Rakvere linna eelarve põhilisteks tululiikideks on füüsilise isiku tulumaks ja toetused riigieelarvest. Eelarves plaanitakse füüsilise isiku tulumaksu 7,65 miljonit eurot. Tulumaksu tõusu planeerimisel on lähtutud Rahandusministeeriumi prognoosidest ning 2012. aasta tegelikust füüsilise isiku tulumaksu laekumisest. Tasandusfondi vahendid eelarves planeeritavas mahus 4,6 miljonit eurot eraldatakse Rakvere linnale 2012. aasta riigieelarve seaduse alusel Vabariigi Valitsuse määrusega.

„Traditsiooniliselt moodustavad eelarve kuludest üle poole kulutused haridusele," lausus Toomas Varek. Järgnevad kulutused kultuuri-, spordi-  ja vaba aja valdkonda, mis moodustavad linna eelarvest 16 protsenti. „Selle põhjal võib öelda, et Rakvere linn on jätkuvalt kultuuri- ja spordilembene linn," lisas Varek.

Kulutused sotsiaalsele kaitsele moodustavad eelarve kuludest kümnendiku. Rakvere linn tahab jätkata mitmekesiste sotsiaalteenuste osutamist ning sotsiaalteenuste arendamist vastavalt elanikkonna vajadustele ja eelarve võimalustele ka 2013. aastal.

Valitsemiskulud moodustavad 6,5 protsenti eelarve põhitegevuse kuludest. Valitusemiskulude hulka arvestatakse ka laenuintresside tagasimaksed, mis moodustavad Rakvere linna üldisest valitsemissektori kulutustest ligikaudu veerandi. Üldvalitsemiskuludeks on arvestatud eelarve eelnõus ligi 1,1 miljonit eurot.
Eelarve eelnõu kohaselt jätkab Rakvere ka tuleval aastal oma finantskohustuste tasumist.

Kulutuste kokkuhoidu on Rakvere linn seni saavutanud energiasäästu meetmete rakendamisel, soojustades Kungla lasteaia, Rakvere muusikakooli, Rakvere Reaalgümnaasiumi hooned. Rekonstrueerimistööde järel saavutatakse energiasääst ka Rakvere Triinu lasteaias, Rakvere Gümnaasiumis, Rakvere Sotsiaalabikeskuse puuetega inimeste päevakeskuses.  

Ehkki käesolev eelarve eelnõu ei sisalda investeeringuid - need võetakse vastu lisaeelarvega, kui on täpsustunud investeeringute summad -, jätkab Rakvere linna omandisse kuuluvate hoonete muutmist energiasäästlikeks. 2013. aastal alustab linn Rakvere Linna Algkooli hoone rekonstrueerimisega energiasäästlikuks lasteaia hooneks ning Targa Maja arendamisega linna keskväljaku piirkonnas.

Eelarve eelnõu avalikustatakse Rakvere linna veebilehel.