Pärast esietendust aga istume Monika Eveliniga Solarise kohvikus. Näen ta näost rohkem rõõmu ja rahulolu kui väsimust. Muidugi olin endas kinni - 21. juulil Nava Lava festivalil toimub ooperikontsert. See kodukandile ja Mulgimaale kingitud üks päev aastas on nüüd juba iseenesestmõistetav. Veel ei ole kavalehte, pole ka kindel, kes on kontsertmeister. Tahaksin, et selleks oleks tema abikaasa, Soome Rahvusooperi üks kontsertmeistritest Dmitry Pavlov. Kuid tõenäoselt ootab Dmitryt suvel Pariis. Monika Eveliniga aga lõime käed - tema tuleb Navale.

Juba kiirustas ta Londonisse, kus on veel jõus harjutamis- ja õppimiskokkulepped. Veebruaris on „Estonias" kaks Caesari etendust, siis aga pikem reis Costa Ricasse, kus ta laulab Mozarti reekviemis ja ooperigalal. Kohe-kohe selle järel lend Iisraeli, kus aprillis on üksteist „Madame Butterfly" etendust, milles tuleb laulda Suzuki osa. Maikuus veel kord „Estonia" ja Caesar. Monika Evelin tunnistab, et tahaks koju Mulgimaale ema juurde ja samas nautida ka Helsingis oma kodu. Hääl vajab puhkust ja pausi.

Küsin tema venna kohta. Tenorina tuntud Roland Liiv laulis just neil päevil Vaasa linna ooperis „Padaemandas" Lenskit järjest üksteist etendust. Arvustused olevat väga head. Lahkudes naudin Monika Evelini rõõmsat optimismi. Tee ooperimaailma sügavusse alles algab. Tuleb minna. Aga ka kodus võib Rooma keiser olla.