Raamatu tegemiseks kulus kunagisel ajakirjanikul, praegu pensionäripõlve pidaval Eskol seitse aastat.

“Esimesel majandijuhtide kokkutulekul aastal 2004, kus osales viisteist endist kolhoosiesimeest ja sovhoosidirektorit, tuldi ideele mälestused raamatusse kirja panna,” selgitab Esko teose algtõuget.

Raamat hõlmab aega kolhooside moodustamisest kuni talude tekkeni 90ndate alguses.

Välja on toodud ligemale poole sajandi jooksul tegutsenud majandid ja nende käekäik. Ei puudu ka olulisemad toodangunumbrid ja tabelid, kuidas ühel või teisel neist elu õitses või kiratses. Palju on raamatus ka nimesid, eeskätt tööeesrindlaste omi.

“Mingit kolhoosiaja ilustamist raamatus ei ole, aga samuti mitte nutulaulu. Oli võim ja valitsus milline oli, aga tööd tehti ja leib oli laual,” märgib Esko.

Suure osa raamatust hõlmavad nii majandijuhtide kui ka paljude lihtsate kolhoosnike meenutused. “Kasutasin ka omaaegseid majandite kroonikaid ja rajoonilehe artikleid, arhiivides ma ei istunud,” peab Esko vajalikuks lisada.

Raamatu väljaandmisele õla alla pannud Võrumaa Tootjate Liidu juhatuse esimehe Kalmer Kongo sõnul olid kõige tulihingelisemad raamatu idee algatajad ja selle kandjad tuntud majandijuhid Heino Kuusik, Heino Lehiste ja Kaljo Paal – nüüdseks juba manalamehed.

“See raamat on austusavaldus ja tunnustus kõigile selle aja inimestele ja nende tööle, kes ka siis elu maal üleval hoidsid,” rõhutab Kongo.

Arvatavasti on tegu esimese põhjaliku ülevaateraamatuga kolhoosiajast ühes rajoonis.