Kallaste linn ja kuus valda (Luunja, Mäksa, Võnnu, Meeksi, Laeva ja Konguta) on väljendanud huvi ja soovi koostööks jäätmehoolduse ja korraldatud jäätmeveo alal.

Praeguseks on kaardistatud jäätmealane olukord ning peetud omavahelisi läbirääkimisi.

Veebruari alguses toimunud esimesel ümarlaual arutasid omavalitsuste esindajad koostöö sisulisi aspekte, sh tegevus- ja ajakava, õigusaktide ühtlustamist, elanike teavitamist, võimalikke hankemudeleid.

Koostöö eelduseks on ühise jäätmeveo piirkonna moodustamine ning jäätmealaste õigusaktide (jäätmekava, jäätmehoolduse eeskiri jm) ühtlustamine, seejärel on võimalik korraldada hange ning sõlmida lepingud.

Ühise tegutsemise tulemusena moodustuv suurem piirkond muudab teenuse pakkujate jaoks  atraktiivsemaks ning annab omavalitsustele kui tellijatele parema positsiooni läbirääkimisteks vedajatega. Veomarsruutide optimeerimise ja mastaabisäästu kaudu on võimalik saavutada soodsam hinnatase ja paremad veotingimused tarbijatele.

Korraldatud jäätmevedu tagab teenuse hinnastabiilsuse ja kättesaadavuse kõikidele klientidele ühesugustel tingimustel. Eesmärgiks on majanduslikult optimaalsed, kliendi- ja keskkonnasõbralikud lahendused jäätmehoolduse alal.

Korraldatud jäätmevedu on olmejäätmete kogumine ja toimetamine kindlaksmääratud jäätmekäitluskohta kohaliku omavalitsuse poolt valitud ettevõtja kaudu.

Korraldatud jäätmeveo rakendamine vähendab avaliku ruumi prahistamist, tõstab elanike keskkonnateadlikkust ning võimaldab otstarbekamalt jäätmekäitlust korraldada.