„On rõõmustav, et aasta-aastalt on projektidele eraldatud eelarve tasapisi kasvanud. Valdavalt on esitatud taotluste kvaliteet kõrge ning ei anna võrrelda eelmise programmi aegadega. Projektitöö võimaldab praktikas kasutada tunnis õpitut, õpetajad on altimad kasutama ainetundides infotehnoloogiat ja grupitööd. Õpetajate ja õpilaste koostöö väljaspool kooli parandab üksteisemõistmist, neid ühendavad projektitööga seotud ühised eesmärgid, kohustused ja vastutus. Head suhted ja vastastikune lugupidamine aitavad oluliselt kaasa kogu õppeprotsessi paranemisele,“ räägib Comenius programmi spetsialist Merike Talli.

„Eesti koolide soov teha rahvusvahelist koostööd kasvab kordi kiiremini kui eelarve: toetada oli võimalik vaid kolmandikku kogu taotlejatest. Kuigi 2/3 innukat kooli jäävad sel aastal ilma rahalise toetuseta rahvusvaheliseks koostööks, on eelarve tõus olnud võimalik vaid tänu iga aastaga suurenevale nõudlusele. Seda enam oskavad toetust saanud koolid neile antud võimalust hinnata ,“ lisab ta.

Kõige aktiivsemad on võõrkeelte õpetajad
Samuti saavad 55 õpetajat minna end ametialaselt täiendama erinevatesse Euroopa riikidesse. Õpetajate toetuse kogusummaks kujunes 113 311 eurot. Koolitused toimuvad Inglismaal, Maltal, Austrias, Portugalis, Saksamaal, Hispaanias ja mujal.

„Kõige aktiivsemad programmis osalejad on keskkoolide võõrkeelte õpetajad, kes esitavad taotlusi võõrkeele (peamiselt inglise ja saksa keele) õpetamisega seotud koolitustele. Teiste ainete õpetajate arv - ehkki kasvav - jääb esialgu veel tagasihoidlikuks,“ tõdeb Comeniuse täienduskoolituse spetsialist Kirsti Sinivee.

12 tulevase õpetaja 3- kuni 10-kuulist koolipraktikat välisriigis toetas Comeniuse programmi nõukogu summas 92 100 eurot. Eesti üliõpilased siirduvad praktikale Sloveeniasse, Hispaaniasse, Saksamaale, Itaaliasse, Prantsusmaale, Rootsi, Hollandisse ja Soome.

Õpilasi innustatakse pikemaks perioodiks minema
14 õpilasele kuuest Eesti koolist eraldas programmi nõukogu stipendiumi kolmekuuliseks õppeperioodiks välisriigis. Sihtriikideks on Itaalia, Hispaania, Taani ja Soome.

„Taotlejate seas on juba kogenud tegijaid nt Viljandi Maagümnaasium, kes kolmandat aastat lähetab oma õpilasi Sitsiiliasse. Comeniuse õpilaste pikaajaline õpiränne aina populaarsemaks, kahju on vaid, et seni on koolid ja õpilased piirdunud kõige lühema, st 3-kuulise õpingute perioodiga,“ räägib Talli.

Lisaks kuulutatakse sügisel välja aasta võõrkeelealane tegu. Selle konkursile laekus 21 taotlust. Žürii otsustas tunnustada ja premeerida kahte algatust kogusummas 2 500 eurot.

Põhja- ja Baltimaade koostööprogrammi Nordplus Junior programmi komitee otsusega toetati Eesti koolide poolt koordineeritud kaheksat koostööprojekti kokku 167 495 euroga. Eesti koolide osalus Nordplus Junior programmis on palju suurem, sest osaletakse partnerina teiste riikide poolt esitatud projektides.

Comenius on elukestva õppe programm, mida finantseerib Euroopa Liit ja milles osalevad 27 Euroopa Liidu liikmesriiki ning lisaks Island, Liechtenstein, Norra, Šveits, Türgi ja Horvaatia.

Nordplus on Põhja- ja Baltimaade koostööprogramm, mis toetab haridusalast koostööd kolmes valdkonnas: üldharidus, kõrgharidus ja täiskasvanuharidus.