Saku Vallaraamatukogu sai tänavu septembris 80-aastaseks. Ajaloo algus ulatub tagasi aastasse 1932, mil asutati Saku Heategeva Seltsi raamatukogu. Esimene raamatukogu asus Saku Erakooli majas (praeguse algkoolimaja kohal), kasutada oli vaid üks tuba. Kogude suurus oli 51 raamatut (veel 151 raamatut olid seltsi liikmed andnud raamatukogule ajutiseks kasutamiseks). Laenutusi oli esimesel tööaastal 972 ja lugejaid 48. Populaarseim raamat oli J. Londoni "Loitev koit".

Täna on kogude suuruseks 50 500 teavikut, laenutusi ligi 70 000 ning lugejaid 2700. Populaarseim raamat on 2012. aastal senini olnud Vahur Kersna „7x7" , kohe sellele kandadele astuvad Riho-Bruno Bramanise „Õhk riisiterade vahel" ja Gerda Kordemetsa „Sulev Nõmmik: „Kui näeme, siis teretame!"".

Juubeliaastal uuendasime põhjalikult raamatukogu kodulehte - vt http://lib.sakuvald.ee Sealt leiab huviline kogu vajaliku info raamatukogu kohta ning otseteed kasulike allikate, sh digiteeritud trükiste juurde.

Üritusi korraldame ka. 6. oktoobril kohtusime kirjaniku ja lauljaga, tulemas on raamatukogupäevad.

a_a_rr.jpg

Saku Valla Noortekeskuse juht Reili Raamat

Saku Valla Noortekeskuses on alanud sisukas ja põnev aasta. Aktiivselt on käimas erinevad huviringid ja üritused: filmilõunakud, mängude lõunakud, tantsulise akrobaatika ring, kokkamisring, Eesti 4H Saku klubi, noorte mälumängud, kohtumised huvitavate inimestega, filmiõhtud, grafiti ja redesign'i töötuba. Tähistame tähtpäevi ja sünnipäevi.

4. oktoobril saabus Inglismaalt vabatahtlik Liam, novembri alguses tuleb hispaanlane Iago, nemad tegutsevad meil aasta. Oktoobri keskpaigast detsembrini oleme nn superstaari staap - noored hakkavad igal pühapäevaõhtul keskuses „Superstaari" saatele kaasa elama. 2013. aastal on plaanis alustada prantsuse keele ning kalastamise ringiga.

Selle aasta lõpuks valmib Saku noortekeskuses ruum, mis mõeldud töötajate koosolekute läbiviimiseks, noortele koolitusteks, filmide vaatamiseks ja puhkeruumiks.

Uuest aastast on meil igal kuul nimetus, mis võtab kokku selle kuu ettevõtmised. Näiteks jaanuar on spordikuu - plaanime korraldada suusalaagri, tegutseda vabas õhus, kutsuda külla võitluskunstide asjatundja.

Sel hooajal hakkame tihedamini korraldama ümarlaudasid, kaasame kõik noorsootööga tegelevad inimesed. Lisaks plaanime luua Noorte Aktiivi, mille liikmed aitaksid tegevuskava uute ideedega rkastada.

Eesmärk on lahendada probleemid, mis ümarlaudades välja tuuakse. 2011. aasta ümarlaual leiti, et noorte tunnustamise süsteem puudub. 2013. aasta juunis on plaan korraldada Noorte Tänupäev, kus soovime tublimaid noori tänada. Aeg-ajalt korraldame ka väiksemaid „tunnustamisi" ning kindlasti märgime tublid noored nimeliselt ka Saku Sõnumites ära. Eelmisel ümarlaual toodi murekohana välja, et puudub regulaarne tagasiside noortelt. Loodav Noorte Aktiiv aitab selle probleemi lahendada.

