Ka kolm puud hakkavad oma juurdumist selles mullas tähistama eelpool mainitud kuupäevaga. Küla vanimate ja noorimate elanike poolt istutatud tammepuu sümboliseerib tugevust ja kindlust, pihlapuu hoiab ära kurjad kavatsused ning Kurtna küla poolt kingitud kastanipuu hoiab silma peal, et külarahvas tegutsemast ei väsiks. Pille Juursalu selgitas puud üle andes, et pani selle Kurtna pargi suure kastani alt leitud munast kasvama ning nüüdsest alustab see elujõu kogumist Puhatu maamullas. Selle külaga on seotud ka Pille ema perekond ning veel andis Pille külavanemale üle ühe metsainglikese soovidega, et külarahval jaguks ikka tervist, tööd ja õnne.

Osalejaid oli külapäeval üllatuslikult palju - sadakond inimest ja kõige tähtsam nende seas muidugi Ilmataat, kes kingituseks hea ilma kaasa tõi. Kaja tutvustas kohalolnuile veidi Puhatu küla nimesaamise lugu, et vanasti, kui Vasknarvast käidi Ohakverre ja Illukale mõisatööle, kuid kuna teekond oli pikk ja transport puudus, oli see parasjagu puhkusekohaks. Sellest tekkiski nimi Puhatu (Puhhato).

Ühiselt puhati nüüdki, söödi külasuppi ning lasti hea maitsta Edivere küla poolt kingitud kringlil. Vallavanem kinkis omalt poolt kõigile puhatulastele kotikese, mis sisaldas rõõmu-, naeru- ja tegutsemislusti terakesi ning soovis seega kogu külarahvale viljakat tegutsemist. Hea algus on tehtud, edasi saab ainult paremaks minna.

Jõudu ja tahtmist selleks!