“Ainult laupäeviti käime turul müümas, siis on rahvast kõige rohkem,” kõneleb Võru turul läinud laupäeval kerge vihma käes mett pakkuv Külliki Hirv.

“Nii juba üle kolmekümne aasta,” lisab müügilaua juures seisvast autost välja tulnud Külliki pika nimega abikaasa Charles-Kaljula.

Hirvede kinnitusel on selle pika aja sees mesinikke turule hulga juurde tulnud. Algusaegadel olnud neid heal juhul kolm. Aga nüüd lugesid nad korra isegi 17 meemüüjat kokku. Kuigi konkurents on kasvanud, on nemad sellele vastu pidanud.

“Ajapikku on oma klientuur tekkinud, igaühel on oma mesinik,” põhjendab Charles-Kaljula.

Suvel elavad nad Võru lähedal maal, sealt see mesigi. Külmal ajal elavad linnas. Nende jaoks pole talv veel alanud. Tänavust meeaastat nad kõige etemaks ei pea. Kevad oli jahe, suvi veel lisaks päikesevaene. Seepärast on hindki veidi kõrgem kui mullu.

“Kui aasta tagasi maksis pooleliitrine purk ehk 700 grammi mett neli ja pool eurot, siis nüüd viis,” selgitavad nad.

Lõunaks on Hirved müünud kuus purki mett. Nad on rahul, sõiduraha tagasi teenitud ja jätkub veel linnapoest nädala toidumoona ostmisekski. Kuigi Võru turg kestab laupäeval kaheni, päris viimast turulist nad ootama ei jää.

Mardikuu algusele iseloomulikult on turud igasugu köögivilju ja kartulit täis. Erandiks pole ka Võru. Pilk lettidele näitab, et kraam on ilus. Müüjate sõnul pole karta, et kaupa kevadeni ei jätku. Ometi tahab igaüks enne külmi keldri ja salved võimalikult tühjaks müüa.

“Eks see võidujooks ajaga ja ilmaga olnud, ilusa ilmaga tuli pimedaski põllul olla,” kõneleb Navi külast Andri talust oma köögiviljaga turule tulnud Margus Zopp.

Võidujooksust oli Andri talul kasu − esimese lume tulekul ei olnud neil enam midagi maha jäänud. Kõige paremini edeneb taluperemehe sõnul kartulimüük. Sorte on mitu, kilohinnad jäävad 25 ja 35 sendi vahele. Kapsa ja porgandi juures näitab hinnalipik 40, sibulal 50 senti.

“Miskipärast ei osteta sibulat, kümmekond tonni teist veel müümata,” on Zopp murelik.

Kui ülejäänud hindadega jääb Andri talu peremees rahule, siis lisaks sellele, et sibul läheb kehvasti, on ka selle hind tänavu nadi.

“Kui sibula hind on juba kartuli oma lähedal, pole mõtet teda kasvatadagi, jääd kahjumisse,” hindab ta.

Põhimüüjaks on aga Andri talu 13aastane perepoeg Kristo. “Suvel ja koolivabadel päevadel on ta peaaegu alati rakkes,” kiidab isa seegi kord leti taga askeldavat poega.