„EPT-l lihtsalt ei tohtinud võimlat olla," meenutab Madis, kes paari tosina aasta eest oma mehaanikutööst spordielu korraldamise nimel loobus. See, et omaaegsest EPT võimlast on tänaseni säilinud üldkasutatav spordihoone, on Madise sõnul tänu Rapla vallale: „ Kui ühismajandid lagunesid ja riigikord muutunud oli, siis lõppes meil ka ettevõtetepoolne finantseering.

Ühe talvehooaja olime täitsa külmas, kütet polnud ning siis võttis vana väike Rapla vald meid oma tiiva alla. Koheselt polnud meie jaoks küll eelarves piisavalt raha, kuid jäime ellu. Saime välja panna suure puhuri, tänu sellele sai veidi leevendust. Palli sai võimlas ka külmaga mängitud, kuid lauatennisereketid läksid ikkagi jäässe."

Püsivad ja muutuvad traditsioonid

Pika aja jooksul on Alus välja kujunenud kindlad traditsioonid.

Sügishooaega alustab Alu Suurjooks, mida on ühtekokku peetud juba 23 aastat. „Jookseme suve sügisesse. Aastate jooksul on põhidistantsile lisandunud koolilaste minijooks ja lasteaia lastele tillujooks," täpsustab Madis. „24 aastat on meil peetud paarisvõrkpalli karikavõistlusi. Nüüd viisime sisse muudatuse, lihtsalt selle võistluse aeg sai ümber - tänavusel hooajal toimub sulgpalli karikavõistlus," teatab Madis.

Traditsiooniliselt peetakse maakondlike lauatennise seeriavõistluste teine etapp Alus. Selleks on olemas seitse lauda. Lauatennist mängitakse Alus hoolega. Kevadhooaja lõpetab Ennu Soodla mälestusvõistlus. Selle algatas Mati Pesor oma varalahkunud hea sõbra treening- ning võistluskaaslase mälestuseks paarkümmend aastat tagasi. Jaanuarikuus on juba kaheksa aastat tänu Virve eestvedamisele peetud Rapla valla koolieelikute spordipäeva.

 „See on selline talvine võimlaüritus, kuhu kutsun alati mõne üllatusesineja ning lapsed saavad mõõtu võtta kergejõustikus või erinevates teatevõistlustes. Väikesed lapsed osalevad alati rõõmuga," sõnab Virve.

Traditsioonilisi võistlusi toetavad paljud eraisikud ja firmad, kelleta oleks auhinnalaud palju vaesem.

Lisaks traditsioonilistele võistlustele ja turniiridele on Alu spordihoonel ka üksjagu pikaajalisi kasutajaid.

 „Alu põliselanike lapsed on siin harjunud käima. Üksinda ja peredega. Meie korvpallimeeskond on väga pika eaga. Koos treenitakse ja võisteldakse võimla avamisest alates, 28 aasta jooksul on mehed muidugi vahetunud," räägib Madis.

Võrkpallimeeskonda on Alus juba aastaid vedanud Maldur Rokk, tema on meeskonna kooskäimise hing ning vaatab, et ikka kaks korda nädalas koos harjutamas käidaks. Meeskond mängib ka Kredex-i rahvaliigas.

 „Koht ja tulemus iseenesest pole meestele mängu juures peamine, koos mängimas käiakse pigem naudingu pärast," kiidab Madis võrkpallimehi. Korvpallist rääkides ei jäta Madis mainimata, et omal ajal peeti Alus suuri võistlusi, olid tablood ja puha ning kui Sadolin Spordihoone valmis ja korvpall sinna kolis, siis oli Madisel isegi veidi hirm, mis neist saab, maja jääb äkki hõredaks, kuid nüüd tõdeb ta rõõmuga, et see on leidnud teised aktiivsed kasutajad.

Õhtuti on spordihoone nö magusad ajad, mis tänavuseks hooajaks hakkavad juba täis saama. „Naised käivad võimlemas, pilatese treeningus, Anne Paluoja juhendab rahvatantsu segarühma ja pensionäride rühma ning Marikas tantsukool teeb siin trenne," räägib Virve ning Madis lisab, et väga palju käib ka võistlustantsijaid, kes teevad nii rühmatreeninguid kui harjutavad paariti.

