On oluline arendada säästlikku ja kohalikku põllumajandust, Euroopa tarbijad peavad saama suhu kohaliku toodangu maitse. Hetkel on olemas riiklik ja rahvusvaheline turg, kuid esineb ka kohaliku tasandi põllumajandus. See annab elatist miljonitele põllumeestele, kes toodavad ainulaadseid kvaliteetseid tooteid, kuid keda peab laiemalt promoma.

Kuidas võiks Euroopa maitsete edendamine toimuda?

Koostöös põllupidaja, tema maatüki ja sealt pärineva saagi eri maitsetega. Ardèche'is (piirkond Prantsusmaal) toodetud juust ei maitse samamoodi kui Rumeenias toodetud juust. Me peaks need erinevused Euroopas uuesti avastama.

Masstoodang on olnud aastaid meie ees. Kuid on veel midagi, mida ei tasu unustada, nimelt küsimus tervislikkusest. Kui meil on masstoodangu asemel mitmekesisus, suudavad ka taimed ja loomad haigustele paremini vastu panna, sest põllupidajad ei pea kasutama kemikaale ja antibiootikume.

Soovitate kodanike ja põllupidajate lähenemist. Kuidas selleni jõuda?

Edendamine peaks keskenduma kohalikele turgudele ja kohtadele, kus kohalikke tooteid müüakse. Selles vallas on juba palju kogemusi, lihtsalt promomist peab olema rohkem ja see peab toimima paremini.

Näiteks on mõnedes linnades kohalikku toodangut müüvad poed muutunud alternatiiviks supermarketitele. Vahendajatest loobumine lubaks põllumeestel omada paremat kontrolli kauba levitamise üle ja seega rohkem teenida.

Allikas: Euroopa Parlament