Lisaks võileibadele võite valmistada täidetud kirsstomateid, vutimune, kurgitopsikuid või šampinjone. Nende juurde sobivad juba täidetud oliivid, mille kallal pole vaja endal vaeva näha.

Ostetud küpsiseid võite kasutada nii soolaste kui magusate palade valmistamiseks, määrides nende vahele meelepärast täidist. Väikese seltskonna rõõmuks ja eriti piduliku sündmuse puhul tasub küll sellist nikerdamist ette võtta.

Soojad juustuleivad
meesibulatega

- 4 punast sibulat

- 1 sl võid või margariini

- 1 dl mett

- 4 viilu röstsaia

- 4 paksu lõiku kitsejuustu

Sulatage rasvaine keedunõus, pange sellesse ratasteks lõigatud sibulad ja hautage tasasel tulel umbes 10 minutit. Siis lisage mesi ja kuumutage veel 5 minutit. Võtke tulelt, aga hoidke soojas. Kolmnurkseks lõigatud saiaviilud katke juustuga ja küpsetage praeahjus 225° juures 5–10 minutit, kuni juust muutub värvikaks. Tõstke soojas hoitud meesibulad juustuleibadele ja serveerige kerge suupistena.

Spargelkapsas kodujuustu ja ananassiga

- 700–800 g spargelkapsast

- 1 ½ dl vahukoort

- 1 sl kartulijahu

- 1 tl soola

- ½ tl jahvatatud valget pipart

- ¼ tl riivitud muskaati

- 3 muna

Kaste

- 4 dl kodujuustu

- 2 dl ananassitükke

- ½ tl soola

- ½ dl purustatud pähkleid

Tükeldage spargelkapsas (mitte väga peeneks) ja keetke vähese soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kurnake ja mikserdage pastaks. Lisage koor, kartulijahu, maitseained ja munad. Kloppige hästi läbi ja valage küpsetuspaberiga vooderdatud piklikku (1 ½ l) keeksivormi. Küpsetage 175° juures umbes 60 minutit. Võtke ahjust ja jahutage, siis kummutage vormist välja, viilutage ja lõigake soovi korral väiksemateks tükkideks. Kurnake ja laske ananassitükkidel mahlast kuivemaks nõrguda ning peenestage. Segage kodujuustuga, peale puistake purustatud röstitud pähkleid. Serveerige koos küpsetatud spargelkapsa lõikudega, kaunistuseks lisage viilutatud kirsstomateid. Ananassitükkidelt äravalatud vedelikku hoidke külmikus. Seda kasutage mõne salatikastme valmistamisel.

Täidetud kirsstomatid

- 24 kirsstomatit

Täidis I

- 50 g rohelisi kivideta oliive

- 40–50 g röstitud soolamandleid

- näputäis petersellilehti

- 1 sl sidrunimahla

- 3 sl oliiviõli

Murdke tomatid kobarast nii, et viljavarre roheline tups külge jääks, peske ja lõigake tomatil sellega koos pealt õhuke viil. Laduge need lõikelauale ritta. Õõnestage ettevaatlikult sisu välja, vältides viljaliha põhja vigastamist. Vedelat seemnetega sisu võite kasutada mõne kastme valmistamiseks, asetage see anumaga külmikusse. Segage kõik loetletud ained mikseris, lisades jaokaupa mahla ja õli. Neid korraga juurde valades võib täidis liiga vedelaks muutuda. Täitke tomatid ja katke kõrvale pandud “mütsiga”.

Täidis II

- 100 g sinihallitusjuustu

- 50 g võid

- 2–3 sl vahukoort

Lõigake pestud varretupsuta tomatitel õhuke lõik tipuosast ära, õõnestage sisu välja ja laduge karpi, varrepool all. Lõikeid võite kasutada võileibade kaunistamiseks. Mikserdage toasoe või ja murendatud juust koos vahukoorega pehmeks täidiseks. Täitke sellega tomatid ja asetage külmikusse, kus täidis hangub. Hoidke serveerimiseni külmikus.

Täidis III

- 100 g pehmet kitsejuustu

- ¼ tl jahvatatud musta pipart

- 2 sl värsket basiilikut

Mikserdage loetletud ainetest segu ja täitke tomatid nii, nagu eespool on kirjeldatud.

