„Oleme siia suutnud tekitada teise kodu ligi paarikümnele lapsele. Siin käib töö ja üksteise abistamine, kes teeb kohvi, kes tegeleb annetajatega, kes abivajajatega, jne. Meil on reeglid paigas. Siinses töises keskkonnas aga laps kuuleb-näeb-õpib, kuidas päriselu ja asjalik suhtlemine käib. Lisaks ka veel ringitööd, mis meil siin toimuvad. Näiteks on meil kangasteljed, millel lapsed juba alates eelmisest sügisest õpetaja Gerly Karu juhendamisel vaipu koovad. Meil õmmeldakse, tehakse muudki käsitööd. Plaanis on avada teisigi huviklasse," räägib Sisask SVF igapäevatööst.

Toimiv argielu SVFis

Hoone paremas tiivas olevates ruumides on välja kujunenud toimiv süsteem: kõigepealt lähevad annetused sorteerimisse, seal otsustatakse, mis läheb müüki või mis tasuta ära andmiseks ja selles osas pakitakse ka otse abivajajatele, nimelistesse kottidesse. Nende komplekteerimiseks helistab SVFi vabatahtlik läbi abivajajate pered ning kotid täidetakse vastavaks hooajaks vajamineva kraamiga. Lisaks on eraldi nõudeladu. „Siin käib ka inimesi välismaalt, keda huvitavad just mingi ajastu nõud," selgitab Sisask. Kõige tagumises sopis, peale tekkide-patjade lao, on veel eraldi kamber, kust leiab hulgaliselt materjali meisterdamiseks, ning kust Sisaski sõnul võivad julgelt abi küsida ka õpetajad, et laste tööõpetustunde sisukamaks muuta.

SVFis puhkenurga diivanil istudes hakkab silma seinale riputatud kodukord. Lihtsad ja üldinimlikud reeglid on siinse töö alustaladeks. Ei ropenda, ei togi, ei löö, ei mõnita ega tee haiget - need on asjad, mis pole SVFis lubatud. Ja neid aktsepteeritakse. „Mõnikord luban lapsi kassassegi, kuna ma usaldan meie lapsi, nad teevad vajaliku küsimatagi ning löövad käed külge alati, kui näevad, et tarvis on. Mõni laps on meie juures käinud pea terve aasta ning need lapsed on paljuski muutunud - ka õpitulemused koolis on nii mõnelgi läinud paremaks. See teeb meile kõigile siin head meelt! Kuid tegelik kokkuvõtete tegemise aeg minu jaoks on alles kümnekonna aasta pärast, kui näeme, kuhu lapsed jõudnud on ja millega nad elus tegelema hakkavad," ütleb Sisask ning lisab, et ka laste vanemad käivad nende juures rõõmuga, nad on nagu oma pere inimesed.

Nimi loeb

Esimesel aprillil tähistas SVF oma aastast sünnipäeva Raplas, kuid fond ise on asutatud juba 1998. aastal koolide alavalgustuse likvideerimiseks. „Ligi 80% Eesti koolidest oli siis alavalgustatud, see oli karm, lastel tekkis kooliealühinägelikkus. Fondi abiga tegime elektritöid, vahetasime juhtmeid ja panime uusi valgusteid, enamasti ühes koolis klass või korrus korraga, et see oleks märguandeks ja paneks inimesed-otsustajad vahet nägema, eneselt küsima - mis on parem, kas pime või valgem klass?" räägib Sisask SVFi pikaajalisest tegevusest, mis kestis 2006. aastani. SVF on aja jooksul ka teisi projekte läbi viinud, näiteks koolidele on muusikainstrumente muretsetud. Kuid Raplas sai SVF uue hoo sisse eelmisel aastal, vajadus selleks oli ja on ilmne. Alla vaesuspiiri elavaid lapsi on Raplamaal väga palju ja Sisaski sõnul on see koht, kus just kodanikuühiskond oma õla alla panna saab, riik ei hakka kunagi kasutatud riietega tegelema või saapaid jagama, küll aga saaks riik senisest palju enam laste huvitegevust toetada.

Siiri Sisask tunnistab, et siinse süsteemi käivitamine on nõudnud palju energiat ja ressursse - suhtlemist, helistamist, tööd koduleheküljega ja väga mitmekülgset panustamist: „Olgem ausad, nii mitmelgi puhul loeb fondi nimi ja ka minu nimi. Olen seda palju tunnetanud, tavainimesel olnuks hulga keerulisem seda kõike käivitada. Aga samas - sellevõrra on ka vastutus suur, midagi ei saa kahe silma vahele jätta."

Fond tegutseb ja pesitseb küll Raplas, kuid abivajajaid on mujalgi, üle Eesti. „Teeme koostööd ka sotsiaaltöötajatega, tänu kellele hätta sattunud inimesed meieni jõuavad, kuid õnneks julgetakse ka ise tulla, eelarvamused on nüüdseks kadunud. Hetkel saab 150 peret meilt abi ja oleme abi andnud ka mitme teise maakonna inimestele ning organisatsioonidele. Ei ole kahju jagada, kui on, mida jagada," selgitab Sisask. Abiks jagatakse riideid, toiduaineid, esmatarbekaupu, mööblit jne. Lisaks materiaalsele abile pakub SVF tasuta ka nõustamisteenust.

