LED-raha vaid linnadele

Küla valgustamisele koos lampide paigalduse ja elektriliinide korrastamisega läks valla eelarvest 1623 eurot.

“LED-valgustuse jaoks oleks saanud küll taotleda CO2 raha, kuid need summad olid mõeldud suurlinnadele. Meie poleks minimaalset investeeringukünnist ületanud ka siis, kui me tahtnuks vahetada välja kogu valla valgustuse,” sõnas Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg.

Tasuvusaeg on uutel valgustitel küll pikk, ligi kümme aastat, kuid põlema peaksid nad loodetavasti 20 aastat ning olema kokkuvõtteks ka keskkonnasõbralikumad. “Meie arvutuste kohaselt kasutavad neli LED-lampi energiat ca 2,12 kWh ööpäevas, neli tavalampi ca 5 kWh ööpäevas,” selgitas Kõljalg.

Lambid lähiajal põlema

Lambid saadi üles aasta algul, elektritööd lõppesid kevadel, ent möödunud nädalavahetusel andsid külale valgust vaid mõne eramaja aeda üles seatud päikesepatareidega aialambid.

“Paar korda on lambid ikka põlenud ka,” ütles küla keskel elav Liis Puhmaste. “Neil kordadel, kui lambid põlesid, särasid need eredalt ja kenasti küll.”

See, et lambid enamasti ei põlegi, on vallavanemale üllatus – tema sõnul pole vallavalitsusse keegi varem sellest teada andnud. Probleemid lahendatakse Kõljala kinnitusel võimalikult kiiresti. “Vallas käitu korraldav ettevõte lubas tänase päeva (eile – toim) jooksul saata asjatundja uurima, milles probleem,” sõnas vallavanem ja avaldas lootust, et lambid põlevad külas juba lähiajal.

“Me pole vallas näinud põhjust tänaval tulede kustutamisega kokku hoida,” märkis ta. “See raha pole nii suur, aga turvalisuse seisukohalt on valgustus väga oluline.” Ka Liis Puhmaste leiab, et kuna pimedat aega on Eestis nii palju, on tänavavalgustus kindlasti vajalik.

Türi sihib sama suunda

LED-valgustuse suunas vaatab ka Järvamaa suurim, Türi vald. Türi vallavalitsuse majandusosakonna juhataja Urmas Kupp ütles hiljuti ajalehele Järva Teataja, et vallal on projekt tänavavalgustuse üleviimiseks LED-valgustusele valmis kirjutatud ja ootab võimalust abiraha taotlemiseks.