“See näitab, et toit, mida me pakume, on väärtustatud, ning et Eesti köök on täiesti konkurentsivõimeline,” hindab raamatu üks autoreid, Setomaa Turismitalo perenaine Laivi Mesikäpp.

Suur tunnustus tuli ootamatult.

“Tõenäoliselt ei oleks mul tulnud mõttessegi seda konkursile esitada,” tunnistab Mesikäpp, kelle kaasautoriks oli presidendi endine peakokk Indrek Kivisalu. Hoopis konkursi meeskond ise pöördus autorite poole sellise ettepanekuga.

Nüüd, lõppvooru ootuses, on autor ka ise põnevil. “Muidugi on tekkinud väike lootus, aga ega ma seda liialt üles ka ei kruvi. Kuid tore oleks see ikkagi, kui just meie raamat auhinna saaks,” räägib Mesikäpp.

Teemale lähenemine oli autoritel uudne ja põnev. “Siiani pole setu kööki isegi mitte kohalikul tasandil käsitletud nii, et see võiks olla kulinaarse reisi põhjus,” ütleb Mesikäpp. “Aga just kulinaarturism tõstab maailmas pead ning Eestigi liigub selles suunas.”

Setu köögi teemalise raamatu koostamise esimene mõte oli näidata traditsioonilise toidu pakkumist uuest kuues. “Tihtipeale on ju nii, et vana toitu ei märgata, aga uus lähenemine teeb asja põnevamaks ja toob ka meie lapsed vana toidu juurde tagasi,” selgitab Mesikäpp.

Töö raamatu kallal oli seda lihtsam, et Mesikäpal, kes juba 12 aastat on tegelnud Setu söögi pakkumisega, on aeg-ajalt ikka tekkinud küsimusi, mis otsisid vastuseid. Et vastuseid leida, töötas ta läbi nii palju kirjalikke materjale, kui kätte sai.

“Setude kultuuri kohta on küll palju materjali, aga toidu kohta infot väga vähe,” tõdeb Mesikäpp. Peamise teadmise sai ta seetõttu vanema põlvkonna naiste käest, “keda täna veel on ja kel on hindamatud teadmised”.

Indrek Kivisalu on väitnud, et Setu toidu püsimise tarvis tuleb seda kaasaja arusaamade ja maitsemeeltega kohandada.

“See ei tähenda läbi setude ajaloo kestnud tõekspidamiste ümberlükkamist või traditsioonidest loobumist, vaid ajaga kaasas käimist ja arenemist. Ei tasu karta uuendusi, aga ei tohi unustada ka vana,” kõlab tema raamatututvustus.



Kokaraamatute olümpiamängud

- 1991. aastal alguse saanud “Gourmand World Cookbook Awards“ on ainuke kokaraamatute konkurss maailmas, mis toob kokku eri maade toidu- ja joogiraamatud nende originaalkeeltes.

- Võistlust on nimetatud ka kokaraamatute olümpiaks.

- 1995−2011 on olnud esindatud 170 riigi kokaraamatud, välja on jagatud 64 auhinda.

- Eelmisel aastal leidis tunnustust Dimitri Demjanovi ja Mari Kodrese raamat “Sööme ära! Raamat Eesti köögist, söögist ja sööjatest”.

- Konkursi tulemused tehakse teatavaks veebruaris Pariisis toimuva rahvusvahelise raamatumessi “Paris Cookbook Fair” raames.

Allikas: internet