Esimesed teenused, mida päevakeskus pakkus, oli eakatele pesu pesemise ja duši kasutamise võimaldamine. Need teenused püsivad nimekirjas tänaseni ning on pidevas kasutuses.

"Praegu peseme kolm masinatäit pesu päevas - seega on teenus vägagi oluline," selgitab Malle Lambasaar. "Teenus on küll eakale tasuline, kuid oleme hoidnud tariifid mõistlikud.

Ühe masinatäie pesu pesemine maksab 65 senti ja duši kasutamine 35 senti."

Pensionäri uus amet

Teenustele lisandusid mitmesugused huviringid, üks esimesi oli kangakudumine. Kangastelgede taga toimetamine kogus populaarsust isegi niivõrd, et mitmed eakad oma oskusi ka noorematele jagasid ja kangasteljed ka noorema põlvkonna kodudesse jõudsid.

Käsitöö populaarsus on eakate seas ootuspärane, vanaprouad on väga altid õppima uusi tehnikaid ja töövõtt eid.

Just seepärast on korraldatud lisaks tavapärasele õmblemisele- kudumisele-heegeldamisele mitmeid õpitubasid, kus on õpitud makrameed sõlmima, viltima, savi voolima ja muudki põnevat. "Meil on kaks inimest, kes on meie kunstikeskuse innustusel ja toel pensionipõlves suisa kunstnikuks hakanud ja mitu näitust korraldanud," räägib Lambasaar.

Kokku tegutseb päevakeskuses 12 ringi, nende seas näiteks ka keeleõpe. Aastaid on Malle Lambasaaar ise juhendanud seeniortantsu ja võimlemisringi.

"Meie põhimõte on, et eakas inimene oleks aktiivne."

Lisaks on oodatud igakolmapäevased kohvikupäevad, kus pensionärid ise kordamööda kohvikõrvast valmistavad. Koogid-pirukad on sümboolse tasu eest, maailmaasjade arutelu käib aga kohvi kõrvale puhta tasuta.

Aktiivsus virgutab

"Meie põhimõte on, et eakas inimene oleks aktiivne," sõnab Lambasaar. "Kui inimene on aktiivne, püsib tal tervis parem; kui ta saab sõprade ja eakaaslastega lävida, on ta erudeeritud ja mõistus terav."

Lambasaare sõnul on Kose eakas üldiselt aktiivne. "Meie üritustel on alati osalejaid," kiidab Lambasaar oma valla eakaid. "On ka inimesi, kes kõik need 10 aastat on tragilt kohal käinud, üks neist on näiteks Helvi Toomla, kes on juba kaugelt üle 80 aasta vana."

Lisaks üritustele võib päevakeskusesse julgelt sisse astuda ka niisama lehti lugema või jutt u ajama.

Päevakeskusel on head suhted ka teiste asutustega, näiteks raamatukoguga, kellega tehakse ühiseid ettevõtmisi, või Kose lasteaiaga - lapsed käivad päevakeskuses esinemas, ja kui mudilased on mõne näitemängu selgeks saanud, on päevakeskuse eakad tänuväärseks publikuks ja vahel ka mõnusaks mängukaaslaseks. Algusest peale on soojad suhted Kose gümnaasiumiga.

Iga-aastaste väljasõitudega on aga Eestile praktiliselt tiir peale tehtud ja ka raja taha jõutud.

Igapäevaoskuste õpe

Viimased viis aastat käivad päevakeskus koos ka Kose valla puuetega inimesed. Toimetulekurühm Malle Maasalu juhendamisel harjutab igapäevaeluks vajalikke oskusi nagu näiteks toiduvalmistamine jms.

"Üritused toimuvad meil ikka koos," selgitab sõbralikku koostoimetamist Malle Lambasaar.

"Kuna ka pensionäride klubi ettevõtmised toimuvad meie majas, siis ka nendes osaleb puuetega inimeste rühm." Lambasaare sõnul on päevakeskus justkui omamaoodi eakate kultuurikeskus.

"Inimesed ütlevad, et meie majal on hea aura ja siia tahetakse tagasi tulla," ütles Lambasaar. "See ju meie eesmärk ongi - saaks inimesed kodust välja!"
___________________________________________________________________
TEAVE

Päevakeskuses tegutsevad ringid

  • Memmede rahvatantsurühm Madli (juhendaja Malle Lambasaar)
  • Seeniortants (juhendaja Malle Lambasaar)
  • Eakate lauluansambel Kanarbik (juhendaja Heli Sepp)
  • Eakate tervisevõimlemine (juhendaja Malle Lambasaar)
  • Sõnakunst, näitering (Liida Niidas)
  • Kangastelgedel kudumine (juhendajad Maia Värv ja Tamaara Ludvi)
  • Lauluklubi (juhendaja Helvi Hanikat)
  • Lauamängud (juhendaja Malle Maasalu)
  • Toimetulekugrupi tegevused (juhendaja Malle Maasalu)
  • Kose pasunakoor (dirigendid Olev Roosa, Peeter Sööt)
  • Õmblusring (juhendaja Elju Tuuling)
  • Eakate klubi Elulõng (Mare Algre)