Täidetud vutimunad

- 12 keedetud vutimuna

- 1 sl majoneesi

- 1 tl sidrunimahla

- 1 tl sidrunipipart

- ca 50 g soolalõhet

- värskeid tillilehti

Poolitage kooritud munad, eemaldage munakollased. Segage kahvliga katki vajutatud munakollaste hulka majonees, sidrunimahl ja hõõruge vahule. Täitke munapoolikud seguga, vajutage sellesse õhukene rulli keeratud lõheriba, maitsestage sidrunipipraga. Kaunistuseks lisage värsket tilli.

Krevettidega täidetud
kurgitopsid

- 1 pikk salatikurk

- 2 dl kooritud krevette

- ½ punast sibulat

- 100 g küüslaugumaitselist toorjuustu

- 2 tl sidrunimahla

- soola

- purustatud musta pipart

- värsket tilli

Lõigake erkrohelise koorega kurk 6–7 cm paksusteks juppideks, õõnestage sisu välja, jättes 1cm osa puutumata (topsipõhjaks). Koore võite koorimisnoaga enne tükeldamist ka triibuliseks lõigata. Pange iga lõigatud topsiku kaunistamiseks 1 krevett kõrvale, ülejäänud peenestage. Hakkige sibul hästi peeneks, segage toorjuustu ja peenestatud krevettidega. Maitsestage soola, pipra ja sidrunimahlaga. Täitke seguga õõnestatud kurgitopsid, kaunistage kreveti ja mõne tillilehekesega.

Väikesed suupistevõileivad

Võileibade jaoks sobivad hästi väikesed rukkipadjad, koorikleivad või näiteks kadakamarjaleib. Rukkipadjad lõigake õhemaks (poolitage), piklikud kitsad koorikleivad poolitage ruutudeks, kadakamarjaleib viilutage paraja paksusega lõikudeks. Saiadest valige väiksema läbimõõduga tooted. Mahlase salatikattega võileibu raamige paksu (1–1 ½ cm) paprikalõiguga, kasutades kollast, punast ja rohelist paprikat. Väikeste võileibade jaoks otsige saledama viljaga paprikad, et nad oleksid leivaga enam-vähem ühes läbimõõdus. Rohelise paprika asemel võite võtta õhukese koorega salatikurgi. Lõigake sellest paksud viilud ja õõnestage kergelt lohku. Asetage kurgiviil võiga määritud leivale, peale pange näiteks rulli keeratud kilufilee, kaunistuseks poolitatud vutimuna ja kirsstomatitelt eemaldatud lõigud. Leibade kaunistamiseks kõlbab ka paprika tükeldatud peenike tipuosa. Ülejäänud tükid võite peenestada ja segada võileiva katteks valmistatavasse salatisse.

Marmelaadiga
täidetud küpsised

Tainas

- 200 g võid või margariini

- 1 ½ dl suhkrut

- 2 tl vanillsuhkrut

- 1 muna

- 2 sl kohvikoort

- 4 dl nisujahu

- 1 dl kartulijahu

- 1 tl küpsetuspulbrit

Täidis

- 2 dl marmelaadi või paksu keedist

Kaunistuseks

- maasikamaitselist tuhksuhkrut

Vahustage toasoe rasvaine suhkruga, lisage koor ja lahtiklopitud muna ning hõõruge hästi ühtlaseks massiks. Segage jahud küpsetuspulbriga ning lisage natukehaaval jahusegu vahustatud või hulka. Korralikult läbisegatud tainas asetage külmikusse. Tunni aja pärast rullige tainas õhukeseks ja tehke õiekujulise piparkoogivormiga õhukesed koogid. Asetage need küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpsetage 200° juures umbes 6–7 minutit. Jätke need plaadile, kuni nad on täielikult jahtunud. Määrige ühele küpsisele marmelaadi ja katke teisega. Valmistage maasikamaitselisest tuhksuhkrust pakendil oleva õpetuse järgi vaap, pigistage see läbi kilekoti nurka lõigatud ava küpsistele kaunistuseks. Lisada võite ka värvilisi suhkrugraanuleid (nonparelle).

Täidisega
muretainaküpsised

- 200 g külmutatud muretainast

- 1 dl marja- või puuviljamarmelaadi

Rullige tainas jahusel laual õhukeseks, tehke piparkoogivormiga väikesed südamed ja küpsetage 200° juures umbes 8 minutit. Laske plaadil jahtuda, siis määrige ühele küpsisele marmelaadi ja vajutage teine katteks. Puistake peale tuhksuhkrut.