Tänavusel laagril oli aga mitmeid toetajaid. Nii rahastas Eesti - Udmurtia kunstihuviliste noorte suvelaagrit Eesti Vabariigi hõimurahvaste programm kandes meie külaliste toitlustusmajutuskulud ning koostöös MTÜ-ga Munalinn toetas laagri läbiviimist majutus-toitlustuskulude osas SA Eesti - Hollandi Heategevusfond Päikeselill, toetuse majutusele said kõik laagris viibinud kunstikooli noored, lisaks osalise toetuse toitlustuse osas paljulapselistest peredest õpilased.

Udmurtia noortele ja õpetajatele oli viibimine Saaremaal täiesti omaette elamus. Kui eelnevalt Tallinnas viibitud nädal oli täis emotsioone muuseumidest ja joonistamisest-maalimisest Tallinna vanalinnas, siis viibimine Saaremaal väikeses asulas viis muljed Eestist hoopis uude dimensiooni. „Siin on kõik nii seletamatult hele ja rahulik," õhkas Ljubov Beltjukova, Iževski Kunstide Kooli direktriss. „Ja rohi ning puulehed on siin palju rohelisemad kui meil," seletas mulle õhtul mere ääres kivi peal istudes Liza Januškevits. Ilm soosis maalilaagrit, ja vaid ühel päeval tuli trotsida vinget tuult ja peent uduvihma.

Seda jätkuski vaid ekskursioonipäeva pealelõunani, mil käisime Muhu saarel Koguva külas Muhu muuseumis, jalutasime külavahel ning sealses sadamas, kus laevaehitus poole peal, uudistasime Ambla tuulikuid ning püüdsime üle ääre piiluda Panga pangal.

Kokkuvõttena sai laagris loodud ligi paarsada tööd, millest mõlema kooli õpetajad valisid välja 50 paremat, mida eksponeerida kavandatud näitusel.

Juba eelnevast kohtumisest aprillis 2012, mil grupp Põlva Kunstikooli õpilasi ja õpetajaid viibis Iževskis, sai kõneldud sellest, et suvine koostöö tipneb ühise näitusega, mida eksponeerime kõigepealt Põlvas ning mis seejärel rändab Udmurtiasse, et seal Iževski Kunstide Koolis eksponeeritud saada.

Näituse pealkiri „Part paadis" on inspireeritud udmurtide rahvapärimusest, kus part - veelind on maailma looja, kokkukandja, ja seetõttu toob head õnne igaühele. On ju soome-ugri rahvad ka veelinnurahvad. Nii siis oligi sel suvel udmurdi part meie paadis kui Saaremaale sõitsime, rääkimata sellest, et armsad suveniirid kõlisevate pardijalgadega on mälestuseks kaelas mitmel meie laagri lapsel ja õpetajal.

Sõprussidemed hõimurahvaga ning loodud suhtluskanal Iževski Kunstide Kooliga pakuvad mõlemapoolselt uusi vaatenurki kunstihariduse edendamisele, võimaldavad omavahel kogemusi jagada ning valmistavad ette pinda uutele kunstialastele koostööprojektidele järgnevail aastail.

Suvelaagri töödest sündinud näitus "Part paadis" on kõigile vaatamiseks avatud Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuse II korrusel kuni 10. septembrini. Tulge, leidke aega vaadata ja rännata kaasa noorte kunstnikega suvistel kaunitel ranna- ja merevaadetel, märgata detaile ning tähelepanuväärset noorte joonistajate ja maalijate pilgu läbi!

***

Põlva Kunstikool alustab 2012/2013 õppeaastat vastuvõtukatsetega 4., 5., 6., ja 7. septembril kell 15.00 kunstikooli maaliklassis. Katsetele ootame õpilasi alates 11. eluaastast, oodatud on ka vanemad õpilased ja need noored, kes pole kunstikoolis eelnevalt õppinud, kuid soovivad osaleda vanema rühma töös, kus õppimise aluseks on vaba soov tegeleda kujutava kunsti eri ainetega ning omavahel suhelda, osaleda näituseprojektides ja omaalgatuses.

Põlva Kunstikooli avaaktus toimub 10. septembril kell 16 Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuse II korrusel.

Põlva Kunstikooli eelkooli registreerumine toimub 7. septembrini. Eelkooli võtame vastu õpilasi vanuses 5-10 aastat.

Info tel 527 2849 Anne Prangel ning Facebookis Põlva Kunstikool.