Meistrite taimelava

Klubis RXT tehakse erinevaid asju. Ära ei põlata ei rula, trikiratast, motokrossivahendeid, korvpalli ega jäähokit, kuid põhiline on siiski lumelaud. Hetkel on klubil oma viiekümne liikme hulgas ligi kolmkümmend tõsist tegijat. „Lumelauaspordis oleme oma tegutsetud seitsme aasta jooksul võitnud kuus Eesti meistri tiitlit ja rohkelt medaleid ning jõudnud käia maailmameistrivõistlustel. Värskeim tiitel on Henrik Kraavil, kes tuli Läti meistriks," sõnab klubi asutaja ja üks eestvedajatest Margus Maltsar. Vaevalt see naabritele loovutatud meistritiitel lätlasi väga rõõmustab, kuid Margus on rahulolev, et tänavu toimub Baltimaade ajaloo tugevaim kuue osavõistlusega tuur Ride in Balticks Tour (RIB tuur), mis nende klubi poisse väga palju arendanud on. „Oleme terve talve tuuritanud ja poiste vanuseklassis juhime tuuri. Meie peaeesmärgiks on Eesti meistrivõistlused eeloleval nädalavahetusel, mis on samuti üks osa RIBist," pihib Margus mõned päevad enne võistlusi. „Samuti tahame kohta Eesti koondises, et pääseda Euroopa karikaetappidele ja maailmameistrivõistlustele." Loomulikult on RXT lumelaudurite unistuseks pääs 2018. aasta olümpiamängudele.

Erinevaid teid pidi

Margus ise hakkas ekstreemspordiga tegelema viieteist aasta eest, lumelauani jõudis ta hiljem. Sarnased huvid olid ka tema noorematel vendadel ning lõpuks sündiski klubi RXT, milles tänaseks on aktiivseid liikmeid nii Raplamaalt kui Järvamaalt Paidest. Poisid on klubisse jõudnud erinevaid teid pidi. 12aastane Karel Pärn on tänaseks klubis olnud paar aastat, kuid lausa esimesel kutsumisel tema lumelauapoiste hulka ei jõudnud. „Klubi on mind ja minu oskusi kindlasti paremaks teinud. Minu unistuseks on saada Eesti meistriks ja pääseda MMile," ütleb Karel ja lisab, et tal on ka sõpru, kes tahaksid klubisse tulla, kuid nende vanemad kahjuks ei luba.

15aastane Kert Talu oli aastaid omapäi Palukülas lumelauaga sõitnud, kuid tänu möödunudaastasele osalemisele Eesti meistrivõistlustel jõudis temagi RXTsse. „Klubiaasta on mulle väga palju juurde andnud, nii treeningute osas kui välisvõistluste näol ning näen, kuidas teised sõidavad," on ka Kert väga rahulolev.

Treener Marguse sõnul on Kerdi areng mäekõrgune. Treeninguid teevad poisid aastaringselt, nii batuuditreeningut kui veetreeningut. Kuna Raplas ei ole arvestatavat mäge, on lähimaks treeningpaigaks Kuutsemäe. Enamasti toimuvad aga treeningud nädalavahetustel samal mäel, kus võistlused. „Nii olemegi tänavu palju Lätis käinud, seal on üksjagu arvestatavaid harjutamispaiku," ütleb Margus.

Marguse noorem vend Martin Maltsar on tänaseks lumelauda sõitnud seitse-kaheksa aastat ja jõudnud täiskasvanute klassi. „Vennad olid mulle suureks eeskujuks ja minagi tahtsin sõita," ütleb noormees, kes on jõudnud ka suurtele tiitlivõistlustele. Tänasel päeval teevad Margus ja Martin ning lisaks August Tammik RXT klubis treeneritööd. Selleks on nad läbinud esimese lennuna lumelaudurite treenerikoolituse. Sealt saadud teadmisi hindavad nad kõik väga, sest on oluline tunda inimorganismi, erinevate koormuste mõju sellele ja lisaks tagada õige toitumisega tasakaal.

