MTÜ Huviselts Elujoon annab teada, et Rakvere Põhjakeskuse Kodukäsitöökeskuses toimuvad Rakvere linna rahastusel projekti "Uued oskused" raames. Meil ei pea olema kellast kellani vaid võib tulla igal täistunnil ja lahkuda kui mõõt täis. Kogu täpsem info ja registreerimine  tel. 56 47 49 51


K, 20. juuni - P, 1. juuli kell 21 Rakvere Rahvaaed

Noor Eesti

Jumalate sünd kahes osas.
Lavastaja: Jaanus Rohumaa. Näitlejad: Ülle Lichtfeldt, Hannes Kaljujärv (Vanemuine), Velvo Väli, Erni Kask, Lauri Kaldoja, Maarika Mesipuu, Mait Joorits, Peeter Rästas, Tarvo Sõmer, Margus Grosnõi  ja Jan Lucas Videvik. Tekst: Kairi Kruus, Jan Rahman, Eva Samolberg (Drakadeemia) ja  Jaanus Rohumaa.
Dramaturgia: Siret Paju. Kunst: Uku Kristjan Küttis, Ott Kadarik ja Mihkel Tüür. Ilu: Britt Samoson. Muusika: Kostja Tsõbulevski
Rakvere Teatri suvine vabaõhulavastus „Noor Eesti" toob 20. juunist 1. juulini Rakvere Rahvaaeda vaatemängu meie kultuuri suurkujudest nende teekonna alguses. Teatri taga asuva ajaloolise mõisapargi tiikide ja põlispuude vahel saavad kokku Marie Under ja mehed tema ümbert - Tuglas, Visnapuu, Gailit, Laikmaa, Semper, Adson. Need elujanust, kirest ja uljast jõust pulbitsevad noored haaravad iseseisvuse eelõhtul relva asemel sulepead, et maailm loomisjõuga ilusamaks muuta.
Eesti Vabariigi sünnini jääb loo toimumise ajal pool aastat. Iseseisvus on õhus, aga on julguse ja otsustamise küsimus kas teha või mitte, kas võtta see risk või mitte, kas minna lõpuni või mitte.  Muutuste keerises on nii suvise järve äärde kogunenud inimeste kui terve Eesti elu.
Lavastaja Jaanus Rohumaa: „Ma usun, et sellest tuleb rõõmus, värviline ja müstiline lavastus, me näitame, kuidas looming sünnib. Mind huvitab, kuhu me oleme jõudnud kahekümne aasta jooksul, mil me vabad oleme olnud - loojatena, kunstnikena tänases ühiskonnas, kus muu elu on väga praktiliseks muutunud."
Piletite hinnad: 1. juuni- etenduse päevani 15 €, etenduse päeval 16 €. Etendusel on kohad vabalt valitavad. Soodustusi ei ole. www.rakvereteater.ee


N, 21. juuni kell 20 Rakvere kirikupark

Kooride suvetervitus

Möödunud aastal saatis Eesti Kooriühing laiali üleskutse, tervitamaks saabuvat suve koorilauluga. Kooride suvetervitus Rakveres toimub 21. juunil algusega kell 20 Rakvere kirikupargis, tänaseks on registreerunud pea 250 koorilauljat. Lisaks kooride ühislaulmisele ja üksikesinemistele on kaasa laulmise võimalus ka publikul!

Simmanil mängib Rahvamuusikaansambel Kungla, vajalikud laulutekstid on saadaval kohapeal! Osalemine on nii kooridele kui ka publikule tasuta. Soovi korral võib kaasa võtta piknikukorvi enda ja oma seltskonna mõnusama äraolemise kindlustamiseks. Lisainfo www.rakverekultuurikeskus.ee


L, 23. juuni kell 12 Kolmainu kirik

Orelipooltund  - Külli Erikson

Kiriku vaimsusega kokkukõlavad muusikasündmused. Juunist augustini on kirikus igal laupäeval kell 12 orelimuusika pooltund, kus astuvad üles peamiselt Virumaaga seotud kirikumuusikud.


