Seminari viivad läbi Erik Mandre Eesti Autoriõiguste Kaitse Organisatsioonist ja artist Tommyboy.
Me kõik puutume autoriõiguste teemaga kokku iga päev, näiteks saates sõpradele kellegi teise pildistatud fotosid, jagades filme või muusikat. Samas me ei mõtlegi alati sellele, et tegemist on kellegi unikaalse loominguga, millele selle loojal - autoril, tekib eriline õigus - autoriõigus. Kuna me ei tea, mida autoriõigus tähendab, kellele see kuulub ja kuidas seda kaitstakse, siis ei oska me hoiduda autoriõiguse rikkumistest, mis omakorda võib meile kaasa tuua karistusi, mida oleksime võinud vältida.


R, 23. november kell 14 Lääne-Virumaa Keskraamatukogu

Juhan Kunderi juubel 160

Konverents Lääne-Virumaa Keskraamatukogus
Kava:
14.00 Pille-Riin Larm (TÜ doktorant) - Juhan Kunder kirjandusliku mõtte kujundajana
14.30 Vello Paatsi (Kirjandusmuuseumi teadur)- Juhan Kunder kui loodusloolise õppekirjanduse looja
15.00 Ilme Post ja Maia Simkin (Juhan Kunderi Selts) - Konverentsi juhib Kaja Visnapuu

16.00 Käik linnakalmistule

16.45 Teejoomine ja vestlusring Juhan Kunderi Seltsis

18.00 - 18.45 Sõmeru näitetrupi etendus "Kroonu onu" Rakvere Rahvamajas. 


R, 23. november kell 18 Rakvere Rahvamaja

Etendus "Kroonu onu"

Juhan Kunderi "Kroonu onu", jant kahes pildis. Etendus Sõmeru Näitetrupilt, auhinnatud näitlejatega. Lavastaja: Marika Vernik. NB! Etendus on jätkuks Lääne-Virumaa keskraamatukogus toimuvale Juhan Kunderi 160 sünniaastapäevale pühendatud konverentsile. Tasuta!


L, 24. november kell 10 - 16 Rakvere Spordikeskus

Suur Kadrilaat

Müüa pakutakse väga ilusaid käsitöötooteid ja maitsvat söögipoolist. Valik on tõesti rikkalik! Tulge oma silmaga vaatama ja ostma!


L, 24. november kell 13 Lääne-Virumaa Keskraamatukogu

"Kevadega" talvele vastu

Rahvamuusika kontsert millega tähistatakse Oskar Lutsu "Kevade"  100. ilmumise aastat, Raamatukogu 100. sünnipäeva ja Eesti filmi 100. aastapäeva.

Kontserdil on võimalik kuulata ja kaasa laulda tuttavaid lugusid filmidest "Kevade" ja "Suvi".


P, 25. november kell 16 Rakvere Gümnaasium

SUUR ORKESTRITE KONTSERT

  

Esinevad keelpilliorkestrid Pärnu, Tartu I, Põlva, Märjamaa muusikakoolidest, Tallinna Muusikakeskkoolist, Harjumaa Noorteorkester, Virumaa Noorteorkester, Koondorkestrid „Fresco" ja „Esperto"  ning lõpuks Ühisorkester 150 mängijaga. Dirigendid: Kaido Otsing, Mati Uffert, Toivo Peäske,  Hando Põldmäe. (Kontsert on seoses XI Jaan Paku nim. Noorte Muusikuten Päevadega. Orkestrite Mängupidu 24. - 25. novembril 2012)

Kontsert kestab vähemalt kella 19-ni. Sisse saab vabalt ja mistahes ajal.


Rakvere Teatri mängukava vaata: www.rakvereteater.ee


Rakvere Teatrikino puhkab sel nädalal!



