Tehnoloogia ja Internet on tänapäeva noorte elu lahutamatu osa.  Sotsiaalmeedia kasutamine on  noorte hulgas laialt levinud, pea kõigil on Facebookis konto, tihti ka taskus nutitelefon, mille abil saab kiiresti ja mugavalt nii kodust kui ka koolitunnist Internetis suhelda. Kahjuks kõige kasuliku kõrval, mida tehnoloogia pakub, ei märgata sageli ohtlikke olukordi. Nii juhtubki, et esmapilgul süütuna näivad tegevused, nagu näiteks enda igapäevaelust kirjutamine, muretult fotode või videote üleslaadimine, võõrastega suhtlemine võib tuua noore jaoks kaasa soovimatuid riske ja ohtlikke olukordi. Kuid kas me täiskasvanutena teame, millega meie õpilased, hoolealused või noored kaaslased veebis kokku puutuvad? Kas oskame ära tunda ohtlikke olukordi ning vajadusel noori suunata ja aidata?

Selleks, et neile küsimustele vastus saada, tutvustavad Eesti IT-ettevõtted Virumaal toimuvatel konverentsidel, mis suunas tehnoloogia areneb ning mida tuleks internetiohutuse seisukohast silmas pidada. Samuti räägitakse, kuidas tõsta noorte teadlikkust Interneti turvalisest kasutamisest ning mida teha ja kuidas sekkuda, kui on põhjust arvata, et  Interneti asjatundmatu kasutamine toob kaasa noore jaoks soovimatuid riske.

Konverentsil astuvad üles ITL-i president Taavi Kotka, Sertifitseerimiskeskuse juht  ja internetiturvalisuse koolitaja Kalev Pihl, Riigi Infosüsteemi Ameti infoturbeekspert  Anto Veldre, Pelgulinna Gümnaasiumi haridustehnoloog ja projekti Targalt Internetis koolitaja Birgy Lorenz, BCS Koolituse koolitaja Tarmo Rosenfeldt ning veebikonstaabel Maarja Punak.

Avatud on projekt „Targalt Internetis" infolaud. Osalejatele loosiauhinnad Eesti IT-ettevõtetelt.

Konverentsile on oodatud kõik aineõpetajad, klassijuhatajad, koolijuhid, huvijuhid, noorsoo- ja sotsiaaltöötajad ning lapsevanemad.

Konverents on osalejatele tasuta, kuid vajalik on eelregistreerimine. Registreerumine 15. oktoobrini 2012, registreerumisvormi leiate   http://www.bcs.ee/~koolitus/IT-turvalisus/registreerumine.php

Rakveres toimuva konverentsi päevakavaga saate lähemalt tutvuda siin. Konverentside sarja „See on turvaline IT!" elluviimist toetab Euroopa Regionaalarengu Fond". Konverents viiakse läbi Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu (ITL)  ja BCS Koolituse koostöös. Lisainfot veebilehelt www.itl.ee


K, 23. oktoober kell 19 Rakvere Teatrikohvik

Kohtumisõhtu näitetrupiga

"Tuulte pöörises" USA-s ja Kanadas. Mida nähti, mida tehti, mis jäi kaamera ette ja meelde ...


K, 24. oktoober kell 17 Rakvere Galerii

Näituse "Kunst kunsti pärast" avamine

Väljend "kunst kunsti pärast" (prantsuse keeles l´art pour l´art) on pärit 19.saj Prantsusmaalt. Seda kasutasid kunstnikud nö enesekaitseks ja oma kunsti õigustamiseks: kunst ei pea olema millekski kasulik, vaid teda tuleb võtta sellena, mis ta on; kunsti loomisel ja arvustamisel peabki lähtuma ainult sellest, et tegu on kunstiga; kunst tähendab maailmamõistmist: kunstnikud taipavad maailma vahetult ja intuitiivselt materiaalse vormi kaudu; kunst peab seisma omaette; kunstnik saab ise oma tunnet väljendada, kunstniku silm ja tundlikkus on tema ainus kohtumõistja.

XX sajandil arenes "kunst kunsti pärast" omaette õpetuseks, mille mõjul tekkisid uued kunstisuunad (abstraktne ja konstruktivistlik kunst: dadaism, sürrealism,kubism). Näitus jääb avatuks 17. novembrini.


L, 27. oktoober kell 17 Rakvere Rahvamaja

Sügiskontsert SULLE-MULLE

Naiskoor Emajõe Laulikud (dirigent Vilve Maide) ja Tartu Akadeemiline Meeskoor (dirigent Alo Ritsing). Tasuta!


