Kergeid salateid külmlauale
Kartulisalati või rosolje asemel võib segada teistmoodi salateid, milles hoopis keedetud kaalika- või naerikuubikuid. Ka ainult keedetud peedilõigud pehme juustuga annavad külmlaual vaheldust ega koorma sööjat.
Roosa kaalikasalat
- 3 keskmist peeti
- 3 väikest kaalikat
- 2 õuna
- 1 vürtsikas konservkurk
- 1 punane sibul
- 2 sl kappareid
Kaste
- 200 g hapukoort
- 1–2 sl mahedat sinepit
- 1 sl veiniäädikat
- 1 tl suhkrut
- ½ tl soola
- ¼ tl jahvatatud valget pipart
- 2 sl peenestatud sibulapealseid
Keetke eraldi nõus peedid ja kaalikad, koorige soojalt ja lõigake kuubikuteks. Koorige õunad, eemaldage seemnekambrid, lõigake peedi- ja kaalikakuupide suurusteks tükkideks. Samamoodi peenestage kurk ja punane kooritud sibul. Segage kõik ühtlaselt läbi.
Valmistage loetletud ainetest kaste, kallake salatile ning segage läbi kahe lusikaga alt ülespoole tõstes. Hoidke tarvitamiseni paar tundi külmas. Juurde andke vähesoolast heeringafileed.
Ka kappareid lisamata maitseb salat hästi. Kaalika asemel võib kasutada naerist.
Punapeet laimimahla ja kitsejuustuga
- 4–5 väiksemat peeti
- ¾ dl lahjendatud laimimahla
- ½ sidruni mahl
- 2 sl oliiviõli
- näputäis värskeid basiilikulehti
- ½ tl soola
- purustatud valget pipart
- 100–200 g pehmet kitsejuustu
Keetke korralikult pestud peedid pehmeks ja laske keeduvees jahtuda. Koorige peedid ja lõigake õhukesteks viiludeks. Segage laimimahl õliga, pigistage juurde sidrunimahla ja kallake peediviiludele, vajadusel lisage veidi vett. Hoidke vähemalt üks tund marinaadis.
Serveerimiseks laduge vaagnale peedilõigud vaheldumisi juustuviiludega. Peale riputage väheke soola ja pipart, kaunistage basiilikulehtedega. Kui on tahtmist, võib peedile väikesed vahukooretupsud peale panna.
Punane peakapsas ananassiga
- ½ väikest kapsapead
- 1 väike purk (230 g) tükeldatud ananassi
- 200 ml vahukoort
- 100 g hapukoort või maitsestamata jogurtit
- soola
- jahvatatud pipart
Riivige või lõigake kapsas õhukesteks ribadeks, kallake ananassitükid koos vedelikuga kapsale, segage. Maitsestage salat soola ja pipraga, lisage vahukoorega klopitud hapukoor. Pange enne serveerimist paariks tunniks külmikusse.
Punane peakapsas õuntega
- ca ½ kg punast kapsapead
- 3 hapukamaitselist õuna
- 1 porru
- 1 sidruni mahl
- veidi vett
- ürdisoola
- suhkrut
- 200 ml kohvikoort
Riivige kapsas, segage hulka õhukesed porruviilud. Õunad peske, ärge koorige, lõigake pärast südamiku eemaldamist õhukesteks sektoriteks, lisage kapsa-porrusegule.
Pigistage koore sisse sidrunimahl, lisage veidi vett, maitsestage ürdisoola ja suhkruga. Segatud kastme võib kallata salatile, aga serveerida ka eraldi. Hoidke mõlemad tarvitamiseni külmas.
Paprika-sibulasalat
- 1 punane paprika
- 1 kollane paprika
- 1 roheline paprika
- 2–3 suuremat sibulat
- 1–2 küüslauguküünt
Kaste
- 2 sl veiniäädikat
- 3 sl õli
- soola
- jahvatatud musta pipart
- suhkrut
- ½–1 tl Tabasco kastet
Lõigake kooritud sibulad õhukesteks ratasteks. Eemaldage paprikatelt varreosa ja seemned, lõigake rõngasteks ning segage sibulatega. Lisage pressitud küüslaugumahla.
Valmistage loetletud ainetest kaste ning valage salatile. Korrapäraselt laotud paprika ja sibularatastega vaagen ilma kastmeta on ka peolaua ehteks. Hoidke enne serveerimist külmas.
Porgandi-banaanisalat
- 2–3 porgandit
- 1 banaan
- 2 sl kohvikoort
- 1–2 sl sidrunimahla
- 2 sl purustatud soolapähkleid
Suruge hästi valminud banaan kahvliga pudruks, segage koore ja sidrunimahlaga kastmeks. Riivige porgandid, lisage banaanikaste ja enne serveerimist hoidke külmas.