Lisandunud on ka joogid, alates mahladest ja lõpetades alkoholiga. Kuna turg asub sadama naabruses, on suur valik ka turistidele mõeldud Eesti käsitöömeistrite toodangut.

Suur valik leiba, sinki ja juustu

Võrreldes teiste turgudega, on Sadama turu omapära see, et talukauba hulk on suurem ja mitmekesisem.

Turu algusest peale on seal lihasaadustega kaubelnud Vana-Torokse talu Harjumaalt. Peremees Olavi Kaarli ütleb, et nad saavad toorainet ka teistelt talunikelt ja ettevõtjatelt, töötavad ümber ja toovad turule.

Letis on mitut liiki loomade ja lindude suitsuliha, aga ka näiteks loomakeeled, pasteedid ja muud lihakaubad.

“Meil on siin turul juba välja kujunenud oma kindel klientuur, kes tuleb just meie tooteid ostma ja ka mitmed restoranid on meie kaupa juba hindama hakanud,” kinnitab Olavi Kaarli rahulolevalt.

Juustuletis on väljas kõik talumeiereides juustu valmistajad (Brett, Esko talu jt), kalaletist saab Härjanurme ja Karilatsi kalakasvanduste forelle, aedviljaletis on eri viisidel valmistatud hapukapsas, saialetis Kirsikivi Pagari eriliselt valmistatud kringlid ja saiakesed, lihaletis kodumaiste lihaveisekasvatajate toodang.

Uudis on see, et leivaletis töötab väike elektriahi, kus valmivad kodumaisest rukkijahust värsked soojad vormileivad.

Saaremaalt on tulnud kodus valmistatud ketšupeid, moose ja kuivatatud taimi pakkuma sealseid koduperenaisi koondav Saaremaa Tulundusühing. Ühingu üks eestvedajaid Inge Uulits ütleb, et nad teevad oma kodudes müügiks leibu, küpsiseid, moose ja ketšupeid. Neid ostetakse meelsasti, sest need on valmistatud oma retseptide järgi.

Oodatakse ka piimaautomaate

Ketšupitest pidavat kõige nõutavam olema õunast, ingverist ja karrist tehtu. Moosidest soovitakse enim osta õuna-šokolaadi-, porgandi- ja peedimoosi. Retsepte uuendatakse üha. Kõige uuem olevat ingveri-, kõrvitsa- ja ebaküdooniamoos, mille teeb eriliseks omapärane hapukas maitse. Inge ütleb, et nendega on liitunud ka üks Saaremaal suviti elav saksa proua, kes oskab valmistada huvitava maitsega sinepeid.

Sadama turu tegevjuht Liina Karron ütleb: “Pakume oma ostjatele eestimaist ja tervislikku toitu. Meie kaupade hinnad ei ole teiste turgude omadega võrreldes kõrgemad. Ruumi meil jätkub, ootame oma toidukaupa pakkuma väiketootjaid, kel on õnnestunud põllul või laudas kasvatada tervislikku toodangut.”

Müügikorraldus on Sadama turul nüüd selline, et kaubatootjal pole vajadust endal turule kaupa müüma tulla. Turg ostab kauba ära ja müüb edasi.

Tulevikuplaanide kohta ütleb Liina Karron, et kui mahetootjaid esindav Eesti Mahe muretseb piimaautomaadi, hakkavad nad ostja nõusse müüma ka naturaalset talupiima. Praegu müüvad piimatööstused pastöriseerimata piima pudelites, kuid kauplused ei võta tühje pudeleid tagasi.

Turu edasisel arendamisel nähakse ette ka oma köögi sisustamine, et müümata jäänud toorainetest valmistada uusi tooteid.