Siinkohal pean tunnistama, et olen ise 110 % veendunud, et ei Tamsalu vald ega suurim murekoht gümnaasium tänasel kujul 2021. aastani ei kesta. Ilmselt tulevad muutused aga juba palju varem. Põhjuseks pole kellegi tegematajätmised, ebakompetentsus ega rahvusvahelise imperialismi sepitsused vaid üks neljatäheline sõna - raha. Vaatame oma eelarvet, kus hariduskulud on tõusnud ligi 60 protsendini, kohti, kuhu enam raha ei jätku, inimeste sissetulekuid. Siit edasi saab igaüks ise mõelda.

Esimese teema kohta veel niipalju, et arengukava on põh­jalik ja detailirikas. Muidugi tekkis ka küsimusi. Val­la eelarves moodustasid hariduse ja vaba aja kulud 66%, valla juhtimisstruktuuris nende alade spetsialiste pole. Marginaalselt rahastatud noorsootöö ja ettevõtlu­se edendamiseks plaanitakse aga spetsialistid tööle võtta. Mõne aasta pärast laskub raske rahalaev nii Vajangu kui Assamalla elanike õuele, iga sealse elaniku kohta plaani­takse kulutada rohkem kui 60000 krooni(see on nendele, kes harjunud veel vanas rahas mõtlema). Kahjuks ei jaga­ta seda raha kodanikele kätte vaid rajatakse vee- ja ka­nalisatsioonisüsteemid. Aga numbrid ise on müstilised. Lugege kindlasti ja mõelge arengukavaga kaasa, leidke ko­had, mis ka teid puudutavad, vaadake tegevusi ja nende ra­hastamist.

Nüüd Väike-Maarja valla ettepanekust, millega seoses tuli kohe meelde rida kunagisest hitist "Kuigi palju pal­ju aastaid oli olnud mulle naabriks Alice...."
Järgnevat palun vaadata kui huvitavat intellektuaalset mõtteharjutust. Kui nüüd natuke tõsisemalt ühinemisettepanekust rääki­da, siis jättes kõrvale igasuguse muu kõrvalise, tuleb kõige­pealt mõelda sellest, kelle kätte jääb võim. Kas tahame või mitte, aga naabrid on meist suuremad (rahvaarvult umbes 20%, eelarvelt veelgi enam) ja paljudes valdkondades edu­kamad (näiteks teenuste pakkumiselt on nad omavalitsus­te paremusreas sellel aastal koguni vabariigi viiendad). See tähendab, et kuigi ehk võrdsusest rääkida on ühinemisläbi­rääkimistel ilus, saavad tugevamad kaardid kätte naabrid. Nüüd järgmine väga oluline koht - tulevase Pandivere (?) vallamaja asukoht. Kaardile vaadates ja logistikat arvesta­des on selge, et selleks saab olla ainult Väike - Maarja. Arvestades muidugi ka tulevast Laekvere ja Rakke liitumist. Vaatamata sellele, et Tamsalu on linn ja Väike-Maarja mitte. Edasi pole ilmselt mõtet arutleda. Meie volikogu ei ütle ea­leski naabritele jah - sõna. Tõenäolised argumendid kõlasid juba Väike-Maarja volikogus. Moodustatakse eriti pädeva­te ekspertide komisjon ja kogu teema vajub vaikselt aegade hämarusse. Aga natuke riigimehelikkust näidata ei teeks paha (ka lähenevaid valimisi silmas pidades). Tuleks ikka väga tõsiselt kaaluda mõlemat poolt - ka seda, kus võidaks kindlasti Tamsalu inimene. Arvestades muidugi sellega, et 95 % rahvast vallamajja üldse ei satu ja selle asumine mõned kilomeetrid siin - või sealpool pole tänapäeval probleem. Ning kompensatsiooniks vallamajale õnnestuks ehk säilita­da gümnaasium. Ja kindlasti arvestades efekti, mis oli meie valla ja linna ühinemisel. Ning esialgu ehk salaja üksi ja teki all tunnistades, et ka meil on umbsoppe, kus hapnikurikka vee lisamine enam ei päästa, hädasti on süvendamist vaja.

Neid ridu kirjutades on õues imeilus talveilm ja küll oleks meeldiv, kui see kogu talveks niisuguseks jääkski.