Samas surnuaia lähedal asub Tori põrgu, kus möödunuid sajandil võis kümneid meetreid minna maasügavusse. Nüüd Pärnu jõe vasakpoolsel kaldal kükitab vanapagan, kellest on räägitud palju rahvajutte ja muistendeid. Trepist laskudes veendusime devoni  liivakivist kalda kõrguses.

Pärast Vändrat on Suurejõe tee ääres mälestusmärgiga  tähistatud Lydia Koidula sünnikoht. Seal on sündinud meie esimene naiskirjanik, teatri rajaja ja ühiskonnategelane. Ülim väärtus on tema luuletused. Alati meenub tema koduluuletuse algusread:  „Meil aiaäärne tänavas, kui armas oli see! Kus kasteheinas põlvini me lapsed jooksime ......"

Väikese ekslemise järel jõudsime Lõhavere linnamäele. Eesti muinasvanema Lembitu linnus on üks paremini uuritud linnuseid Eestis. Kõik jõudsid käia linnamäe nõlval ja eriti meeldis õpilastele Sakalamaa Kaitsjatele avatud graniidist mälestusmärk. 21. septembril möödus 795 aastat Madisepäeva lahingust. Palju õpetlikku kirjandus- ja ajalootundideks.

Väike asukoha päring viis meid tähetorni juurde, mida nimetati oodatud päeva naelaks. Füüsikalaboris võttis meid vastu perekond Noorkõiv. Peagi leidsime end katseid tegemas, maailma avastamas. Loodusõpetus laias plaanis peaks meid õpetama ümbritsevast maailmast paremini aru saama. Teame,  paljuski on inimene loodusmaailma tasakaalu rikkunud.  Saime elektrit toota, pöörleva keha liikumist uurida, olla tugevas elektriväljas kui magnetväljas; käia kolmandal korrusel maailmaruumist teavet saamas.

Katsete jälgimine võib mõjutada inimese elu, ning kes teab, et tunnis võib istuda tulevane leidur kui  maailma asjade avastaja. Tähetorn on kui majakas, mille järgi joonduda. Kungla talu maadel on selle torni uus algus järgnevatele põlvedele.

Algus õppeaastale Tori kiriku juures asuvast Püha Jüri monumendi juurest

Edasi oli võimalik Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooliga tutvuda. Liikusime suurepäraselt korrastatud territooriumil õppelaborite vahel.  Teame, sellest hästi säilinud mõisakompleksist on võimalik saada just meile paljudele vajalikku põllumajanduslikku haridust. Kaasaegsus on loonud Olustverest hea õpingute koha Eestimaal.

Kivi-Vigala põhikooli õpilastega oli kaasas Jaan Viska, kellele õpilased tegid omad tähelepanekud. Nii sündis üks kordaläinud päev. Aitäh osavõtjatele!
_________________________________________________
Õpilaste arvamusi:

Uus õppeaasta meie koolis algas kohe teguderohkelt, juba teisel nädalal läksime õppeekskursioonile... planeeritud käik „rappa"jäi aga ajanappusese, väsimuse, kohe alanud  saju tõttu ära.......tähetorni tahaks kunagi veel külastada, siis juba õhtusel ajal, mil saaks ka läbi teleskoobi maailmaruumi piiluda (Kristi 8.kl)

Õppeekskursioon oli Olustveres, Suure-Jaani vallas, Viljandi maakonnas,  kus asub tähetorn „Orion".  Katsetes saime ka ise osaleda. Oli väga huvitav ja kogemusterohke päev (Keily 9 kl.)

Kui mina alguses kuulsin, et läheme Olustvere tähetorni, siis olin väga põnevil, sest ma ei teadnud, mis mind seal ees ootab. Uurisin Internetist materjali selle kohta ... ei meeldinud, et  minu nimi oli Tori põrgu seina peale kirjutatud. Soovitan ka kindlasti teistele seda õppekäiku. (Jane 9 kl.)

Järskude nõlvadega looduslik linnusemägi oli väga võimas. Linnuse jalamile oli püstitatud graniidist monument vabadusvõitlejate mälestuseks .... Orioni tähetornis kolmandal korrusel asub astronoomia klass ning kõige kõrgemal paikneb pöörlemisvõimeline kuppel, milles teleskoop...... sai teada päeva jooksul väga paljudest huvitavatest kohtadest Eestis (Kärolin 9 kl.)

Ausalt arvasin, et Päike on kõige suurem taevakeha aga tegelikult oli jahmatav näha, kui palju on taevakehasid, mis Päikesest palju kordi suuremad ... tegime ka energiaringi, kus vool läbi käte käis. (Grete 8 kl.)

Telekoobiga me taevast uurida ei saanud, kuna läksime päeval ning ilm oli pilves ja vihmane (Markos 9 kl. )

Pidime sõitma rattaga, et panna elektripirn põlema, traadist hõõguv süda läheks punaseks ja süütaks tiku, tekitati jahedat tuult (Keitlin 9 kl. )

Sõites Olustverre, käisime läbi ka tee peale jäävates kohtades. Nagu näiteks Tori põrgu, kus saime ringi vaadata ja kaunist loodust nautida. (Pille 9.kl.)

Kõige rohkem meeldis mulle, kui me kõik ühel ajal särtsu saime. Tähetornis oli väga palav (Aaron 6 kl.)

... füüsikatunnid võiks koguaeg nii huvitavad ja katseterikkad olla.  ... eriti meeldis mulle see nn. „juuksuri osa". Meile näidati veel tähtedest ja planeetidest   pilte ning ka räägiti nendest.. (Gerli 8 kl.)

Tähetorn on ehitatud endisest  nõukogudeaegsest kuivsilo tornist. Algselt rahastas vajalikud asjad pere ise (torni jaoks). Esimesel korrusel tornis oli pere enda viljaait... Mulle meeldis väga see füüsikaline päev ning loodan, et see ei jää viimaseks  (Annabel 9.kl)