L, 23. Juuni kell 19 Rakvere Vallimägi

Rakvere jaanipäev

23. juunil 2012 toimub Rakvere Lauluväljakul kogupere üritus, Rakvere Jaanipäev 2012. Lavalaudadel astuvad üles MEIE MEES & GETTER JAANI. Samuti toimuvad ka traditsioonilised jaanipäeva mängud ning süüdatakse ametlik Rakvere jaanituli. Parimatele osavõtjatele auhinnad! Õhtut juhib Anneli Parksepp. Jaanipäeva hitte mängib ja lõkkele lisab kuumust Dj Argo Lepik. Lastele ja lõbusatele inimestele Airfun-i atraktsioonid: sky-jump, rodeohärg, batuudid. Ametlik afterparty: ööklubis Mjau. Piletid saadaval Piletilevi müügipunktides ja Statoili tanklates üle Eesti. Eelmüügist 8 € / Pileti hind kohapeal 10 €. NB! Jaanidele, Jaanikatele & alla 1 m kodanikele sissepääs TASUTA!
Kutsuge meie fanpage'iga liituma oma sõpru, sest peagi hakkame loosima vabupääsmeid ja palju muud huvitavat. Vanusepiirang Rakvere Lauluväljakul puudub. Ööklubisse Mjau sissepääs 18+. Ürituse piletiga ööklubisse sissepääs soodsam.


Kille Kruuvi kunstikursuse portselanimaali näitus

Raamatukogu II korrusel. Oma töid esitlevad: Monika Uldrich, Ruuta Tiimus, Janne Jürgens, Pille Pukk, Rita Uuetalu.

Kunstikursusel õpitakse keraamikat, siidimaali, viltimist, portselanimaali, tekstiilimaali, taimedisaini, küünlamaali, vitraaži ja portselanimaali. Uusi huvilisi ootame sügisel! Lisainfo killeisk@gmail.com 


... kuni 23. juuni Art Cafe

Kauri-kooli kunstiõpilaste kevadnäitus „KAKS NATÜÜRMORTI"


... kuni 29. juuni Art Cafe

Näitus „Oma keha ei leia ma üles"

Näitusel on eksponeeritud TKK II ja III kursuse tudengite joonistused.

Põhiliselt joonistavad tudengid joonistusstuudiumides natuuri järgi, st tudengite ülesandeks on võimalikul sarnaselt edasi anda eesolevat objekti, näiteks natüürmorti, seadeldist või modelli.

Nende, näitusel eksponeeritud tööde puhul olid reeglid aga teistsugused. Tudengid said ülesandeks  mõne varem natuurist tehtud töö järgi või fantaasiat kasutades luua paberil stiliseeritud, kubistlik või abstraktne kompositsioon figuuri või akti teemal. Tudengid võisid kasutada erinevaid joonistusmaterjale nagu pliiats, süsi, sangviin, pastell jne. Võisid luua mustvalge või värvilise kompositsiooni, teha seda joonegraafiliselt või kasutada pindu, vastavalt oma fantaasiale, käekirjale ja maitse-eelistustele.

Kõige olulisem oli, et autor looks pildi, mis teda ennast väljendaks ja publiku seda pilti vaatama paneks.

Tudengeid juhendasid TKK üldainete osakonna joonistamise õppejõud Udo Vool ja Ave Avalo. Udo Vool andis joonistamises ülesande III kursuse tudengitele. Ave Avalo tegi sama eksperimendi TKK II kursuse maali ja skulptuuri tudengitega.


