Saku valla kümnendad külamängud peeti Rehe küüni juures.

Pärastlõunal kuulutas vallavanem Kuno Rooba kümnendad Saku külade mängud avatuks ja jõukatsumine sai hoogsalt alata. Võistlusteks otsustasid oma jõud ühendada Tagadi-Kajamaa ja Jälgimäe-Kiisa. Võistkonna panid välja ka küladepäeval osalenud Saku vabatahtlikud pritsimehed, kaasa lõi veel tiim nimetusega Saku Muidumehed. Korraldaja, eelmise aasta võitjaküla Üksnurme, oli näinud korralikku vaeva sportmängude ettevalmistamisel. Palliplatsidel võeti mõõtu võrkpallis ja korvpalli vabavisetes, mururajal aga teatekaugushüppes ja disk-golfis ehk taldriku täpsuslennutamises, mis suure tuule tõttu nõudis „golfarilt" aerodünaamika reeglite tundmist. Traditsiooniline köievedu jäi küll ära, kuid see-eest said võistkonnad näidata osavust ja kiirust naela pakku löömises. Lapsed võistlesid kaugushüppes.

a_kp_vorkp.jpg
Päeva tulisemad lahingud peeti võrkpallis. Pildil on vastamisi Tagadi-Kajamaa ja Jälgimäe-Kiisa esindused.

Sel ajal, kui spordiheitlused käisid, said väikesed külapäevalised lustida küüni juurde rajatud kiigel, turnimisredelil ja liumäel. Tuleohtudest rääkisid ja päästeautot tutvustasid Saku vabatahtlikud pritsimehed. Rahvas sai jälgida ka tõelist päästeoperatsiooni alates 112-le helistamisest kuni selleni, et kohalekihutanud päästjad leekides majakese kustutasid. Pritsimeeste telgis tehti teavitustööd ja pakuti pisematele osalejatele käelist tegevust. Uhiuue põrandaga uhkeldavas Rehe küünis sai tuulevarju, sooja suppi ja õhtupoole nautida Mehis Nurmetalu esituses Jaan Tätte laule. Soovijail oli võimalus kehast külma välja saada ka saunabussis. Kogu päeva tegemised ja inimesed jäädvustas videooperaator, vägesid suunas sümpaatne päevajuht Kaupo Peetso.

a_kp_tuli.jpg
Saku vabatahtlike pritsimeeste korraldusel näidatud päästeoperatsioonil sai rahvas teada, kuidas käituda ohu korral.

Külamängude üllatuskülaline tuli autospordivallast - kohal oli drifti-sõidu tiim Team Ghost kahe võistlusauto ja bike'idega. Meeskonda kuulub palju sakulasi - ka üksnurmelasi -, kes külapäevadel tutvustasid oma tegemisi ja sõidutehnikat. Võistlusautodeks tuunitud Nissanid, mille esirattad on võimelised keerama 90-kraadise nurga alla, pakkusid huvilistele uurimist nii seest- kui väljastpoolt, pilootide ja mehaanikute käest saadi täpsemat infot masinate ja võistluste kohta. Drift on vaatemänguline autospordiala, kus võistlejad peavad läbima ettemääratud kurvilise raja ainult külg ees sõites ja mitte meetritki otse liikudes. Väikesed motohuvilised said istuda pisi-bike'-ide sadulasse.

a_kp_mot.jpg
Suured ja väikesed motohuvilised said proovida Saku meeste drifti-tiimi Team Ghost nelja- ja kaherattalisi sõiduriistu.

Päeva lõpuks jõuti sportliku osaga ühele poole ja kuulutati välja parimad. Rändauhinna - puust linnu, preemiakringlid ja muud autasud andis üle külavanem Margus Hein. Võrkpallis jättis esikoha koju Üksnurme, teine oli Metsanurme, kolmas Tagadi-Kajamaa. Korvpalli vabavisetes oli täpsem Jälgimäe-Kiisa, järgnesid teisena Üksnurme ja kolmandana Tagadi-Kajamaa esindus. Disk-golfis oli osavam Lokuti rahvas, teine Kurtna ja kolmas Üksnurme. Kaugushüppes võidutsesid võrdselt 12 meetriga Jälgimäe-Kiisa ja Üksnurme.

a_kp_lipud.jpg
Puust lind, küladepäeva rändauhind, jäi seegi kord Üksnurme.

Kokkuvõttes võitis kümnendatel külamängudel esikoha ja ühtlasi ka järgmiste korraldamise õiguse taas Üksnurme küla. Jälgimäe-Kiisa esindus ja Lokuti poolitasid teist kohta, kolmanda koha au jäid jagama Tagadi-Kajamaa, Metsanurme ja Kurtna külade võistkonnad.

Aasta pärast kohtutakse taas Üksnurmes!