Soe searulaad

- ca 1 kg peekoni välisfileed

- ¾ dl õli

- 1 sidruni mahl

- 2 küüslauguküünt

- 1 tl rosmariini

- 1 tl aed-liivateed

- 1 sl rohelist pipart

Täidis

- 1 dl petersellilehti

- 1 dl päikesekuivatatud tomateid

- ½ dl kivideta musti oliive

- 1 sidruni kollane kooreosa

- 1 tl soola

- ½ tl musta pipart

- 2 sl õli küpsetamiseks

Valmistage õlist, sidrunimahlast ja purustatud küüslauguküüntest ning ülejäänud maitseainetest marinaad. Kastke liha marinaadi sisse ja hoidke kaks-kolm tundi külmikus. Tulemus on veelgi parem, kui liha saab olla külmikus terve öö.

Rulaadi valmistamist alustage liha kuivaks pühkimisest, tehke seda pehme majapidamispaberiga. Siis pange liha lõikelauale ja hästi terava noaga lõigake ühest servast alates lahti, et saada tasase pinnaga ristkülikukujuline õhuke lihatükk. Vasardage see kergelt läbi.

Täidiseks loetletud ained mikserdage kreemjaks pastaks. Katke sellega läbiklopitud filee, keerake tihedalt rulliks kokku ning siduge puuvillase nööriga kinni. Hõõruge rulli pinda veel soola ja purustatud pipraga ning pruunistage pannil väheses õlis. Aeg-ajalt keerake, et lihapind saaks ühtlaselt pruun ega hakkaks kõrbema. Seejärel tõstke rulaad ahjupotti. Loputage praadimisel tarvitatud rasv-
aine pannilt vähese kuuma veega ning valage see ahjupotti rulaadile. Juhul kui rasvaine on kohati kõrbema läinud, jätke see lisamata. Et vältida toidu maitse rikkumist, valage rulaadile natuke puhast kuuma vett.

Liha pruunistamisel võite õlisele pannile asetada terveid küüslauke ning hiljem neid koos lihaga ahjupotis hautada. Samuti võite hautamise ajal lisada ka väiksemaid tomateid. Rulaad valmib 175° juures umbes tunni ajaga.

Kas liha on vajalikul määral küps, saate kontrollida puutikuga. Kui sellega torgates valgub lihast välja läbipaistev vedelik, on aeg hautamine lõpetada. Keerake rulaad natukeseks ajaks fooliumisse, korjake pannilt lisandid ning valage leem kastmenõusse.

Vabastage rulaad sidumisnöörist, lõigake lahti ja asetage tükid vaagnale, kõrvale asetage küüslaugud ja tomatid. Juurde andke keedetud kartuleid või riisi.

Rulaad sisefileest

- ca 700 g sea sisefileed

- 1 sl mahedamaitselist sinepit

- 2 sl õunapüreed

- 1 tl soola

- ¼ tl purustatud musta pipart

- 1 dl peenestatud värskeid ürte (basiilikut, peterselli)

- 1 tl kuivatatud aed-liivateed

- 1 tl rosmariini

- 3 küüslauguküünt

- 1 sl oliiviõli

Lõigake fileetükk ühest servast lahti. Vasardage õhuke lihast ristkülik kergelt läbi, määrige peale sinepiga segatud õunapüree, maitsestage soola ja pipraga. Segage peenestatud maitsetaimede värsked lehed ja kuivatatud ürdid purustatud küüslauguküünte ning õliga. Katke lusikaga segu tõstes eelnevalt määritud lihapind, keerake filee tihedaks rulliks ning siduge märja puuvillase või linase peenikese nööriga korralikult kinni.

Maitsestage rulaadi pealispind soola ja pipraga ning asetage ahjuvormi. Lisage veidi kuuma vett ja küpsetage esialgu 250° juures umbes 15 minutit. Siis alandage temperatuuri 150 kraadini ja küpsetage veel umbes 30 minutit.