... kuni 30. juuni Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumi pööningul, Pikk tn. 50

Eesti nukutegijate rändnäitus „KOOSMÄNG. Aastaajad"


Linnakodaniku Majamuuseumi pööningul avatav nukunäitus on järg näitusele „Koosmäng", mis rändas 2009. aasta  novembrist - 2011. aasta augustini Eesti erinevates paikades. Seekordse näituse alateemaks on aastaajad, mida üle 30  nukukunstniku oma töödes kajastada püüavad, nende seas Resa Tiitsmaa, Marianna Ratiner, Sirje Raudsepp, Sveta Aleksejeva, Kai Maser, Tiia Mets, Pille Pattak, Piret Mildeberg, Maaja Kalle, Lembe Maria Sihvre jpt. Iga aastaaeg jätab näitusele oma jälje. Nii on Rakveresse jõudnud rändnäitus osake kevadest ja suve algusest. Nukukunstnikud loovad nukke oma näo või käe järgi. Kunstnikunuku eripära seisneb tema  ainukordsuses. Tavaliselt teeb kunstnik korraga vaid ühe nuku, kellest on raske koopiat teha. Nukkude loomisel kasutatakse väga erinevaid materjale: riiet, vaha, puud, keraamikat, portselani, pabermassi, plastmassi, voolimismasse, samuti ka metalli, puu- ja juurvilju, merekarpe, kive, tarbeesemeid, jahu, martsipani jms. Eesti nukutegijate looming on sündinud peamiselt soovist teha oma lastele poemänguasjadest eristuvaid „hingestatud" mänguasju või kingitusi täiskasvanud sõpradele. Tiia Mets: "See on nagu täiskasvanu eas edasi mängimise võimalus, elu oma loodud maailmas, paremas kui „päris" maailm." Inspiratsioon, mängulust, elustiil - neist mõistetest  on kantud ka käesolev väljapanek Eesti nukutegijatelt. Koosmängu näitust iseloomustab igale kohale iseloomulik keskkond, erinevad ruumid ja paigutused. Igas kohas sünnib näitus uuesti.
Näituse koostas Mare Hunt. Olete lahkesti oodatud!
Näitus on Rakveres avatud 30. juunini 2012
Linnakodaniku maja on avatud T-L 11.00 - 17.00 Info: Evelin Rikma, tel. 57880729, evelin@svm.ee ja www.svm.ee


... kuni 30. juuni Rakvere Galerii

Fotonäitus „Odd Happiness"

Rakvere Galeriis oma näituse "Odd Happiness" ehk eesti keeli "Veider õnn".

Rakvere sõpruslinnast Lapualt pärit Jyrki Portin näitab fotosid sarjadest "Odd Happiness", "Places", "Astrobothnia", "Flowers of Melancholy", lisaks neile on eksponeeritud kaks videotööd.

"Jyrki on Soomes tuntud fotograaf, kelle lapsepõlv möödus Lapual. Näituse vahendabki meile Lapua kunstimuuseum. Nautida saab Jyrki maastikke ja inimesi nende keskel, lisaks näpuotsaga ka metafüüsikat," iseloomustas näitust Virumaa Näituste juht Raivo Riim.

Jyrki Portin on enda ehitatud Camera obscura ehk pimekambri-aparaadi abil lähenenud inimeste argitegemistele ja igapäevatoimingutele. "Kõik, keda tahtsin pildistada, olid kohe meelsasti nõus poseerima," märkis fotograaf.

"Peamine põhjus selle fotosarja tekkimiseks oli otsida vastust küsimusele - kas leidub iga hetkega muutuvas maailmas veel midagi positiivset, tujutõstvat huumorit, rahu või õnne? Kas inimestel on veel aeg? Ja kohta, millest hoolida?" selgitas Jyrki Portin.


... kuni 30. juuni Rakvere Linnavalitsus

Näitus Suure-Jaani Muusikafestivalist

Suure-Jaani on 1100 elanikuga väikelinn Põhja-Viljandimaal Suure-Jaani vallas. Vald on küll pindalalt teisel kohal Eestis - elanike arv jääb aga alla 6000. 1998. aastal tehti Suure-Jaani linnas algust muusikafestivaliga. Põhjuse selleks andsid Suure-Jaanist pärit heliloojate Kappide juubelid.

Ehkki festival pakub n-ö igaühele midagi, on tema põhiolemus jäänud klassikalise ja eesti muusika ning eesti muusikute keskseks. Traditsiooniliste kontsertide kõrval toimuvad kontsert-etendused ja Lõunatunnid kohvikus Arturi Juures, kus interpreedid ja heliloojad esitavad muusikat ning räägivad oma tegemistest. 2007. aastast viiakse läbi konkursse noortele lauljatele ning instrumentalistidele. Festivalipäevil toimuvad kunsti- ja fotonäitused.

