Traditsiooniliselt kuuluvad lambaliha juurde küüslauk, must pipar, rosmariin ja münt. Sea- ja veiselihaga klapivad enam pune ja aed-liivatee, aga kana ja kalkuniga paprika, karri, sidrunipipar, estragon või salvei. Kõiki soovitatud aineid tarvitage siiski valikuliselt. Mõnikord piisab vaid soola lisamisest. Ülemaitsestamine võib tekitada kasu asemel kahju.

Kapsa-õunavorm

- 400 g veisehakkliha

- 1 kg valget peakapsast

- 1 ½ dl riisi

- 5 dl vett

- 1 lihapuljongi kuubik

- 1 suurem sibul

- 1 hapu õun

- 1 muna

- 1 tl soola

- ½ tl paprikapulbrit

- 1 tl majoraani

- 3 sl õunapüreed

- 2 sl rasvainet

Pange riis suurde keedunõusse vee ja puljongikuubikuga keema. Lõigake kapsas, sibul ja õun kuubikuteks. Kui riis on 10 minutit keenud, puistake sellele peenestatud kapsas, sibul ja õun. Keetke, kuni riis ja kapsas pehme ning vedelik neisse imbunud. Siis tõstke tulelt ja laske veidi jahtuda. Segage riis ja kapsas, lisage vähehaaval hakkliha ja maitseained, lõpuks segage hulka muna ning õunapüree. Määrige ahjuvorm rasvainega, täitke valmistatud seguga, peale asetage ülejäänud rasvainetükikesed. Küpsetage 200° juures 50–60 minutit. Juurde andke keedetud kartuleid ja pohlakastet või -moosi.

Kapsavorm

- ½ kg hakkliha

- 1 väiksem kapsapea

- ½ tšillikauna

- 1 sibul

- 1 küüslauguküüs

- soola

- purustatud musta pipart

- 2 sl rasvainet (õli)

- 200 g hapukoort

- 2–3 sl riivsaia

Poolitage kapsapea, eemaldage sisevars (juurikas) ja aurutage või keetke vähese soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Asetage kapsas sõelale nõrguma. Lõigake kooritud sibul, küüslauk ja tšilli hästi peeneks, kuumutage segades rasvaines, kuni sibul klaasjaks muutub. Lisage lahtimurendatud hakkliha, maitsestage soola ja pipraga. Kuumutage kõik ühtlaselt läbi ja segage hapukoorega.

Määrige ahjuvorm rasvainega, tahenenud kapsalehed laduge kahe-kolmekordse kihina nõu põhja, peale tõstke hakklihasegu, siis jälle kapsalehed ja liha. Pealmine kiht olgu kapsast. Peale raputage riivsaia ja piserdage pisut õli. Küpsetage keskmises kuumuses umbes 30 minutit. Juurde andke keedetud kartuleid või riisi.

Inglisepärane
karjusepraad

- 400 g hakkliha

- 1 l kartulipüreed

- 1 muna

- 1 sl õli

- 1 sibul

- 1–2 küüslauguküünt

- 100 g viilutatud šampinjone

- 1 dl lihaleent

- 2 tl Worcesteri kastet

- ½ tl aed-liivateed

- ¼ tl purustatud musta pipart

- soola

Koorige ning peenestage sibul ja küüslauk. Pruunistage need kergelt õlis, lisage natukehaaval hakkliha ja segades jätkake pruunistamist. Siis lisage seened ja lihaleem ning maitsestage. Keetke 3–4 minutit. Kallake lihasegu madalasse ahjuvormi ja katke kartulipüreega, millesse on lisatud muna. Kui jahtunud püree on liiga tihke, kloppige juurde tilk piima. Lusikaga peale tõstetud püree tasandage ja tõmmake kahvliga triibuliseks. Küpsetage 225° juures 20–30 minutit.

Kastmega kaetud spagetid

- 300 g hakkliha

- 1 sibul

- 1 küüslauguküüs

- tükike sellerit

- 1 porgand

- 400 g purustatud tomateid

- 1 sl jahu

- 2 sl tomatipüreed

- 1 sl suhkrut

- 1 sl punet

- 1 tl soola

- ½ tl purustatud musta pipart

- 300 g spagette

Keetke spagetid, kurnake ning asetage piklikku ahjuvormi. Porgand ja seller peenestage jämeda riiviga. Kooritud ning peenestatud sibul ja küüslauk lisage sügaval pannil omas rasvas pruunistatavale hakklihale. Segage, kuni sibul muutub klaasjaks, siis lisage riivitud porgand ja seller ning kuumutage ikka segades veel paar minutit. Segage purustatud tomatitele juurde jahu, maitseained, tomatipüree ja suhkur, kallake hakklihale. Katke pann kaanega ja hautage kastet 10–15 minutit. Siis kallake kaste spagettigele ja hoidke praeahjus soojas kuni serveerimiseni.

Kohupiimavorm
hakklihaga

- 150 g hakkliha

- 300 g kohupiima

- 1 ½–2 sl mannat

- 2 sl võid

- 1 muna

- 2 sl hapukoort

- soola

- 1–2 sl riivsaia

Segage kohupiim hapukoore, manna, munakollase ja kergelt praetud sõmerja hakklihaga. Maitsestage soolaga ning lisage vahustatud munavalge. Määrige ahjuvorm võiga, tõstke sellesse kohupiimasegu, puistake riivsaiaga üle ja pange peale võitükikesed. Küpsetage keskmises kuumuses umbes 20 minutit.

