Huvilisi tuli kohtumisele palju – ikkagi ainus sularahaautomaat terves vallas. Tuleb ju nüüd tuua sularaha Lihulast, mis 20 kilomeetri kaugusel.

Kui autot pole, peab Lihulasse sõitma bussiga, kus pileti eest maksmiseks läheb vaja sularaha...

Ärilised kaalutlused

Internetis kogutakse Virtsu automaadi sulgemise vastu allkirju (eile 357 häält).

Osa inimesi oli kohtumiseks sõnastanud oma ettepanekud, kuidas automaati ikkagi töös võiks hoida.

Swedbanki Lääne-Eesti regiooni direktorilt Egon Jekabsonilt kuuldi, et äriline sulgemisotsus on langetatud ja enam arutamisele ei kuulu.

Rahvas proovis pinnida, kui hirmus vähe Virtsus siis automaadist raha võetakse, et see end ära ei tasu. Aga neid andmeid direktor ei avaldanud.

Swedbanki Haapsalu kontori juhataja Katrin Meriloo kirjeldas automaadi asenduseks pakutavat pangabussi, ratastel pangakontorit, milles ka sularahaautomaat. Läänemaal selline kaks korda kuus sõidab.

“Aga pangabuss tähendab ju samuti kulusid. Kas bussi on odavam pidada kui sularahaautomaati?” küsiti seepeale.

“Pangabuss on äriliselt mõistlikum,” vastas Jekabson.

Hanila valla inimesed, kes on pangabussiga kokku puutunud Lihulas, pidasid tüütuks eelkõige just pikas järjekorras ootamist, oma tegevuste sättimist kindlate päevade ja bussi järgi (eriti kui käid tööl; kui ei ole autot; kui elad valla kaugemates külades jms).

Mures oldi inimeste pärast, kes vajavad sotsiaalabi (sotsiaaltöötaja käib poes, mõeldamatu, et koos hoolealuste pangakaartidega).

Ohati ka, et “maaelu kohe peab ära kaduma...”.

Kauaaegne Hanila muuseumi hing Laine Vesker arvas, et selliste kohalikku elu palju mõjutavate otsuste puhul peaks ikka ka äriühing oma klientidega rohkem arvestama.

Loodusemees Peeter Vissak pakkus, et pank võiks kaks korda kuus keset Virtsut seisva bussi asemel käima panna “pirukaautod”, mis sõidavad koju pangateenust osutama.

Saalist tuli ettepanek, et pank peaks kehvemaks muutuvate tingimuste tõttu klientidele kompensatsiooni maksma.

Kuna mitu inimest lubas südametäiega panka vahetada, uuriti Jekabsonilt, “kas meie repressiivstrateegia aitaks kellelgi oma otsust muuta?”.

Egon Jekabson arvas, et sellest poleks kasu.

Osa inimesi lahkus poole pealt, kui selgus, et koosolek automaati ei säilita.

“Miks seda kokkusaamist siis üldse vaja oli!” õiendasid lahkujad veel ukse pealt.

Pauk tuleb paugu otsa

Kümmekond aastat tagasi oldi samas olukorras rahaautomaadiga, mis Kõmsilt kadus. Hoolimata sellest, et vald tookord automaadi pidamise eest pangale maksis.

“Tänapäeval pole enam suurt kedagi jäänud, kellele pealegi maksta,” ütles Hanila vallavanem Arno Peksar.

Hiljuti tõusis kumu, nagu tahaks Eesti Post Virtsus postkontori sulgeda.

Veel eelmise nädala alguses rääkis Peksar, et üks kindel teenus, millele vald koos naabervaldadega peale maksab, on kauplusauto.

“Pauk tuleb paugu otsa,” ütles vallavanem üleeile. “Nüüd lõpetasid oma ringid ka kauplusauto mehed.”

Hanila vallas on 1645 (2011. aasta andmed) elanikku, kellest 631 elab Virtsus. Ka üle miljoni reisija, kes aastas Virtsu praamisadamast läbi liiguvad, peavad oma sularahavõtud tegema tulevikus kusagil mujal.