Suure-Jaani Muusikafestivali traditsioonilisteks kontserdipaikadeks olid esimestel aastatel Suure-Jaani Johannese kirik, Heliloojate Kappide majamuuseum, Suure-Jaani jahimaja ja laululava. Igal aastal on lisandunud uusi huvitavaid kohti: kohvik Arturi Juures, tuletõrjetorn, õigeusu kirik, Olustvere loss ja leivakoda, Lõhavere linnamägi ja Hüpassaare rabasaar. Kontserdid on toimunud nii sees kui väljas, keskpäeval, õhtul, hilistel öötundidel ja koidu ajal. Päikesetõusukontsert toimub Hüpassaare rabasaarel, kuhu viib laudtee, kell kolm öösel - et lõpetada päikesetõusul Edvard Griegi „Hommikumeeleolu" helide saatel. Imeline kogemus looduse ja inimese poolt loodu koosmõjust!

Suure-Jaani Muusikafestival on pühendatud heliloojatele Kappidele ning toimub traditsiooniliselt igal suvel jaanipäeva eel.

Fotograaf Jaanus Siim sündis 20. aprillil 1967. aastal Suure-Jaani vallas Kootsi külas. Suure-Jaani Muusikafestivali jäädvustamist alustas ta 1999. aastal. Esimene näitus oli aastal 2000. Viimastel aastatel on festivali pildistamisel väga suur rõhk vaikuse taotlemisel. Tavapärase fotoaparaadi asemel võib Jaanuse käes märgata rulli keeratud saunalina! Nii püüab ta summutada kaamera katiku ja peegli heli, mis on tegelikult päris vaikne, kuid hingestatud kontserdil osutub häirivaks müraks. Jaanus kirjutab: „Ah et miks ma üleüldse neil vaiksetel hingestatud hetkedel tahan klõbistada ja miks ma aplausi ajal ei pildista? Põhjus on lihtne: nii nagu suurepärases heliteoses kõlab iga noot talle ettenähtud tugevusega, kestvusega ja kindlasti ka õiges järjekorras, siis emotsionaalse foto puhul kehtivad samad reeglid. Vaid nimetused on teised. Hea foto muusikust sisaldab terve heliteose, aga selle salvestamiseks on vaid murdosa sekundist. Ja aplausi ajal ma pildistan - aplodeerijaid!."


... kuni 31. juuli Lääne-Virumaa Keskraamatukogu

Näitus „Metsa väge täis"

Lääne-Virumaa Keskraamatukogus laste- ja noorteosakonnas õpilaste joonistustevõistluse  „Metsa väge täis" tööde näitus. Joonistusvõistlust korraldasid Eesti Metsaselts ja Rakvere Linnavalitsus.


... kuni 1. september Rakvere Näitustemajas Tallinna tn 3

Kunstinäitus „Kunst pimeduses/valguses"

Näitusesaali on üles seatud SA Virumaa Muuseumid kunstikogu paremik. Teiste seas saab vaadata Elmar Kitse, Richrad Sagritsa ja Aleksander Rünga, Hando Mugasto ja Romulus Tiituse töid aktist karikatuurideni. Külastaja valida on, kas näitust soovitakse vaadata valges või pimedas ruumis taskulambi valgel. Lisaks on võimalus saada osa  kunstniku ateljee inspireerivast õhkkonnast ja tellida sõpruskonnale või töökollektiivile loovust arendav kunstiprogramm veini ja akti maalimise lühikursusega, lastele eriprogrammid! 

Kuraator Teet Veispak. Näitustemaja on avatud: T-R 10:00 - 17:00 ja L 10:00 - 15:00


Rakvere Teatri mängukava vaata: www.rakvereteater.ee


Rakvere Teatrikinos sel nädalal: Teatrikino puhkab kuni 13. juulini