Parim vürtsikas hoidis: „Jõkütsi". Valmistaja: Võntküla Külaselts MTÜ (Milla Selja - Madise talust).
JÕKÜTSI- LIHATOIDU KÕRVALE

1 kg jõhvikaid, keskmise suurusega küüslaugupesa, 0,5 kg suhkrut, noaotsatäis soola, 0,5 tl tšillipipart.

Purusta jõhvikad ja küüslauk eelnevalt, lisa ülejäänud ained. Keeda pool tundi vaiksel tulel hoole ja armastusega segades ja valmis ta ongi.

Parim soolane hoidis: „Paprika-tšilli letšo". Valmistaja: Kristi Kivipuur.
PAPRIKA-TŠILLI LETŠO

0,4 kg tomatit, 0,5 kg paprikat, 0,2 kg porrot või sibulat, 1 kaun tšillipipart, 1 tl suhkrut, soola ja äädikatKui soovid, võid panna õli.

Kuumuta sibul, lisa kooritud tükeldatud tomatid, paprika ja tšilli. Keeda 20 minutit. Peale kogunenud vesi eemalda. Lisa suhkur, sool ja äädikas. Kuumuta veel 20-30 minutit ja pane kuumalt purki.

Veel Taebla hoidisekonkursi retsepte leiad SIIT!

Marika Vartla küüslaugu moos

1 sidrun 1 suur küüslauk suhkrut

Riivi sidruni koor, tükelda sidrun ka küüslauk. Keeda sidrunimahlast ja suhkrust siirup, sega juurde küüslauk ja riivitud sidrunikoor. Pane kuumalt purki ja kaaneta. Hoidis on alguse saanud Soomest.

Suvikõrvitsa-sibula-küüslaugu salat

2-3 kg puhastatud suvikõrvitsat 10 keskmist sibulat 5 korralikku küüslauku tilli mõni punane paprika värvi andmiseks ka Marinaad 4 dl vett 3 dl valget veiniäädikat 4-5 dl mett 1 sl sinepiseemneid 5-10 loorberilehte 2 sl viiepipra segu

Riivi suure riiviga või lõigu friikartuli lõikuriga köögikombainis suvikõrvits ja pane kaussi. Haki sibul, paprika, küüslauk ja till ning sega suvikõrvitsaga. Jäta seisma. Pane keema vesi, veiniäädikas ja mesi. Kui mesi on segunenud, lisa ülejäänud maitseained ja keeda kuni marinaad muutub natuke paksemaks ja venivaks. Kalla kuum marinaad suvikõrvitsa-sibula-küüsalaugu-paprika segule. Sega läbi ja pane purkidesse. Purgid kuumuta koos seguga, kuni sibul ja kõrvits muutub heledamaks ja natuke klaasjaks. Kaaneta, keera kummuli ja jahuta pikalt. Söödav nii liha kõrvale kui maitselisandina kastmetes ja suppides! HEAD ISU!

Viimane kolmik!

1/3 osa väikeseid kupatatud seeni 1/3 osa väikeseid viimaseid kurke või kurgiviile 1/3 osa väikeseid viimaseid paprikaid või paprikaviile Marinaad: õli 1 l vett 2 spl jämedat soola 3-4 spl suhkrut 3 spl äädikat sinepiseemneid terapipart nelki küüslauku

Pane igasse purki parajalt piprateri, sinepiseemneid, nelki ja viilutatud küüslauguküün. Siis kiht kurke. Prae sibul õlis, lisa vesi ja seened. Keeda koos seentega umbes 510 minutit. Lisa sool, suhkur ja äädikas. Pane seened kurkidele. Kõige peale aseta paprika viilud ja siis kuum marinaad kõigele peale. Kuumuta veel purke nii kaua, kuni kurk hakkab värvi muutma. Enne proovimist lase seista umbes kuu.

Pikemat meenutust Olustvere VII hoidistemessilt saad lugeda Tori vallalehe artiklist.

Sellest, miks teha hoidiseid ning kuidas teha mustsõstralikööri, loe edasi SIIT!

Hea lugeja, milliseid hoidiseid sina tänavu valmistad? Mida teha, et hoidised käärima ei läheks? Jaga lugejatega hoidiste valmistamise nippe või hoidiste retsepte!

Nõuandeid ja muljeid võib kirjutada kommentaaridesse, pikemad artiklid ja fotod on oodatud aadressil rahvahaal@eestielu.ee.