Lisaks organiseeritud treeningrühmadele käivad Alu lapsed ja noored õhtuti spordihoones. „Väiksemad vahel joonistavad, suuremad loevad lehti, mängivad lauatennist ja tahavad niisama omaealistega koos olla," selgitab Madis.

Multifunktsionaalne väljak maja taga

Spordihoone taga laiub jalgpalliväljaku kõrval uus multifunktsionaalne mängude väljak.

Tõsi, väljakul on hetkel vaid betoonist aluskate, päris kate on panemata, kuid juba leiab ta rakendust. Väljakul on püsivalt olemas korvpallikonstruktsioonid, lisaks saab sinna panna võrkpalliväljaku.

Uhke rajatis on valminud koostöös Alu Spordiklubiga. „See väljaku projekt on suur töö. PRIA-le sai projekt kirjutatud, et maaelu arendamiseks mõeldud vahenditest toetust saada ning oma õla pani alla ka Rapla Vallavalitsus.

Nüüd hakkab kõik juba ilmet võtma," sõnab Madis. Ka jõusaali inventar on Alus tänu PRIA projektile ja Rapla vallale.

Kui uurin, mis erinevus on Alu spordimajal ja spordiklubil, siis õigupoolest on tegu lihtsalt juriidiliselt erinevate organisatsioonide- asutustega. Inimesed nendes, kes osaliselt kattuvad, on ühtviisi huvitatud Alu kandi spordi- ja ühiskondliku elu edenemisest.

Otsest klubilist tegevust neil pole, pigem koondab see enda alla erinevad projektid, hea klapp ning ka tihe koostöö omavalitsusega on see, mis neid heade tulemusteni viinud on. „Eks meil kõigil on mõnikord tüdimus kallal ja enam ei jaksa, kuid kui konkreetne üritus käes, näed sära ja rahulolu osalejate silmis, siis on jälle tahet tegutseda ning uusi projekte kirjutada," mõtiskleb Madis.

Head koostööpartnerid

Virve ja Madise sõnul on kõik eelpoolmainitud treeningorganisatsioonid ja teised tegijad nende headeks koostööpartneriteks, kuid neid on veelgi. „Ka Rapla valla tervisedendajad on headeks partneriteks.

Tänu neile oleme saanud endale sulgpalliväljakud, mida väga aktiivselt kasutatakse.

Alati oleme kaasa löönud nende poolt pakutavates ettevõtmistes, et Alu rahvale mitmekesist tegevust pakkuda," avab Madis oma tegemiste tagamaid.

Alu spordimaja kasutab võistluste läbiviimiseks ka maakonna spordiliit ning koolisport peab oma kabe, male, lauatennise ja rahvastepalli võistlusi Alus.

Kohaliku lasteaedalgkooli kehalise kasvatuse tunnid, suuremad peod ja aktused peetakse kõik spordihoones. Spordihoone on hea koht ülevaatuste, koosolekute, pereürituste ning pidude läbiviimiseks ning seda kasutatakse sageli.

Kaitseliidu Rapla Malev ja Alus tegutsev Kaitseliidu kool on samuti spordihoone headeks partneriteks. Kui sammud spordihoonest ära sean, tuleb mulle vastu treener Sillen Sindonen ja hulgaliselt pilatesesse tõttavaid naisi. Parkla maja kõrval on autosid täis. Head koostööpartnerid aina saabuvad. Head partnerid saadakse aga olla vaid kahepoolselt. See on hea tunnistus sellest, et inimesed, kes Alu spordihoones igapäevaselt toimetavad, on tasemel. Virve ja Madise igapäevatöö ja hobid on tihedalt seotud.

Hobina veetakse spordiklubi, mis toetab nende tööd nii spordimajas kui lasteaed-algkoolis. Nad väärtustavad ja hoiavad seda, nii, nagu nad teineteist juba 38 aastat hoidnud on.