Kohvitaimi leidub meie looduses piisavalt varakevadest kuni hilissügiseni ja enamik neist on kõigile juba vanad tuttavad.

Kui olete looduses, lõigake vajalik materjal parajateks tükikesteks ja röstige lõkketulel mõnes tühjas konservipurgis, plekkalusel, puhtal labidal või pajapõhjas kergelt läbi ning tampige seejärel kiviga parajaks kohvipulbriks.

Lihtsam on niisuguseid kohvisid muidugi valmistada kodus.

Võilillekohv

Võilillejuured puhastage, peske, jämedamad juured poolitage, tükeldage 1–2 cm pikkuseks ning kuivatage õhukese kihina päikese eest varjatud kohas. Sel moel kuivatatud võilillejuuri võib aastaid hoida riidest kotis toasoojas.

Kohvi tegemiseks kõrvetage vajalik kogus kuivatatud võilillejuuri helepruuniks, kodustes tingimustes jahvatage kohviveskis ning valmistage tõmmisena masinakohv, arvestades, et jahvatatud võilillekohvi kogus on 1/3 võrra väiksem kui oakohvil.

Võilillekohvile ei ole ka maiasmokal vaja suhkrut lisada, sest kuivatatud võilillejuurtes on sahharoosi pea 20% ja inuliini 40%. Eriti maitsev on võilillekohv piima või rõõsa koorega. Võilillekohv ei häiri südametegevust, kuid mõjub toniseerivalt ajutegevusele.

Kohvi võib keeta ka röstitud juuretükkidest. Kuivatatud võilillejuured röstige pannil vähese võiga helepruuniks. Jahtunult jahvatage ja lisage 10% naturaalsele kohvile (parandab kohvi omadusi).

Kohvi võib valmistada ka ainult röstitud võilillejuurtest, kuid siis laske kohvil kauem kinnises nõus tõmmata, nii et ta jahtuks joodava temperatuurini. Jook meenutab vilja-hernekohvi. Eriti meeldiva maitse ja aroomi saamiseks segage juurde röstitud ja jahvatatud kibuvitsamarja seemneid. Ettevaatust üledoseerimisega! Kange kohv pole maitsev.

Musta pässiku kohv

Selle kohvi toorainet saame loodusest kõik 12 kuud. Tarvitseb vaid üles otsida suuremad kased ja üsna sageli leiame neil peaaegu süsimustad kuni mustjaspruunid krobelise pinnaga kasvajaid meenutavad puuseened, mida rahvakeeles kutsutakse mustaks pässikuks (Inonotus obliquus).

Seene murdmisel laguneb väline kiht kergesti tükkideks. Kohviks kõlbabki just must, krobeline ja veidi lõhestunud seenemass.

Musta pässiku tõmmis on eriti populaarne Siberi põliselanike juures. Tõmmis tugevdab organismi immuunsüsteemi, peletab väsimust ja on rahvameditsiinis eriti populaarne vähi arengut pärssiva toime poolest.

Kohvi valmistamiseks lõigake pässik kohvioa suurusteks tükkideks, röstige kergelt läbi, tampige puruks ja tarvitage nagu kohvipulbrit.

Kibuvitsamarjade seemnekohv

Pruunistage vajalik kogus seemneid ning lisage kuivatatud ja kõrvetatud võilille- või takjajuurt (1/4–1/3 osa). Selline kohv stimuleerib hästi ajutegevust ja tõstab toonust, kuid samas ei kergita vererõhku.

Pulbrit kulub koguseliselt oakohviga võrdselt.

Orasheinakohv

Peske risoomid, kuivatage, lõigake terava noaga 1–2 cm pikkusteks tükkideks, pruunistage pannil helepruuniks ja jahvatage pulbriks.

Tarvitage nagu harilikku kohvipuru, võttes 1 tassi kohta 1–2 kuhjaga tl röstitud risoomijahu. Säilitage nagu harilikku kohvipulbrit.

Takjajuurekohv

See kohv on eriti sobilik suhkruhaigetele. Hilissügisesed takjajuured peske, lõigake 1–1,5cm läbimõõduga kuubikuteks ja kuivatage. Kuivatatud juuri võib riides kotis toasoojas säilitada aastaid. Enne tarvitamist pruunistage vajalik kogus juuri, jahutage ja jahvatage pulbriks.

Valmistage nagu harilikku kohvi. Ühe tassi kohta võtke 1–2 tl pulbrit.

Tõrukohv

Kuivatage pööningul kuivanud tammetõrud praeahjus kergelt üle, puhastage koortest, tampige jämedalt puruks ja pruunistage pannil ilma rasvaineta pidevalt segades. Jahutage ja jahvatage kohviveskis.

Võtke 2–3 kuhjaga tl kohvipuru 300–400 ml keeva vee kohta.

Mahedam tõrukohv

Värsked tõrud puhastage koortest ja lõigake neljaks. Peale valage keev vesi ja jätke ööpäevaks seisma. Nüüd valage vesi ära. Nõrutage tõrud ja asetage kuivama. Kuivatatud tõrusid hoidke riidest kotis.

Kohvi valmistamiseks röstige tõrud ja jahvatage peeneks. Soovi korral võib tõrukohvile lisada 10% jahvatatud röstitud sigurijuurt (või võilillejuurt), 20% röstitud jahvatatud otra ja 10% röstitud jahvatatud kaeru.