Ideid ja plaane on palju, kindlasti tuleb uusi mõtteid aasta jooksul juurde ka.

a_a_vp.jpg

Saku Päevakeskuse sotsiaaltöö spetsialist Vaike Pähn

Saku päevakeskuses on muutuste aeg. Uuenenud on välisilme, toas säästlikum soojus, peagi loodame uut katust ja toimivat ventilatsiooni ning küllap ükskord saavad ka juurdepääsud ning ümbrus korda.

Vahetunud on ka personal. Augustikuust on päevakeskuse  perenaiseks Tiina Liivik, kes on paljudele varasemast tuttav Saku Maja kauplusest. 3. oktoobril oli viimane tööpäev pea üheksa aastat päevakeskust kujundanud juhatajal Anne Michelsonil.

Seni on päevakeskus hooaega alustanud tavapäraste teenuste, ringide ja rühmadega. Koos käivad toolivõimlejad, kohviklubi, „Meeste maailm", taastusrühmad puuetega inimestele. Lauluklubist on välja kasvanud muusikaklubi, kuhu on oodatud kõik helinautijad, olenemata viisipidamise oskusest. Ja päris uus algatus on etlusring, kus isekeskis arendatakse kõnetehnikat, kehakeelt ja esinemiskindlust. Julgematel on eesmärgiks päevakeskuse üritusi õpituga ilmestada.

Tulemas on uus juhataja, kelle nägemus ja lähenemine võib aga päevakeskuse tegemistesse veelgi uuendusi lisada.

a_a_mr.jpg

Kiisa Rahvamaja juhataja Marianne Rande

Kiisa Rahvamajas alustavad traditsioonilised ringid: Beebikool toimub esmaspäeviti, väiksemad alustavad kell 10.15 ja suuremad 11, juhendab Tiiu Rõuk. Memmede lauluklubi käib Evi Tuha käe all koos esmaspäeviti kell 14. Käsitööhuvilisi ootab juhendaja Ülle Leisalu esmaspäeviti kell 18. Teatrikunsti harrastajad kogunevad Marianne Õuna eestvedamisel esmaspäeviti kell 19 ja Tiiu Rõugu eestvedamisel pühapäeviti kell 16. Salongitantsu huvilised harjutavad teisipäeviti kell 16 Aime Tamme juhtimise all. Joogaharrastajad on koos teisipäeviti kella 20-st, eestvedajaks on Jaak Kivimäe. Tervisevõimlejate aeg on kolmapäeviti kell 16, juhendaja on Annely-Thea Häggblom. Rivitantsijad õpivad pühapäeviti kell 18. Kapell ja naisansambel RõõmuRullid on Triinu-Liis Kulli taktikepi all koos neljapäeviti kell 18 ja 19.30.

Meie tegevuse osaks on ka erinevate ürituste läbiviimine. Sel aastal jätkame sarja Huvitavate Kohtumiste Klubi, kus külalisteks põnevad inimesed. Tulemas on isadepäev, mida tähistame Kiisal 10. novembril. Selle aasta lõpetame üritusega „Head teed 2012" 29. detsembril. Jätkuvad ka sotsiaaltöötaja vastuvõtud - iga kuu teisel neljapäeval kell 10-12. Koostöös päevakeskusega pakume juukselõikuse teenust  iga kuu kolmandal neljapäeval kell 10-14. Ka Kiisa-Kurtna-Tagadi-Roobuka Pensionäride Ühendus jätkab rahvamaja katuse all oma tegemisi.

Midagi uut meil pakkuda ei ole võimalik  meie tegevusväli on piiratud. Ringide kohta saab infot kodulehelt, muu tegevuse kohta Saku valla ürituste kalendrist.

a_a_rl.jpg

Saku Valla Spordikeskuse juhataja Risto Lall

Spordikeskuses plaanime alanud hooajal jätkata samamoodi kui eelmisel, suuremaid uuendusi tulemas ei ole. Rohkem tähelepanu soovime pöörata turvalisusele, selleks on koostöös vallavalitsusega paigaldatud fuajeesse ja koridori kaamerad. Loodame, et suvel toimunud soojasõlme ehitus toob leevendust ka veeprobleemile.

