Algusest peale on noortekeskuses mõeldud suurelt. Lepiku sõnul tekkis soov keskust laiendada koheselt ning selleks sai 2010. aastal kirjutatud ka vastav projekt. "Suur entusiasm on kõikides tegijates kogu aeg sees olnud ja täna siia tulles puges hinge eriline õrnus, et nüüd lõpuks saigi see saal valmis," ütleb Lepik.

Kaua tehtud kaunikene

Ehitustööde puhul on tavaline, et need kipuvad venima ja nii läks ka noortekeskuse saaliga. "Üritasime protsessi küll kiirendada, aga teinekord jäävad käed lühikeseks, kui ise ehitustegevusest eriti ei jaga," selgitab Lepik. Õnneks leidus vallas tegus mees, kes võttis ehitustööde vedamise ja saali valmimise oma südameasjaks. Kiituse selle eest on ära teeninud Marko Raudlam.

Kui Leader projektiga sai MTÜ Kostivere Nootekeskus saali ehituseks 4993,54 eurot, siis teist sama palju andis omalt poolt ka Jõelähtme vald. "Jõelähtme vald on äärmiselt kultuuri ja noortesõbralik, kunagi ei saadeta kedagi ukselt minema, ikka leitakse mingi lahendus. Jõelähtme valla arendusnõunik Priit Põldma eestvedamisel võeti saali ehituse projekt uuesti nn sahtlist välja ja lükati aktiivselt töösse. MTÜ Kostivere Noortekeskus värske juhatuse liikmena võtsin vastutuse vedada saali ehitust ja tundub, et asi õnnestus," räägib Raudlam.

Tagasihoidliku mehe rolli noortekeskuse uue saali valmimisel võtab kokku Kostivere kultuurimõisa juhataja Irina Pärila: "Ta on praktiliselt viimased kaks-kolm nädalat siin saalis elanud, see saal on nagu Marko laps, ta on siia tohutult aega ja vaeva panustanud."

Lisaks Leader-projektile ja valla abile saadi raha ka Harju maakonna avatud noorte keskuste projektikonkursilt. "Kogu diskosaali valgustus tehti ja see sünnipäev korraldati selle raha eest," selgitab Pärila. Tema sõnul puudus Kostiveres seni koht, kus noored saanuks koos diskol käia. "Mõisasaal selleks ei sobi ja koolil sellist ruumi ei ole. Loodetavasti saame varsti siia ka showtantsu trennideks sobiliku põranda ja lava taha ekraani, et saaks hakata kino õhtuid korraldama," lisab Pärila.

Ühe etapi lõpp

Pidulikus päevas oli Kostivere noortele aga ka veidi kurba, sest Kadri Lepiku käest aasta eest ohjad noorsootöötajana üle võtnud Portugali noormees João Mendonça lahkub Eestist.

"Täna ei tohi nutta, sest täna on noorteka sünnipäev! Ma olen väga õnnelik, et ma siia tulin ja te jääte mulle alatiseks väga soojalt meelde," räägib noormees sulaselges eesti keeles kingitusi vastu võttes.

Kõige enam jäävad Mendonça enda sõnul talle meelde lapsed, kes on alati rõõmsameelsed ja energilised. "Lahkun veidi kurvalt, kuid samas ka õnnelikult, sest ma tean, et tegin oma tööd hästi, sest lapsed ütlevad mulle pidevalt, et nad jäävad mind igatsema," lausub ta. Euroopa teisest otsast pärit noormees on kindel, et lapsed võtavad sama hästi omaks ka uue noorsootöötaja Katre Halli.
Kostivere noortekeskuse esimene noorsootöötaja Kadri Lepik noorte valvsa pilgu all uue saali avamisel linti läbi lõikamas. Temast vasakule jääb saali valmimisse rohkelt panustanud Marko Raudlam ning paremale Jõelähtme vallavanem Andrus Umboja. Foto: Martin Rits

Millegi uue algus

Halli sõnul saab tema peamiseks ülesandeks noorte osaluse arendamine. "Mina võin pakkuda neile ühte ja teist, aga kui noortele see peale ei lähe, siis ei ole sellel tegevusel tulemust. Eesmärk on noored suurelt mõtlema panna ja koos keskust edasi arendada," võtab Hall kokku.

Detsembris on noorte keskuses aktiivselt tegutsenud ka Anneli Birkholz, keda lapsed soovivad edaspidi näha tüdrukute klubi eestvedajana. "Kuna ma ise olen juuksuriks õppinud, siis tüdrukutel on selle vastu suur huvi, nii nagu ka söögitegemise," räägib Birkholz.

Enne veel minnakse ühiselt vastu talvisele koolivaheajale, kuhu mahub muuhulgas piparkookide kaunistamine, Ave Nahkuri käsitöökoja külastus, lõbus päev kelgumäel ja palju muud. 31. detsembril meenutatakse olnut ja astutakse seejärel rõõmsalt uude aastasse.
Noortekas praegu lastega tegelev Anneli Birkholz (vasakul) ning jaanuarist noorsootöötajana alustav Katre Hall suurt sünnipäevatorti lahti lõikamas. Foto: Martin Rits