Mis toimub tänapäeval?

Missuguseid salmikesi saadavad õpilased ja üliõpilased üksteisele mobiili abil? Missuguseid mänge mängivad lapsed õues, koolis ja kodus? Kas leedi Diana ja vennad Voitkad on tänapäeva kangelased? (meil Hillar Kohv?) Missuguseid vanasõnu ja mõistatusi kasutab tänapäeva inimene? Mida arvata kettkirjadest, grafitist, vaimudega suhtlemisest, kaartidega ennustamisest, kummitustest ja horoskoopidest, sensitiividest ja imearstidest?

Mida arvata sellest, et kunagi inimkonda piinanud katk ja praegune aids on esile toonud samalaadseid rahvajutte? Miks põhjustavad katastroofid ja õnnetused tänapäeval kuulujutte, nalju, mõistatusi ja usundilisi jutte? Miks ja kuidas me tähistame valentinipäeva? Jne, jne, jne...

Tänapäeva pärimus seob ühte inimajaloos püsivana säilinud elemendid (osa perekondlikke, soo- ja sugulussuhteid) ja need ühiskonnas välja kujunenud tavad, mis on läbi teinud märkimisväärsed muutused (nt pulma-, matuse-, sünnikombestik jms).

Meie ajal elab üle poole rahvastikust linnades. Linnakultuuris enamasti puudub paikkondlik eripära. On tekkinud uued kultuurinähtused (nt reisimine, sportimine, telerivaatamine, lugemine jm)Tänapäeval on folkloori levikul olulised inimeste sotsiaalne staatus, vanus, sugu ja amet.

Hea lugeja! Aita Sinagi kaasa tänapäevase kohaliku kultuuripärandi jäädvustamisele, pannes kirja noorte keelekasutust, mõistatusi, vanasõnu, kõnekäände, jutte, lauluvara, kombeid ja usundit, mänge... jne tänapäeva (Tori) kontekstis. Ja ära unusta seda kõike oma sahtlisse. Saada meili teel, tule ise kohale või võta ühendust: