Üdiklubis uus laud

Muu hea hulgas on ootel maailma üks kuulsamaid filme, Orson Wellesi “Kodanik Kane”. Kinoklassika on kavas esmaspäeviti kell 22.25, kohe pärast “Jüri Üdi klubi” alates 3. septembrist.

 Vaatajate ette jõuavad Vene ajaloo ja kultuuri suurkujude lugude dramatiseeringud: sarjad “1814” (põhineb Andres Puustusmaa filmil), “Dostojevski” ja “Peeter Suur. Testament” – eetris esmaspäeviti kell 20.

Kolmapäevaõhtuti kell 21.30 näeb HBO auhinnatud menusarja “Troonide mäng” esimesest hooajast peale.

“Jüri Üdi klubisse” tuleb sellest sügisest juurde kolmas laud, mis on juba terve hooaja peale reserveeritud! Klubipidajad Karl Martin Sinijärv ja Rein Pakk ei taha ette avaldada, kellele just neid kohti hoitakse. Küll on teada, et baari peab endiselt Erki Laur ja bändi juhib Siim Aimla. Ja juttude sekka on tulemas katkendeid teatri- ja kontserdilavadeltki. Klubilised kogunevad esmaspäevaõhtuti kell 21.30.

Teisipäevaõhtune “Eesti TOP 7” jätkab Eesti muusikakultuuri tutvustamist kõige uuemate ja ägedamate kodumaiste videote edetabelina, mille pingerivi selgitatakse välja veebihääletuse teel saate kodulehel www.etv2.ee/eestitop7. Järgmisesse vooru pääseb rahva tahtel edasi seitse sitkemat. Lisaks esitletakse igas saates üht-kaht uut tulijat.

Teatriõhtud saavad uue laupäevaõhtuse eetriaja, pühapäeviti jätkuvad teemaõhtud. “Unustatud filmide” sarjas võetakse aga sel sügisel tähelepanu alla dokumentalistika.

Kolmapäevaõhtuses “Maailma kino” programmis jõuavad eetrisse värskeimad linateosed maailma filmifestivalidelt: Lars von Trieri “Melancholia”, mis võitis 2011. aasta parima Euroopa filmi tiitli, eelmise aasta Briti parimaks filmiks tunnistatud “Tyrannosaur”, mitmeid auhindu korjanud Kreeka film “Attenberg” jpt.

Värsked dokumentaalid

Uuel hooajal jõuab “AegRuumi” eetrisse mitu BBC uut kvaliteetset ja harivat dokumentaalsarja. Sügishooaja avab “Global Weirding”, mis räägib globaal­sest kliimamuutusest ning üha ekstreemsemaks muutuvatest ilmastikutingimustest. Veel näeb septembris sarja “Everything and Nothing”, mida juhib professor Jim Al-Khalil.

Otsitakse vastuseid küsimustele: miks on öösiti pime? Mis on kõiksus? Mis on see mittemiski, millest väidetavalt miski, mis meid ümbritseb, alguse on saanud? Vaadeldakse, kuidas teadlased on neile teemadele lähenenud läbi sajandite. Oktoobrikuus keskendutakse inimesele, uurides muu hulgas, kuidas alateadvus meid mõjutab ja mida on teadlastel rääkida vihast kui emotsioonist. “AegRuumi” sarju näeb teisipäeva õhtuti ETV2s, kordusena laupäeviti ETVs.

“Dokkaader” jätkab liigutavate lugudega inimestest maailma eri paigus. September avaneb filmiga “We are Poets” Leedsi noortest luuletajatest, kes lähevad esindama Inglismaad ülemaailmsel luulevõistlusel Brave New Voices. Noorte keel ja maailmanägemus on ühtaegu lüüriline ja elukibe.

Veel on vaatajate ees mitmel pool auhinnatud film “5 Broken Cameras”, mis räägib emotsionaalse loo Palestiina–Iisraeli konfliktist lihtsate inimeste kaudu. Samuti “Planet of Snail”, mis oli eelmisel aastal maineka festivali IDFA võitja – liigutav lugu kurtide ja pimedate maailmast. Novembrisse jäävad filmid eneseotsingute ja sektluse teemadel.

Uued saated lastele

Lapsed on oodatud telerite ette igal õhtul kell 18.00 või hommikuti kell 7.10, et kohtuda tuttavaks saanud “Lastetoa” tegelastega ja kaasa elada mitmele uuele animaseriaalile. Lasteprogramm on ligi 80 minuti pikkune ning valikus on nii päris pisikesi kui ka juba koolis käivaid lapsi köitvaid sarju.

Nädalavahetustel näeb pikemaid lastefilme, menulavastusi “Buratino tegutseb jälle” ning “Kõige suurem sõber”. Veel leiab kavast laste loodussaadete “Tule õue!” ja “Minu lemmikloom” uued osad. Üle mitme aasta on ekraanil ka nukusari – äsja Nukuteatris üles võetud “Prügihunt ja Superjänes”. Kõige vanematele lastele on aga mõeldud Taani draamasari 12aastase Maxi elust.