Päev algas Põlva Keskraamatukogu ees kui lõõtsamuusikud mängisid avatuks Põlva kihelkonna esmamainimise 560. aastapäevale pühendatud näituse.

Välja olid pandud teemakohased trükised, kaardid, helikandjad, koopiad arhiivisäilikutest, fotod ja Põlva rahvarõivavööd.Näitust saab vaadata augusti lõpuni. Põlva Muusikakoolis said huvilised tutvuda lõõtspillimeisterdamise maailmaga, näha spetsiaalseid tööriistu ja detaile, erinevaid materjale ning palju muudki huvitavat ajaloolise pilli valmistamiskunstist.

Samas oli välja pandud ülevaade siinsetest suurmeestest, Põlva rollist kultuuri- ja kihelkonnakeskusena ning ülevaade Teppo-tüüpi pillide ajaloost. Õhtuse kontserdi sissejuhatuseks ja meeleolu tekitamiseks toimusid taas eelmisel aastal suurt populaarsust võitnud päevased lõõtspilli lühiesinemised kaubanduskeskustes. Edu keskuses lõi vahetut meeleolu Pärnu ansambel Piccolo Folk, kelle esituses kõlasid kõigile tuttavad rahvalikud lood suupillide ja lõõtsalistega.

Põlva Kaubanduskeskuse külastajate tähelepanu köitsid noored lõõtspillineiud, keskpargis lõõtsamängimise töötuba ning muusikud nii Soomest kui Ukrainast.

Päev kulmineerus õhtuse kontsertosaga. Ain Mäeotsa Võrumaa päritolu ja muusikalembus andsid vahetu siduspunkti Harmoonika peo kokkusulandumisel.

Lõõtsameistri ja õpetaja Heino Tartese sõnul oli algne plaan saada sellel aastal mängima poolsada pillioskajat, kuid õnnestus üle kuuekümne mängija korraga musitseerima panna. „See on eriti tähtis, et mängijate hulka on lisandunud just nooremaid mänguhuvilisi," kirjeldas Heino Tartes rahvakultuuri edasikandmise olulisust. Lõõtsaorkestri lõpulugu, lõõtsahümniks peetav ,, Pillimehe leib" tuli esitusele koos Ott Leplandiga.

Kogu vaatemängu võttis kokku viimase ühisloo ajal süttinud tulepilt, mis põledes tõi visuaalselt esile lõõtsamängija näokujutise ja pilli kontuurid. Korraldajad tänavad veelkord kõiki esinejaid ja kaasaaitajaid, toetajaid Põlvamaa Omavalitsuste Liitu, Eesti Kultuurkapitali ja Rahvakultuuri Keskust.

Eriline kummardus lõõtsamängijatele. Kohtumiseni III Harmoonikal aastal 2013!

Fotosid võimalik tellida aadressilt http://www.fotoprint. ee/et/tellimine ja vaadata Põlva linna kodulehe pildialbumist http:// www.polva.ee/pildialbum.