1915 kutsuti Hiis Venemaa vanima ja autoriteetseima klaverivabriku „Diederichs Frėre" peakonstruktoriks ja vabriku juhatajaks. Pärast Oktoobrirevolutsiooni naasis Hiis 1918.a. Eestisse. Petrogradi jäi maha 6-toaline korter ja panka 15 000 kuldrubla.

1922.a. asutas ta Tartus klavereid tootva aktsiaseltsi „Astron". Uued klaverid saavutasid kiiresti tuntuse. Kokku toodeti „Astroni"-nimelisi pianiinosid ja tiibklavereid 831.

1929.a. kolis Hiis klaveritootmise Tallinnasse, kus töötas välja 6 pianiinode ja 4 tiibklaverite mudelit. Hiisi klaverid olid nõutud ka Lätis ja Leedus ning koguni Egiptuses, Süürias ja Palestiinas.

Hiisi klaveritöökoda hävis 1944. aastal Tallinna pommitamise ajal.

Kontsertklaver „Estonia" - monument Hiisile

Pärast sõda, kui kõik eesti klaveritööstused olid nõukogude võimu poolt suletud või sõjatules hävinud, alustas Hiis klaverite valmistamist taas nullist.

Kingitusena Jossif Stalinile telliti Hiisilt 1949.a. pianiino, mille meister valmistas üksinda oma töökojas. 1950.a. Stalini allkirjaga NSVL Ministrite Nõukogu määrusega nimetati vabrik „Rahva Mööbel" Tallinna Klaverivabrikuks ja anti seal tootmisse minevale kontsertklaverile nimeks „Estonia". Klaveritootmise organiseerimine ja peainseneri kohustused pandi Ernst Hiisile.

1951 esitleti esimest kontsertklaverit „Estonia". Siit sai alguse „Estonia" klaveri kiire arendamine ja võidukas teekond maailmaareenile. Klavereid on eksporditud enam kui 70 riiki ja uusi positsioone võitev teekond kestab  tänaseni. „Estonia" klaver on nüüdseks muutunud üheks Eesti sünonüümiks.

Ernst Hiis suri Tallinnas 29. oktoobril 1964.

Eesti Rahvuslik Klaverimuuseum kavandab tähistada E. Hiisi 140. sünniaastapäeva klaverifestivaliga „Tartu Vaim ja klaver", mis toimub Tartu Tasku Keskuses 14. septembrist 14. oktoobrini 2012. Korraldatakse klaverinäitus, samuti näitus eesti klaveriehituse 233-aastasest ajaloost. Kavas on klaverikontserdid ja kaheksa non-stop klaverimuusika programmi, kus pianistid ja klaveriõpetajad esinevad ajaloolistel pillidel.

Alates 15. oktoobrist kandub E. Hiisi sünnipäeva tähistamine klaverimeistri sünnikohta Luunjasse.