Soovi korral võite rulaadi ümbritseda väikeste kartulite ja sibulatega. Need lisage pärast kuumuse vähendamist. Kui toit on küps, keerake rulaad fooliumisse järelvalmima. Tõstke lisandid eelsoojendatud vaagnale, leem kallake kastmenõusse. Soovi korral võite kastmesse lisada veel sinepit ja koort. Lõpuks vabastage rulaad sidumisnöörist, lõigake tükkideks ja asetage vaagnale. Juurde andke värskekurgisalatit.

Tomatiga täidetud liharullid

- 8 sealihast fileelõiku

- ½ tl soola

- ½ tl purustatud musta pipart

Täidis

- 1 purk päikesekuivatatud tomateid

- 2 küüslauguküünt

- 1 sl sinepit

- 1 tl apteegitilli (fenkolit)

- 1 tl jahvatatud tšillit

- 1 tl sidrunimahla

- 100 g maitsestamata toorjuustu

- 1 sl tomatitelt valatud õli

Valmistage õlist kurnatud tomatitest, küüslaugust, sinepist, apteegitillist, tšillist ja sidrunimahlast mikserdades kaste, lisage õli ja toorjuust. Vasardage fileetükid õhemaks, maitsestage purustatud pipra ja soolaga. Katke tükid tomatiseguga, keerake rulli ja kinnitage puutikkudega. Asetage rullid ahjuvormi, piserdage järelejäänud õliga ning küpsetage 175° juures 40–45 minutit.

Liharullid täidetud ploomide ja õuntega

- 100–150 g kondita sealihast karbonaadilõike

- soola

- pipart

- jahu

- rasvainet

- hakitud peterselli

- hapukoort

Täidis

- värskeid või kuivatatud kivideta ploome

- sektoriteks lõigatud õunu

Arvestage igale sööjale 1 karbonaadilõik. Vasardage lihatükid, maitsestage soola ja purustatud pipraga. Asetage lihalõigule 1 poolitatud ploom ja selle vahele väike õunasektor, keerake tihedalt rulli ning kinnitage puutikuga. Veeretage liharulle jahus ja praadige rasvaines ümberringi pruuniks. Siis tõstke rullid hautamisnõusse, valage juurde veidi kuuma vett ja hautage keskmises kuumuses umbes 45 minutit.

Soovi korral lisage hautamisel maitseköögivilju (porgandit, petersellijuurt, sibulat). Nii saate maitsvama kastme. Valminud rullid laduge sügavale vaagnale, kurnatud leemele lisage hapukoort ja valage kaste rullidele. Peale puistake hakitud petersellilehti. Juurde andke keedetud riisi, pastat või kartuleid.

Liharullid röstitud paprika ja küüslauguga

- sea reietükk

- soola

- purustatud musta pipart

- aed-liivateed

- punet

- rasvainet

- 2 sl tomatipüreed (kastmele lisamiseks)

Täidis

- punaseid või kollaseid paprikaid

- küüslauke

- õli

Esmalt valmistage röstides täidise jaoks vajalik paprika ja küüslauk. Poolitage paprikad, eemaldage seemned ja asetage pannile, nende kõrvale laduge terved koorimata küüslaugud. Piserdage õliga ja küpsetage, kuni paprika koor tumeneb ja viljalihast kergesti eraldub. Pigistage veidi jahtunud küüslauguküüned koorest välja. Lõigake kooritud paprika viiludeks.

Lõigake lihatükk ristikiudu viiludeks ja vasardage. Maitsestage viilud soola, pipra, aed-liivatee ja punega. Pange peale paprikariba ja paar küüslauguküünt. Keerake lihatükk rulli ja kinnitage puutikuga. Liharullid pruunistage kergelt ümberringi väheses rasvaines ja laduge pannilt madalasse haudenõusse. Lisage natuke kuuma vett ja küpsetage keskmises kuumuses umbes 45 minutit. Kontrollige selle aja jooksul paar korda, et vedelikku jätkuks. Lisage vajadusel kuuma vett ja tomatipüree. Keerake rulle leemes, mida kasutage hiljem kastmeks. Serveerige pasta ja toorsalatiga.