NÄITUSED


... kuni 30. november Lääne-Virumaa Keskraamatukogu

Eesti Rahvaluule Arhiiv 85. Naljakad stseene ja lõbusaid fotoallkirju ERA fotokogust

Eesti Rahvaluule Arhiivi (ERA) fotokogu loomisloos ning esmastes arhiveerimispõhimõtetes on allikate puudusel mõndagi ebaselget. Fotokogu kataloogis ei märgitud algselt fotode sissekandmiskuupäeva, ebajärjekindlalt on märgitud saabumiskuupäev. Sissekandmiskuupäeva hakati järjekindlalt märkima alates 1950. aastast. See langeb kokku ajaga, mil toimetati kogude ideoloogilist kontrolli.

Eesti folkloristikale andis fotograafia võimaluse fikseerida ning jäädvustada pärimuse hetkeseisu ja selle konteksti. Moderniseeruvas ühiskonnas nähti fotograafiat ennastki kui võimalikku rahvapärimuse allikat.

Fotoaparaadi kaasamine rahvaluule kogumistöös võttis ERA-s üha enam hoogu seoses Richard Viidalepa tegevusega, välitöödelt laekuvate pildistuste hulk on enne 1950. aastaid pigem vähemuses. Kogu korrastamine jäigi algselt suuresti Richard Viidalepa ülesandeks. Fotode esialgse korrastatuseni jõudis ta 1936.-1937. aastal. Kogu sisaldas selleks ajaks 585 fotot. Pärimuse foto- ja filmilindile jäädvustamise olulisust on rõhutanud ka arhiivi esimene juhataja Oskar Loorits.

Muudatus fotokogu osas tuleb suuremahuliste regulaarsete kogumistöödega. Alates 1957. aastast hakkavad kogu täiendama ja registrit kujundama enamasti just ekspeditsioonidel tehtud fotod.

Fotokogu sisaldab palju fotosid laulikutest, jutustajatest, paikadest, kogujatest, folkloristidest, erinevatest kommetest ja tegevustest jne. Kogus leidub ka fotokoopiaid Eesti Rahva Muuseumi ja Eesti Kultuuriloolise Arhiivi kogudest.

ERA fotokogus on tänasel päeval 17756 mustvalget, 7826 värvilist ja 9944 digifotot. Käesoleval näitusel on välja pandud valik muhedate fotoallkirjadega ning muidu toredaid fotosid arhiivi mustvalgete fotode kogust.

Näituse koostas Ave Goršič, fotosid töötles Siret Roots, kaasa aitasid Astrid Tuisk, Kadri Tamm ja Jaanika Hunt.

Näitusetekstis on kasutatud Katrina Kingu (Tulev) seminaritööd „Eesti Rahvaluule Arhiivi fotokogu kujunemine 20. sajandi alguse vaadete kontekstis" (Tartu Ülikool, Eesti ja võrdleva rahvaluule osakond, 2010)


T, 20. november kell 17 Rakvere Galerii

  

Riho Hütt kutsub oma klaasinäituse avamisele "SAAGU  VALGUS!"


Kerge lülitiklõps ja elektrivalgus ongi klaasiruumis. Helendama lööb graveeritud klaasipind. Praegu käib see lihtsalt - klõps ja valgus.
Aga loomisloost on teada, et peale taeva ja maa loomist lõi Jumal valguse: "SAAGU VALGUS!". Oma väikeseid töid tehes mõtlesin sellele suurele imele.
Riho Hütt



KURSUSED


MOEHUVILISED!

Reedeti /9. november - 14. detsember/ Athena Koolis. VALMISTAME ORIGINAALSED KINDAD! Ei-ei, kuduma ei hakka :)

Juhendab noor disainer Mari Mägi!

Lisainfo: 3223464, athenakool@gmail.com


RAKUKERAAMIKA!

19. novembril algab Athena koolis, Rakveres Pikk 30, rakukeraamika kursus TÄISKASVANUTELE, kus tutvustatakse Jaapanis XV ja XVI sajandil välja kujunenud madalkuumuskeraamikat..

