ETKLi peadirektori Kaul Nurme sõnul tekkis mõte keskuse loomiseks seetõttu, et oli näha – talunike ühistegevus ei arene.

‘Kes on, need on, uusi tuleb juurde vähe,” iseloomustab Nurm olukorda. “On ju meil naabruses Põhjamaad, kus ühistud on nii põllumajanduses, töötlemises kui ka panganduses ja kindlustuses väga edukad ning murdnud äriettevõtetena ka Eesti turule.”

Keskusse on plaanitud tööle kolm inimest: ühistegevusnõunik, turundusnõunik ja majandusnõunik. Kaks neist on ka praegu tegutsemas – Leho Värk ja Aini Sildvee.

“Tahaksime olla ühistegevuse inkubaatoriks põllumajandussektoris, kus ühistut asutada soovivate isikutega käiakse läbi teekond ideest turuni ja abistatakse nii majandus- kui turunduskavade koostamisel,” selgitab Kaul Nurm.

Ta lisab, et enne ühistu loomist tuleb ära teha suur töö – viia ennast kurssi seadustega, teha turu-uuringuid, kujundada välja struktuur, mõelda tasuvusele, saada teada oma õigused ja kohustused. Talunikul endal pole selliseks tegevuseks ei piisavalt aega, võimalusi ega infot.

Keskuse eesmärk on luua sidemeid ühistegevusest huvitatute vahel, abistada ühistu asutamisel, luua võimalusi tegutseda edukamalt nišisektorites ning tekitada maale uusi töökohti.

Mullu koguti info, milliseid ühistuid vaja on, tänavu tahetakse täisjõuga tööle hakata.