Püüame treeningaegasid paremini paigutada. Sel aastal lisandunud uued treeningud on Bodyaerobic ja BodyToning. Laste osas oleme rohkem tähelepanu pööranud tütarlaste treeningutele.

Saku Valla Spordikeskuses on vesiaeroobika treening teisipäeviti ja neljapäeviti kell 18.30, aeroobika esmaspäeviti ja kolmapäeviti kell 18.30, Bodyaerobic esmaspäeviti kell 19.30, BodyTonic kolmapäeviti kell 19.30, Zumba teisipäeviti ja neljapäeviti 19.30, jooga teisipäeviti ja neljapäeviti kell 18.30. 3-11aastaste tüdrukute iluvõimlemine on kolmapäeviti ja pühapäeviti, kellaaeg on veel täpsustamisel. Ujula on avatud tööpäevadel kell 06.30-07.30 ja 17-22, puhkepäevadel ja nädalavahetustel 10-22. Jõusaal on avatud iga päev kell 10-22.

Spordikeskuses saab tegeleda ka saalihoki, korvpalli, jalgpalli, kergejõustiku, ujumise, tennise, karate, judo, võrkpalli ja taipoksiga.

Saku Valla Spordikeskus on avatud tööpäevadel kell 6.30-22.00, puhkepäevadel ja nädalavahetustel kell 10-22. Täpsem info www.sakuvald.ee/spordikeskus või telefonil 671 8029.

a_a_lh.jpg

Saku Huvikeskuse juhataja Liina Hendrikson

Saku Huvikeskuse uus hooaeg on alanud. Tulemas on palju huvitavat lastele ja täiskasvanutele  kursusiõpitube ja lahedaid kultuuriüritus.

Uutest laste huviringidest on populaarsemateks osutunud legorobootika, teatriringid ning mudilaste muusika ja kunstitunnid. Väikese hilinemisega on käivitumas ka puutöö ja meisterdamise ring (info telefonil 671 2403). Uusi huvilisi ootame keraamikaringidesse, mandoliiniorkestrisse ja pärimusteatriringi.

Oktoobrikuiseks oodatud sündmuseks on kindlasti üle-eestiline Täiskasvanud õppija nädal. 12.-19. oktoobril on Saku Huvikeskuses võimalik osaleda erinevates õpitubades  on nii käelisi tegevusi kui ka alternatiivseid teraapiavorme. Kava on meie kodulehel www.sakuvald.ee/huvikeskus. Kõik õpitoad on eelregistreerimisega. Uudseid ja huvitavaid kursusi (tekstiili taaskasutuse kursus, kohvikannusoojendaja viltimine jmt) mahub ka aasta teise poolde.

20. oktoobril kell 11-14 kutsume kõiki raamatulaadale ostma-müüma-vahetama. Päev jätkub, kui Kinobussi abiga jõuab Sakku lõbus koguperefilm „Potsu Trumm".

Novembris ootame kuulama hingedeaja kontserti ja osalema gongide kontsertmeditatsioonis (07.11, vajalik eelregistreerumine), mis on väga erakordne ja rikastav kogemus.

Alanud on ülevallalise mälumängu „Saku ajukas" uus hooaeg, turniir koosneb seitsmest voorust ning kestab kevadeni välja. Mänguga on võimalik liituda ka teisest voorust, see toimub 12. novembril! Jätkub ka äärmiselt populaarne lastehommikute hooaeg - ootame 6-8-aastaseid meisterdama, mängima või teatrietendusi vaatama iga kuu esimesel laupäeval.

Mardikuu lõppu mahub veel üks intiimsemat laadi salongikontsert, kus kuuleme musitseerimas Bonzot, õhtu on laudadega. Selgi talvel ei jää tulemata advenditulede süütamine 2. detsembril, küünlavalgusõhtu jõululauludega, kogupereüritus Jõulutelk ning aastalõpu tantsuõhtu.