Kursusel osalejad saavad rakukeraamika tegemiseks vajalikud teoreetilised teadmised ja praktilised oskused: õpitakse tundma sobivat savi, seda modelleerima, glasuurima ja põletama.

Elava tulega näidispõletus toimub 8. detsembril Rakveres. Juhendab Eliko Kajak. Tule tee endale ilus jõulukingitus! Tasuline.

Info ja registreerimine: athenakool@gmail.com


Muusika ja mängutunnid beebidele

E, 26. novembril kell 11 alustab muusika- ja mängutunde UUS 1/2-1 aastaste BEEBIDE RÜHM.

Tunnid toimuvad üks kord nädalas esmaspäeviti Pikk 17A, Rakveres.

Õpetaja Kadri Rannu.

Aktiivsed muusika- ja mängutegevused 30 minutit. Pärast seda vaba mänguaeg.

Tund maksab:

Rakvere linna elanikule 4,20 eurot, elanikule väljastpoolt Rakvere linna 4,90 eurot.

Tasumine kalendrikuu lõpus arve vastu ülekandega. Tunnitasudele kehtivad EV tulumaksusoodustused.

Info ja registreerimine: +372 53409569


Kutse tantsule!

Kaurikool alustab ajaloolise tantsu kursusega täiskasvanutele. Õpime tundma nii tantsu kui ka tantsu ajalugu hilisrenessansist varajase barokini (15.saj.-17.saj.algus). Eelnev tantsukogemus pole oluline. Eeldame huvi vana aja tantsude vastu ning soovi neid tantse tantsida. Tantse õpetab Külli Kressa Tartust, kelle juhendamisel tegutseb vanatantsuansambel Saltatriculi (http://www.hot.ee/saltatriculi/juht.html ).

Tunnid toimuvad 1 kord nädalas esmaspäeviti või neljapäeviti. Alustame esmaspäeval, 29.oktoobril kell 18 Rakvere Eragümnaasiumus (Tööstuse tn 12)

Huvilistele info ja registreerimine kaurikool@gmail.com või telefonil 56693616. Jagage infot ka oma sõpradele ja tuttavatele.

Olete oodatud!


Tule rõõmusta ennast Loovuskeskuses!

Tulge ennast rõõmustama uute oskuste ja heade emotsioonidega! Valmistume juba ka Jõuludeks: aitame teil ise teha jõulukingitusi!

Keraamika stuudio

Toimumise aeg: T 13.11 17:00 - 19:30; T 20.11 17:00 - 19:30; T 27.11 17:00 - 19:30; T 04.12 17:00 - 19:30; T 11.12 17:00 - 19:30; T 18.12 17:00 - 19:30

Koolitusel õpime, kuidas allutada savi oma tahtele. Tulemuseks suurepärane kruus, vaagen või vaas.

Mahekosmeetika- SPA tooted

Toimumise aeg: N 15.11 17:00 - 19:00

Õpitoas valmistame vannitrühvleid, kehakoorijaid ning jalavanni soolasid. Kõik koostisosad on looduslikud.

Decoupage ja kraklee

Toimumise aeg: L 17.11 11:00 - 13:30

Kursuse ideeks on vanast uus ja uuest vana. Õpime kasutama krakleelakki ja kaunistama esemeid salvrätitehnikas.

Geelküünlad ja jääküünlad jõuludeks

Toimumise aeg: N 29.11 17:00 - 19:30

Kursusel õpetame tegema klaasbokaalidesse õhulisi geelküünlaid ja ažuurseid jääküünlaid küünlajääkidest.

Klaasist Jõuluinglid

Toimumise aeg: N 06.12 17:00 - 19:30

Kursusel õpim lõikama klaasi, seda kleepima. Tööd sulatatakse klaasiahjus ja tulemuseks on imearmsad kodukaunistused jõuluajaks.


Lähem info ja registreerimine