Tänulikud oma toetajatele

Klubi finantspoolt korraldav Margit Viiart, kes kaasaskäiva lapsevanemana kogu klubi hingeeluga väga kursis, on viimase hooaja üle tõsiselt rõõmus. „Ma olen väga tänulik meie toetajatele. Tänu Hasartmängumaksu Nõukogule ja Eesti Kultuurkapitalile ja Eesti Kultuurkapitali Raplamaa Ekspertgrupile on meie poisid nii palju arenenud, nad saavad treeningutel ja võistlustel käia," sõnab Margit.

Vajalikud treeningvahendid on ostnud treener Margus ning vanemad panustavad varustust ostes ka oma laste hobisse. Kogu täiskasvanute töö klubi heaks on aga vabatahtlik. Vaadates tänavust hooaega, sõnab Margit: „Kui väiksemad poisid esimest korda suurt mäge nägid, tuli mõnel pisar silma, hirm oli. Kuid ühiselt on kõigest üle saadud ja kambavaim liidab poisse. Näen, kuidas lastel on sära silmis, kuidas nad iga treeningu ja võistlustelkäiguga arenevad. Nad ootavad alati huviga tulemusi: kes seekord finaali pääses ja kui oma klubikaaslasel läheb hästi, siis on see kõigi rõõm. Seda, kuidas poisid bussis oma asju jagavad ja üksteist aitavad, on hea vaadata. Kui mõni poiss saab medali, siis on see justkui kõigi medal, kõik rõõmustavad." Toetused klubile mõjutavad arengut tõepoolest spiraalina. „Tänu sellele, et oleme saanud treeningutel ja võistlustel käimiseks raha, on meid järjest rohkem märgatud. Poisid on arenenud, neid märgatakse ja see annab lootust, et saab jätkutoetusi," ütleb Margit ja Margus lisab, et uuest hooajast on neil suursponsoriks Sportland ja O´Neill. „Nemad on meid ise leidnud tänu meie poistele!" rõõmustab treener. Ja kuigi kogu aeg käib jutt poistest, tunnistab Margus, et neil on ka üks aktiivne lumelauatüdruk: „Aasta tagasi vanemad teda meie juurde ei lubanud, ala peeti liiga ohtlikuks, kuid sellest hooajast ta ikkagi tuli. Nüüd ta käib ja on tubli." Kuigi igasugune sport, olgu siis ekstreemsport või mitte, on ohtlik ja võib kaasa tuua vigastusi, ei saa kogu elu karta. „Kui juba laps on loomult selline, et ta vajab kiirust ja ekstreemsust nõudvaid alasid, siis igatahes on parem, kui ta teeb oma katsetused treeneri pilgu all, mitte üksinda," ütleb Margit. „Kui me nüüd Raplas võistlusi pidasime, oli selle tüdruku ema oma õnnelikku last nähes väga rahulolev."

RXT klubi märgatakse ka Raplas. „Rapla valla parim meessportlane oli mullu Matis Maltsar, kes pälvis tunnustuse ka suusaliidu poolt meesjuunioride osas," sõnab Margus ning lisab, et omavalitsuse tasandil on neil head koostööpartnerid.

Järgmiseks hooajaks on lauskmaistel RXTlastel plaanis kindlasti ka suvised treeningud ja laagrid Leedus Druškininkai sisehallis.
________________________

Märtsi esimesel nädalavahetusel peetud Eesti Meistrivõistlustelt lumelauasõidus saatis treener Margus RXT poiste esinemise kohta häid sõnumeid:

„Kert Talu tuli juunioride klassis Eesti meistriks, Hendrik Kraav sai pronksmedali noorte klassis. Kaur Piirsalu ja Karel Pärn olid vastavalt neljas ja viies EMV noortklassis, kus kokku oli 16 võistlejat ning kõik RIB tuuri parimad lätlased ja leedukad jäid seekord meie selja taha."