Pühapäevane pastaroog

- 400 g vigurmakarone
- 1 kabatšokk
- 1 punane sibul
- 3 tomatit
- 1 sl õli
- 1 dl musti kivideta oliive
- 1 dl vett
- 1 tl punet
- ½ tl soola
- ½ tl purustatud pipart
- 200 g fetajuustu

Koorige sibul ja tükeldage, peske ja tükeldage tomatid sektoriteks, kabatšokk lõigake õhemateks viiludeks.

Pange pannile kuuma õli sisse esmalt sibul, siis kabatšokk. Praadige, kuni nad pehmenevad. Siis lisage vesi, tomat, oliivid ja maitsestage. Kuumutage korralikult läbi ja lisage fetakuubikud. Juurde andke pakil oleva õpetuse järgi keedetud makaronid.

Aromaatne pasta paprikakastmes

- 300 g makarone
- 1 dl peenestatud värsket basiilikut
- 1 dl peenestatud punet
- 3 päikesekuivatatud tomatit õlis
- ½ sidruni riivitud koor
- soola
- purustatud musta pipart

Kaste

- 1 punane paprika
- 1 kollane paprika
- 1 punane sibul
- 2 küüslauguküünt
- 1 sl õli
- 1 sl palsamiäädikat
- 1 ½ dl vett
- ½ kanapuljongikuubikut
- soola
- purustatud musta pipart

Kõigepealt valmistage kaste. Seemnetest puhastatud paprikad tükeldage kuubikuteks, sibul õhukesteks viiludeks. Kuumutage neid 5 minutit keedunõu põhjal õlis. Lisage äädikas, purustatud küüslauk, vesi ja puljongikuubik. Keetke ilma kaaneta keedunõus tasasel tulel, kuni pool vedelikku aurustunud.

Kuumale keedetud ja nõrutatud pastale segage juurde peenestatud maitsetaimed, peeneks lõigatud tomatid ja pistut õli nende pealt ning riivitud sidrunikoor. Maitsestage soola ja pipraga ning segage kastmega.

Pasta baklažaani ja kabatšokiga

- 1–2 noort baklažaani
- 1 noor kabatšokk
- 2 sibulat
- 1 porgand
- 1 kollane paprika
- 2 küüslauguküünt
- 2 sl õli
- 3–4 kooritud tomatit
- 1 tl soola
- ¼ tl kaneeli
- ¼ tl jahvatatud nelki
- 1 sl suhkrut

Koorige ja peenestage sibulad ja porgand, paprika lõigake pooleks, eemaldage seemned ning lõigake ribadeks. Noored baklažaanid ja kabatšokk peske korralikult puhtaks (ärge neid koorige) ja tükeldage.

Kuumutage aedvili õlis, lisage peenestatud küüslauk. Lõpuks lisage pannile kooritud ja tükeldatud tomatid, vajadusel lisage pisut vett ja maitsestage. Hautage, kuni aedviljad on söömiseks pehmed, kuid säilitanud esialgse välimuse (mitte pudruks muutunud). Serveerige keedetud pastaga.

Broilerihautis tomatite ja lesthernestega

- 400 g broileri rinnaliha
- 1 tl soola
- ¼ tl purustatud musta pipart
- 2 sl õli
- 2 küüslauguküünt
- 2–3 dl vett
- 4 tomatit
- umbes 200 g lestherneid
- 1 dl oliivilõike
- 2 tl sidrunimahla
- 1 dl hakitud petersellilehti

Lõigake broiler õhemateks ribadeks, maitsestage ja praadige õlis kuldpruuniks. Lisage peenestatud küüslauk ja praadige segades veel paar minutit.

Lisage vesi ja blanšeeritud lestherned, hautage umbes 5 minutit, siis lisage sektoriteks tükeldatud tomatid, oliivid ja sidrunimahl ja hautage veel veidi, kuni tomatitükid on korralikult läbi kuumutatud.

Serveerimisel lisage peterselli, juurde andke keedetud pastat.

Soe kabatšokisalat tšilliga

- 4–5 noort kabatšokki (ca 500 g)
- 3–4 sl oliiviõli
- 2 väikest tšillit
- 1 tl peenestatud koriandrilehti
- 2 küüslauguküünt
- 1 sidruni mahl
- 1 sl röstitud piiniaseemneid
- 50 g parmesani

Lõigake pestud kabatšokid juustunoa või spetsiaalse juurviljanoaga pikisuunas õhukesteks laastudeks ja kuumutage jaokaupa õlis 3–4 minutit (korraga ei mahu kõik pannile). Segage aeg-ajalt, et nad ühtlaselt kergelt pruunistuksid.

Praetud lõigud tõstke kuumakindlasse kaussi. Eemaldage seemned ja hõõruge tšillipipar võimalikult peeneks, lisage kaussi tõstetud kabatšokikihtide vahele, samuti puistake sinna peenestatud küüslauku, koriandrit ja piiniaseemneid. Piserdage peale sidrunimahla ja puistake üle laastudeks lõigatud parmesaniga. Juurde andke keedetud pastat.