SVF väärtustab huviharidust

Lisaks eeskujule ja igapäevaelu positiivsete elumustrite õpetamisele peab Siiri Sisask väga oluliseks laste loomupäraste annete väljaselgitamist ja arendamist. Selleks korraldatakse lisaks huvitegevusele ja ringitööle ka õpitubasid ja harivaid õhtuid peredele. „Kõige suurem sotsiaalne probleem Eestis on vaesus. Vanemad vajavad tööd, et väärikalt oma pere elu juhtida. Ega kõik vanemad pole ju sugugi mitte alkohoolikud või hälvikud. Inimesed otsivad tööd, aga ei leia. Ega leiagi. See pole enam kellelegi uudis, et töötus Eestis suur probleem on, eriti maapiirkondades," on Sisask avameelne. „Elumuredega võitleval vanemal, eriti, kui ta on jäänud üksi, ei ole paljudel juhtudel piisavalt energiat enam lapse jaoks. Lihtsalt mõistus lõpeb otsa, ei oska ega jaksa võidelda, tekib depressioon jne."

„Lastel on aga kõige rohkem puudus just paist ja ärakuulamisest, sellest, et sa „oled tema kingades". Sageli ei tea lapsed isegi, mida nad tahavad, mis neid huvitab ja millisesse ringi võiks minna. Pean huviharidust väga, väga oluliseks. Selleks, et laps ise teaks, milles ta andekas on, on talle vaja anda võimalus erinevaid asju proovida ja ennast leida. Leida see õige väljund. Me võime muidu kaotada „Einsteini" enda kõrval, kellel võib-olla tervele inimkonnale midagi tähtsat anda on!" on Sisask konkreetne.

Hetkel toetab SVF rahaliselt ka mitmete laste teistes huviringides käimist: kes õpib klaverit, kes käib tantsimas. Lisaks on SVFi huviharidusklassid avatud ka Märjamaa uues raamatukoguhoones, samuti Kehtnas ja Eidaperes, töös teevad kaasa paljud vabatahtlikud õpetajad. Koostöös Looduskaitse Seltsi Tallinna osakonnaga korraldatakse lastele ka matku loodusesse ja muid vahvaid üritusi. SVFis on laste valminud tööd eksponeeritud kõigile külastajaile. Ka poe müügisaalis olevad kapid ja riiulid on laste ja õpetajate poolt ise tuunitud, näiteks hipikapp on üle kleebitud kuulsustega, kes poseerinud vanades Kroonikates. Müügisaalis võib kohata ka vanade ajalehtedega üle kleebitud kappe - Ühistöökapp, Rahvahääleriiul jne. Kõik kleebitud artiklid on hoolega valitud ja kannavad aja- ning koduloolist tausta. Peale koolipäeva teeb laste hingele pai SVFis ka klassikaline muusika. „Kus nad seda siis veel kuuleksid, kui mitte siin, meie juures!" ütleb Sisask.

Vabatahtlikkus kui panus ühiskonna ellu

Rääkides SVFi möödunud hooaja tegevusest, ütleb Sisask, et mitmeid kordi tabas neid veeuputus ja olid toruprobleemid. „Avariiolukorra likvideerimisel lõid lapsed alati kampa. Sellised argimured on meid vägagi kokku liitnud. Mul on hea meel, et lapsed suhtlevad omavahel lisaks siin koosolemisele ka muul ajal, olen seda autoga mööda sõites näinud. Mõtlen ikka nende laste peale kui omade peale!" sõnab Sisask siiralt. Selle asjaolu kõnekaks faktiks on hetk puhkenurga diivanil, kui Siiri Sisaski kõrvale istub pallitrennist tulnud tüdruk. Istub vaikselt. Paneb käed ümber Siiri kaela ja kallistab. See siiras ja sõnatu hetkes olev tänu ning usaldus on sedavõrd vahetu, et seda ei ole võimalik katkestada, seda saab kõrvaltvaataja vaid kogeda.

Kõik täiskasvanud, kes SVFi tegevuses kaasa löövad, teevad seda vabatahtlikult. Kuna ollakse isemajandav, siis müügitulust saadud raha kulub nii ruumide rendiks kui elektrikuluks jne. Aasta jooksul on SVFist läbi käinud mitmeid inimesi, kuid need, kes ise siia oma tee on leidnud, eesmärgiga aidata, need on ka jäänud, Sisaski sõnul on SVF tõeliselt hea meeskond. „Meie vabatahtlikud saavad südamega aru, mida tähendab aitamine. Siin asjaahne inimene ei püsi, ta tunneb ennast siin võõrkehana, pole parata. Loodan väga, et tulevikus saan kogu meie töökale meeskonnale veidi palka maksta. Vabatahtlikkus on aga panus ühiskonna ellu, see annab hoopis uue dimensiooni oma mõtetele ja elule. Lisaks käib meil ka pensionäre abiks, tublid inimesed, kellel on, mida õpetada. Kokku teeb see oma paarkümmend inimest," rõõmustab Sisask ja tänab kõiki oma meeskonnaliikmeid, püsiannetajaid ning teisi abilisi ja kaasalööjaid. SVFi igapäevategevustest saab lugeda nende koduleheküljelt http://www. saaguvalgus.ee/.