Põhjuseid, miks tihaseid sel talvel aedades märksa vähem näha olnud, on laias laastus kaks. Peamine põhjus peitub soojas lumeta talves. Lindudel on päeval valitsevate väikeste plusskraadidega palju kergem põli – nad saavad nii seemneid kui isegi putukaid hõlpsamini kätte. Nii ei pea nad kuigi palju mõtlema energiakulu piiramisele ega koonduma üksikute parimate toitumispaikade (sealhulgas toidumajakeste) lähedusse. Seega on meie väikelinnud metsades ja asulates laiali.

Uue aasta ilutulestikul on ka kindlasti oma mõju, kuid see on siiski ajutine ja paari päevaga lindude arvukus asulates taastub.

Teine põhjus võib tõepoolest seisneda kahe viimase aasta karmis talves. Näiteks Eesti tähtsaimas lindude rõngastuspunktis Kablis märgati tänavu samuti, et läbirändavate väikelindude arvukus oli tavapärasest tunduvalt madalam.

Talve edenedes leiavad tihased, vindid ja teised meie talilinnud tee toidumajakestesse kindlasti üles. Seepärast on oluline seemned ikka toidumajja jätta ja oodata ilmade külmenemist.

Selleks aga, et teada saada, mil määral on viimase kahe aasta talv meil talvituvaid väikelinde mõjutanud, toimub ka tänavu järjekordne talvine aialinnuvaatlus “Talv 2012”. See peetakse jaanuari viimasel nädalavahetusel, mil tunni aja jooksul tuleb kirja panna kõik aias kohatud linnuliigid ja isendite arv ning tulemused saata Eesti Ornitoloogiaühingule. Täpsemaid juhiseid linnuvaatluseks saab veebiküljelt http://www.eoy.ee/talv.