Tõde on kusagil vahepeal, sest õitsema ja viljuma hakkavad taimed ikka õigel ajal ja sirelidki on Võrus õitsenud alati mai lõpu poole, olgu kevad milline tahes.

Kartul on odav, pakkujaid palju

Võru taluturg üllatab tänavu madala kartulihinnaga. Kilo korralikku söögikartulit maksab keskeltläbi kakskümmend senti. Sertifitseeritud seemnekartul seevastu on tunduvalt kallim, kuni seitsekümmend senti kilo eest.

Ilmselt on aiamaategijaid järjest rohkem ning igaühel kartul salves, nii söögiks kui seemneks. Sellepärast on kartuli ostjaid vähe, müüjaid aga üsna palju. Autodelt müüjad müüvad mahapanekuks keskmise suurusega mugulaid, sest tundub, et suurtes kogustes sertifitseerimine läheb kulukaks müüjale ja ostjale.

Sortidest pakutakse ‘Ariellet’, ‘Laurat’, ‘Adrettat’, ‘Jellyt’, ‘Marabelli’, ‘Vinetat’ jmt. Väikemüüjatel on sorte rohkemgi, nii et ostjatel jagub, mida proovimiseks võtta.

Näpuotsaga maitsetaimi ja purgike mett

Kõige kallim kaup oli turu peal sibul. Kilo tippsibulat maksab 20 eurot, mullu vaid 8 eurot. Selline hinnavahe võttis kõnetuks ja ega õiget ostmist kah polnud. Miks tippsibula hind on nii kallis, ei teadnud vastata ei omad ega Setumaa müüjad.

Tekib küsimus, kas sibulat tasubki ise kasvatada, sest marketites on see üpris soodsalt kogu aasta müügil.

Kui kartulit ja sibulat saab Võru turult veel osta, siis porgandit üldse mitte, kaalikat harva ja peeti tsipake sagedamini. Hind kõigub neil 50 sendist euroni, pigem siiski allapoole ühte eurot.

Värsket kurki müüakse paaris-kolmes kohas ja see maksab 4 eurot kilo. Muust kraamist võib osta sibulapealseid, salatit, tilli, rabarbrivarsi jne.

Maitsetaimi müüakse enam-vähem 10 kuni 30 senti punt ja neid on päris palju valida. Rabarbrit müüakse Võru turul üsna mitmes kohas ja hinna võib öelda ostja. Tavaliselt on see 10 senti kilo eest.

Ka mett oli päris mitmes kohas müüa ja hind enam-vähem sarnane – 6 eurot kilo. Kilo mett mahub ära 0,75-liitrisse purki.

Alati on ka väiksemaid purke müügil ja mesi vastavalt odavam.

Meest võib muidugi palju rääkida, kuid selle peab vist küll kohe ära ütlema, et mee erikaal on 1,4 ja liiter mett ning liiter vett ei kaalu niisiis ühepalju.

Ja lõpetuseks üks tähelepanek Võru turu müüjatelt. Kas Võrus on taluturu hind 3 eurot meetrise müügipinna eest kallis, kui Põlvas on see 1 euro sama pika jupi eest? Igatahes müüjad arvavad nii.

Aga Võrus on turg eravaldus, Põlvas linna oma. Eraomanik võib platsihinna turul panna nii kõrgeks kui tahab.

Kas kõrgem platsihind kauplemist paremaks või aktiivsemaks muudab, on muidugi iseküsimus.