T, 30. oktoober kell 10 Rakvere Rahvamaja

Doonoripäev


T, 30. oktoober kell 13 Lääne-Virumaa Keskraamatukogu

Viru Instituut esitleb Mall Hiiemäe raamatut "Virumaa vanad lastemängud"

Raamatu" Virumaa vanad lastemängud" esitlus koos mänguõpetusega Maie Orava juhendamisel. Külalised on peale autori ka Eesti kirjandusmuuseumist.

Raamatu on koostanud ja toimetanud Mall Hiiemäe, illustreerinud Mari Hiiemäe, kujundanud ja küljendanud Pille Niin.

Raamatus avaldatud tekstid pärinevad Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiivi kogudest.

Raamatu tutvustuses on kirjas järgmist: Vana aja lastemänge mängiti külavainul, koduõuel ja toas, suvel karjas käies ja talvel koolis. Paljud sellal oma vanematelt ja teistelt lastelt õpitud mängud on unustusse jäänud, kuid paljusid mängitakse nüüd ja edaspidigi. Raamatus on jagatud õpetusi, kuidas mängida taibu- ja pimedamängu, sissevedamis- ja plaksutamismängu või mängu, mida kutsutakse  „Virumaa peitus on pitt", „Paar punaste pükstega poissi...", „Teen aeda, teritan teivast", „Mibida sibina tabihad?" jt.

Raamatu ilmumist on toetanud Virumaa pärimuskultuuri programm, Eesti Kultuurkapital ja kohaliku omaalgatuse programm.


L, 27.10 ja 03.11 kell 11 - 17 Art Cafe seminariruum

Seksuaalkasvatusalane koolitus Rakveres

XXXIX 4 päevane interaktiivne seksuaalkasvatusalane koolitus-seminar "Living for Tomorrow", mis kestab kokku 4-l laupäeval, kella 11:00-17:00-ni. Pärast koolituse läbimist saavad osalejad tunnistuse.

Living for Tomorrow koolitusel käsitletakse järgmisi teemavaldkondi:

  • Enesehinnang, väärtused
  • Turvaline seksuaalkäitumine ja seksuaalsuhted
  • Narkomaania, suguhaigused ja HIV/AIDS

Koolituse eesmärgiks on tutvustada noored-noortele meetodikat. Samal ajal ka kriitiliselt hinnates isiklikku seksuaalkäitumist ja suhtumisi. Seminari lõpus organiseerivad lõpetajad oma linna/maakonna, kooli, noortekeskuse raames ennetuslikke HIV/AIDS, narkoteemalisi üritusi, mille jaoks eraldatakse väike rahasumma. Koolitus-seminar põhineb interaktiivsetel tegevustel: grupitööd, rollimängud, ühistööd, arutelud, filmid jne. Ühe seminaripäeva pikkuseks on 6 tundi, mille raames pakume kohvi/tee pause ja lõunasööki. Seminarile registreerumine lõppeb 10.oktoobril 2012. Seminaril osalemiseks palume registreerida e-maili teel: sirle@aids.ee märgusõna Living for Tomorrow (e-maili lisada ees-ja perekonnanimi, kool, vanus ja kontakttelefon). Kuna seminaril osalejate arv on piiratud, siis soovitame põhjalikult läbi mõelda, kas on võimalus osa võtta kõigist 4-st koolituspäevast ning seejärel ennast registreerida. OSAVÕTT KOOLITUS-SEMINARIST ON TASUTA!


Rakvere Teatrikinos Kummi-Tarzan ja Naabrivalve


Rakvere Teatri mängukava vaata www.rakvereteater.ee


... kuni 16. november Lääne-Virumaa Keskraamatukogu

Köitekunsti näitus "Scripta manent IV"

Näitust luues lähtusid korraldajad - Eesti Köitekunstnike Ühendus koostöös Eesti Kunstiakadeemia ja Eesti Nahakunstnike Liiduga - kujunenud tavast, et kõik osavõtjad köidavad üht tekstikogumit. „Scripta manent IV" (lad. k. kirjutatu jääb) on pühendatud tuntud eesti heliloojale Veljo Tormisele, kelle looming on saanud ainest soome-ugri rahvaste rikkalikust folkloorist ja loodusest.

Köitekunsti võtmes loodud kunstiobjektide sisuks on Veljo Tormise loengud ja arutlused, mille on lindistuste ja intervjuude põhjal kokku seadnud Urve Lippus. Noodinäidetega tekst koosneb neljast loengust, milles helilooja räägib oma loometeest ja eesti rahvalaulu kujunemisest.

Kuidas köita helikirja? Kunstnikud oskavad teha seda imepäraselt - ei ole näha piire materjalikäsitluses ega tehnikates. Iga looja naudib muusikalist lätet ja tunnetab teemasügavust isiklikult. Lõpptulemuseks on külluslikult köidetud laulusõnad. Valiknäituse koostas ja kujundas: Rene Haljasmäe.