Mustikasaiakesed

Tainas

- ½ l vett
- 1 kg jahu
- 30–50 g pärmi
- 1 tl soola
- 1 tl jahvatatud kardemoni
- ¾ kl suhkrut
- 150 g margariini

Kate

- ½ l mustikaid
- 1 dl moosisuhkrut
- 3 sl kartulijahu
- paksu hapukoort

Lahustage pärm leiges vees, lisage sool, suhkur ja kardemon ning segage hulka veerand jahukogusest. Siis lisage margariin väikeste tükikestena ja ülejäänud jahu. Sõtkuge tainas, vormige palliks ja jätke rätikuga kaetult sooja kohta kerkima.

Kui taina maht on kahekordistunud, veeretage tainas jahuga ülepuistatud laual pikaks rulliks, jagage see 24 tükiks ja vormige kuklid. Laduge need hõredalt (4cm vahega, et jääks kerkimisruumi) võiga määritud saiaplaadile. Laske neil veel 15 minutit rätiku all kerkida.

Segage puhastatud marjad suhkru ja kartulijahuga. Tehke seda ettevaatlikult marju muljumata.

Siis vajutage sobivas suuruses klaasipõhjaga kerkinud kuklisse süvend, täitke mustikatega ning küpsetage saiakesi 225° juures umbes 12 minutit. Saiakesi soojalt süües võite soovi korral lisada igale 1 tl hapukoort.

Juustukook mustikate ja metsvaarikatega

Põhi

- 1 pakk kakao- või šokolaadiküpsiseid
- 50–70 g võid

Kate

- 400 g maitsestamata toorjuustu
- 3 muna
- ½ kl suhkrut
- 1 tl vanillsuhkrut
n ¾ kl mustikaid
n ¾ kl vaarikaid

Peale

- 1 dl vahukoort
- 150 g paksu hapukoort
- 1 sl suhkrut
- 1 tl vanillsuhkrut
- marju kaunistuseks

Purustage küpsised, segage pehme võiga ühtlaseks seguks. Vooderdage lahtikäiv koogivorm (22–24 cm) küpsetuspaberiga, suruge küpsisesegu põhjale ja küpsestage 175° juures 15 minutit. Küpsetuspaber, mis ulatub vormi ülemise ääreni, hoiab ära rasvaine valgumise ahju ja kergendab koogi väljavõtmist.

Valmistage toorjuustust, suhkrust, munadest ja marjadest kate ning kallake küpsetatud põhjale. Pange kook ahju ja küpsetage umbes 50 minutit, kuni kate on täielikult hüübinud. Seejärel jätke kook 30 minutiks jahtuma ja valmistage pealmine kiht, segades hapukoore vahukoore ja suhkruga. Kallake see jahtunud koogile ja küpsetage veel umbes 10 minutit.

Soe kook jahutage maha, katke vorm pealt kilega ning asetage külmikusse järelvalmima. Järgmisel päeval kaunistage kook just enne serveerimist värskete marjadega.

Õhuline marjakook vanillikastmega

Põhi

- 4 munavalget
- 2 ½ dl tuhksuhkrut
- 1 tl valget veiniäädikat
- 100 g jahvatatud pähkleid või mandleid

Kate

- 2–4 dl vahukoort
- vaarikaid, mustikaid, murakaid või sõstraid

Vanillikaste

- 4 munakollast
- 2 sl suhkrut
- 3 dl piima
- 1 ½ sl kartulijahu
- 2 tl vanillsuhkrut

Kõige enne valmistage ette küpsetamiseks vajalik vorm. Katke saiaplaat küpsetuspaberiga, eemaldage lahtikäivalt koogivormilt (24 cm) põhi ja määrige ümmargune rõngas (serv) poolest saati võiga, puistake üle 1 sl jahvatatud pähklijahuga ning asetage see saiaplaadile. Kuumutage praeahi 200°ni.

Vahustage munavalged poole suhkrukogusega kõvaks vahuks, lisage äädikas ja segage ettevaatlikult juurde ülejäänud suhkruga segatud pähklijahu. Tõstke õhuline segu vormi ja asetage plaadiga ahju, mille temperatuur alandage nüüd 150°ni.

Küpsetage umbes 45 minutit, siis laske koogil jahtuda, seejärel eemaldage koogivorm. Korralikult küpsetatud, s.o õnnestunud kook on pealt kuiv ja habras, aga seest veidi nätske ja õhukindlas karbis hoituna seisab hästi mitu päeva.

Niisuguse koogi hea omadus ongi see, et põhja võib valmis teha tükk aega enne serveerimist. Kuid sel juhul tuleb munakollane mujal toidu sees ära kasutada. Kui kook valmistamise päeval lauale antakse, sobivad need vanillikastmeks, aga seda ei pruugi iga kord koogile lisada.

Vanillikastme valmistamiseks hõõruge munakollased suhkruga, lisage külm piim ja kartulijahu ning keetke kogu aeg korralikult segades, kuni segu pakseneb. Maitsestage vanilliga ja jahutage. Hoidke serveerimiseni külmas.

Koort vahustades pole vaja suhkrut lisada, sest õhuline koogipõhi on juba niigi magus. Enne serveerimist katke kook vahukoore ja käepärast olevate marjadega, vanillikaste andke lauale eraldi nõus. Siis saab iga sööja seda oma käega sobival hulgal lisada.