Ta tõdeb, et kuigi Eestis olevad 1,3 miljonit inimest küll kusagil elavad, muutuvad Eestimaa vallad üha enam rahvast tühjaks. Meremäelgi jääb elanikke lausa igal kuul vähemaks. “Aasta algas 1132 elanikuga, praegu on neid aga 1121,” toob ta näite.

Sünnid-surmad on negatiivse saldoga, sisseränne õnneks positiivne. “Oleme elamiseks soositud paik,” täheldab Järvelill.

Katse mäele jõuda

Nende näitajate valguses on Meremäe vald välja tulnud kampaaniaga “Omadega mäel”. “Selle eesmärk on näidata, et Meremäe vald, mis asub Eestimaa alguses, on väga väärtuslik elamiskoht,” selgitab vallavanem.

Kihutustöö on suunatud eelkõige neile, kes siin tegutsevad ja võib-olla ka elavad, aga on mingil põhjusel jätnud end registreerimata. Teine suurem sihtrühm on need, kes vallast lahkunud.

Teadupärast lubas Misso oma üleskutses neile, kes tulevad valda elama ja toovad lapse Misso kooli, elu- ning töökohta. Niisuguseid lubadusi Meremäe ei jaga.

“”Omadega mäel” ei ole mingi paberil olev programm, see on poliitika, mis koosneb väga erinevatest nüanssidest,” selgitab Järvelill. Ta esitab pika loetelu, millest koosneb hea elukeskkond: remonditud teed, head lasteaiakohad, mõistlikud sotsiaaltoetused.

Andma hakatakse ka “uue vallakodaniku passi”. “See informeerib uut kodanikku valla teenustest ning lisab ka mõned hüved, näiteks võimaldab tasuta osalemist passis toodud kultuuriüritustel,” selgitab Järvelill.

Samuti on plaan sisse viia kolimistoetus, 100 eurot täiskasvanu kohta. Kui vaja, antakse uutele kodanikele ka talvekartul.

Kuigi “Omadega mäel” peaks jätkuma aastaid, saab sellele esimese eesmärgi täitumist hinnata üsna pea. Nimelt peaks 1. jaanuarist 2013 rahvaarvu vähenemine peatuma.

“Elanikke ei saa osta, neile tuleb anda normaalsed elutingimused,” kostab Meremäe vallas elav Meelis Krigul, kes aga sisse on kirjutatud Võru linna. “Mul käivad kolm last Võru muusikakoolis, ja kuna Võru linn maksab laste muusikakooli maksu saja-, Meremäe aga vaid viiekümneprotsendiliselt, tuleb see mul odavam,” selgitab Krigul valikute tagamaid.

Mees tõdeb, et nii Meremäe kui ka Orava vald, mille piiril ta elab, on käinud teda kauplemas, et ta end sisse kirjutaks.

“Vallad on varsti nagu telefonifirmad, kes uute klientide saamiseks teevad eri pakkumisi,” tõmbab Krigul paralleeli. “Aga ma ei ole ostetav ega müüdav ning olen oma valiku teinud.”

Samal seisukohal on kohalikus koolis inglise keelt õpetav ja Meremäe vallas juba 17 aastat elanud Leili Ivask. “Arvamus, et inimene peab elama seal, kuhu ta on sisse kirjutatud, on üsnagi iganenud. See on ka põhjus, miks ma end Meremäe valda sisse pole kirjutanud,” põhjendas ta.

Ka “Omadega mäel” ei meelita Ivaskit uueks vallakodanikuks. “See, mida vald teeb, et mind Meremäe valla elanikuks meelitada, ei oma minu jaoks erilist tähtsust, sest ma olen oma valiku juba teinud.”

Ka Meremäe vallas asuva Obinitsa lasteaia direktorit Svetlana Pisukovat kampaaniatega ei meelita. “Kuna minu kodu on Oraval ja seal tuleb mul ka oma maiseid asju ajada, siis jään sinna elama olenemata sellest, mida Meremäe pakub või mitte,” ütleb ta.

Küll ei välista Meremäe oma ametlikuks elukohaks muutmist lauljatar Lenna Kuurmaa, kellel seal suvekodu. “Elu maal ja looduses on minu jaoks igal juhul mõnusam ja meeldivam kui elu linnas. Kui saaksin seda tihemini nautida, teeksin seda.”

Kaks pakkujat on

Hoolimata faktist, et väikevallad jooksevadki inimestest tühjaks on Meremäe ja Misso sealkandis ainsad, kes konkreetsete algatustega välja tulnud.

Orava vallavanem Ülo Plakso tõdeb, et ta võiks küll kampaania teha, aga mida pole pakkuda, on töö- ja elukohad. “Samas on aga inimestega ikka väga nukker, väikesed omavalitsused on sõna otseses mõttes tühjaks jooksnud,” tunnistab Plakso.

Vastseliina vallavanem Raul Tohv väidab, et tööd selle nimel, et inimesi valda juurde saada, tehakse kogu aeg. Lihtsalt sõud selle juurde ei tehta.



TULE MAALE!

Misso edusammud

Muutused kahe kuu eest “Tule maale” üleskutsega algust teinud Misso vallas.

- Lisandunud on neli perekonda.

- Koolis juures kaks last.

- Renoveerimisel kolm talu.

- 53 esitatud avaldust.

- 18 sobilike talude ja ametikohtade otsimist.

Allikas: misso.ee/tulemaale/