Meile tutvustati kultuurikorraldust Ulvila linnas ja Pori linnas. Pori linnas elab 76 400 ja Ulvila linnas 13 500 elanikku.

Tutvusime Ulvila ja Pori linnaraamatukogudega. Naabermaaga võrreldes on kultuurikorralduses palju ühist, ent ka rida erinevusi.

Riik peab raamatukogusid tähtsaks ja oluliseks. Nähtud raamatukogud olid avarad ja valgusküllased. Hästi on lahendatud raamatukogude vaheline laenutussüsteem, st, igal nädalal sõidab auto läbi raamatukogud ja korjab kokku tellitud teavikud ja viib need soovijatele raamatukogudesse laiali. Muidugi olid ka rahanumbrid tublisti suuremad nii ülapidamiseks, raamatutele kui ka palkadeks.

Kolmanda sektori organisatsioonide tegevuse elavaks näiteks viidi meid Nuorisoseura (noorsookeskus) majja, kus saime ülevaate Soome kodanikuühiskonna tegemistest ja saavutustest.

Vahva loeng oli Pori Otsola rahvaülikoolis. Hiljem, ekskursioonil samas koolimajas, selgus, et meile loengut pidanud Aleksander Bruk on venelane ja siis polnud meil enam tõlki vajagi, sest vene keelt mõistis meie seltskond paremini kui soome keelt.

Külastasime Ulvila 460õpilasega põhikooli, kus õpivad ainult VII-IX kl lapsed. Õpetajaid on selles koolis 50. Saime hea ülevaate hariduskorraldusest Soomes ja ülevaate saime ka koolimajast endast koos lastega.

Valdade Liidu tegemistest räägiti pikalt ja põhjalikult. Soomes on 19 maakonda. Maakonnas, kus meie peatusime, Satakuntaliito, on 21 valda ja elab 226 571 inimest.

Meil olid tõesti inforikkad õppepäevad ja sama muljeterikkad olid vabad õhtutunnid, sest ka need olid võõrustajate poolt organiseeritud. Meeldejääv ja vaimustav oli jalutuskäik ainulaadsesse linnaparki Kirjuriluodosse.

Käisime ka matkamas Kallo ja Yyteri rannaaladel.

Meid saatsid eesti keele ja ajaloo huvilised Pertti, Markku ja Seppo. Täname neid väga! Täname ka Soome poolset toimkonda, kõik oli väga hästi ettevalmistatud, igal pool olime oodatud ja meie jaoks oli palju infomaterjali valmis pandud. Erilised tänud meie heale Heli Vija -Flodströmile, endisele põlvalasele, kes meie jaoks igal hetkel hakkamas oli, väsimatult tõlkis ja energiast pakatas.

Suured südamlikud tänud õppereisi organiseerijatele: Peetrile, Küllile ja Heljele!