Vormiroog paprikaga

- 400 g hakkliha

- 4 punast või kollast paprikat

- 3–4 tomatit

- 2–2 ½ kl keedetud riisi

- 2 küüslauguküünt

- ½–1 kl piima või vett

- soola

- riivitud muskaati

- 1 sl võid

Praadige peenestatud küüslaugu, muskaadi ja soolaga maitsestatud hakkliha kergelt läbi. Väherasvase liha praadimisel lisage võid. Paprikad poolitage, eemaldage seemned ning lõigake ribadeks, tomatid lõigake ratasteks. Võiga määritud ahjuvormi tõstke vaheldumisi riis, hakkliha, paprika ja tomat. Peale valage vesi või piim ja küpsetage kaane all keskmises kuumuses umbes 45 minutit.

Hakkliha-heeringavorm

- 600–700 g kartuleid

- 200 g hakkliha

- 1 heeringas

- 3 sibulat

- jahvatatud musta pipart

- soola

- 2 sl õli

- 1 kl piima

- 2 muna

- 1 sl jahu

- 1 tl rasvainet

Kooritud kartulid lõigake viiludeks ja laduge rasvainega määritud ahjuvormi. Sibulad koorige, lõigake õhukesteks ratasteks, asetage kartulilõikudele. Puhastatud heeringas hakkige peeneks, laotage sibularatastele. Siis laduge uus kiht kartuli- ja sibulalõike, millele tõstke soola ja pipraga maitsestatud hakkliha. Katke see kartulilõikudega, peale piserdage õli ja küpsetage keskmises kuumuses, kuni kartul on peaaegu pehme. Siis segage jahu külma piima ja lahtiklopitud munaga, kallake vormi ning küpsetage. Toit on valmis, kui munasegu korralikult hüübinud. Juurde andke peedisalatit.

Kohev lillkapsavorm

- 400 g hakkliha

- ca 600 g lillkapsast

- 4 sl riivsaia

- 1 ½ dl vett

- 4 muna

- soola

- ½ tl jahvatatud valget pipart

- 2 sl võid või margariini

- 3 sl nisujahu

- 4 dl lillkapsa keeduvett

- ½ tl paprikapulbrit

- 2–3 dl riivitud juustu

Pange riivsai veega 5 minutiks paisuma. Siis segage see hakklihaga, lisage 1 muna ning maitsestage pipra ja soolaga. Määrige ahjuvorm võiga ja täitke hakklihaga ning tasandage pealispind. Keetke väiksemateks õisikuteks lõigatud lillkapsast 4–5 minutit vähese soolaga maitsestatud vees. Tõstke lillkapsas nõrguma, aga keeduvesi jätke alles.

Katteks sulatage rasvaine keedunõu põhjal, segage jahtunud kapsakeeduvette jahu, valage keedunõusse ja kuumutage umbes 5 minutit. Segage riivjuust kolme munakollasega, maitsestage paprikapulbriga ja lisage kastmele. Kõige lõpuks segage juurde vahustatud munavalged. Laotage kapsaõisikud ahjuvormi hakklihale, peale valage kaste ning küpsetage 200° juures umbes 30 minutit.

Kalkunivorm
seenekastmes

Vormiroog

- 700 g kalkuni- või kanahakkliha

- 1 dl riivsaia

- 3 dl kohvikoort

- 2 muna

- 1 tl soola

- ½ tl sidrunipipart

- ½ tl jahvatatud valget pipart

- 2 tl paprikapulbrit

n 2 tl estragoni

Kaste

- 4 dl värskeid või leotatud soolaseeni

- 2 sl võid või margariini

- 2 sl nisujahu

- 3 dl piima

- 1 dl kohvikoort

- soola

- purustatud musta pipart

Pange riivsai koore sisse paisuma. Segage see koos munadega hakkliha hulka, maitsestage ja segage ühtlaselt läbi. Määrige ahjuvorm võiga ja puistake üle riivsaia-paprikapulbri seguga.

Tõstke hakkliha vormi, siluge pealispind tasaseks. Küpsetage 200° juures umbes 45 minutit. Kummutage valmis vormiroog sügavale vaagnale ja kallake peale seenekaste.

Kastme valmistamiseks sulatage rasv-aine, kuumutage selles tükeldatud seened, lisage jahu ja koor. Keetke umbes
7 minutit ja maitsestage.

Kõrvitsavorm

- ca 500 g jämedalt riivitud kõrvitsat

- 400 g hakkliha

- 2 sibulat

- 4 sl tomatipüreed või -kastet

- 3 muna

- ½ dl piima

- 4 sl nisujahu

- 2 dl riivitud juustu

- 2 sl riivsaia

- soola

- jahvatatud valget pipart

- basiilikut

Praadige peenestatud sibulad koos hakklihaga, maitsestage ja segage juurde piimaga lahti klopitud munad, riivitud kõrvits, osa riivitud juustu ning jahu.

Pange segu ahjuvormi, peale puistake ülejäänud riivsaiaga segatud juust. Küpsetage 200° juures umbes 35 minutit.