Parteide maine kõikumistest annavad mingi pildi kodanike küsitlused, kuid absoluutse tõena neid võtta ei saa, alati peab vaatama, kes tellib muusika.

Üks osa eestlasi tõesti töötab

On ilmselge, et igasugused muudatused erakondades valimiste vahelisel ajal muudavad ka erakonna poolehoidjate meelt. Kui sul on oma lemmik, siis jälgid kogu aeg tähelepanelikult, mismoodi su lemmikloom (palun ärge solvuge) käitub. Hääletuskabiinis langetad otsuse.

Mida me siis seniajani näinud oleme? Reformierakond on tänu Ansipi ja Ligi kindlameelsusele jätkanud oma joont. Oleme oma kärbete tõttu vaesed, aga kerjama ei ole läinud. Vaesusega on meid kaua harjutatud ja teame, et parema eluni võib jõuda ainult töötades.

Ja üks osa eestlasi töötab. Reformikate pooldajatel pole põhjust oma meelsust muuta.

Isamaaliit laskis oma ridadesse noored respublikaanid, kes rääkisid üht, aga tegutsevad oma eesmärkide nimel. Aatelisi eestlasi veel on ja nad on
IRLis pettunud. Kui uus isamaaline ühendus erakonnaks kasvab, siis hõrenevad IRLi valijate read ja respubliklasi võib tabada teistkordne tagasilöök.

Need inimesed, kes pole olnud piisavalt aatelised, piisavalt rikkust hindavad ega piisavalt töörahva eest võitlejad, on valinud sotse kui lihtsalt tasakaalukamaid poliitikuid.

Paraku sotside liitumine Vene erakonnaga on löönud pildi segaseks. Silme ette kerkib isamaaliitlaste ja respublikaanide saaga. Kelle asja ühinenud erakond nüüd ajama hakkab?

See, et paljudki senisest põlisrahvusest valijad selle erakonna esindaja nime taha valimistel enam linnukest ei tee, on vägagi tõenäone.

Kui paljud muulastest Mikseri Savisaare asemel omaks võtavad, pole ka veel sugugi selge.

Keskerakond on kaotanud suures koguses tegusaid ja tarku inimesi, kes ei taha diktatuuri all elada.

Samas on alles suur hulk vanureid, kellele meeldib Suurt Juhti kummardada.

Ligi kuuskümmend aastat ajupesu on käitumisele oma jälje jätnud. Paraku on kõik diktaatorid surelikud ja igas parteis leidub isemõtlejaid, kes tahaks uutmoodi mõelda.

Uude jõudu tasub vähemasti uskuda

Keski põhijõud on pensionärid, ja olgu nad mis rahvusest tahes, nad saavad nii keelega kui elamisega hakkama.

Kesk jääb ka tulevikus pildile. Dramaatiline võitlus käib vaid Tallinnas ja praegu on veel vara ennustada, et sotsid saaksid eduseisu.

Senine valimiskogemus on näidanud, et kui valimisteks kerkib mõni uus jõud, siis paljud hääletavad selle poolt.

Alati ootame, et uus toob poliitikasse uusi tuuli. Ei salga, et kuulun ka ise nende hulka, kes usuvad uutesse tulijatesse. Ja kuigi uued ka uppi lähevad, nagu juhtus rohelistega, on vähemalt esialgu huvitav.