"Nii on ideekavandis muuhulgas juttu kogukonna kööki propageerivast kohvikust, loodusmatkakeskusest, jalgrattarendist ning saalist, kus korraldada seltskondlikke koosviibimisi, autoriõhtuid, kinoõhtuid ja nii mõndagi veel," avab OÜ Bydgoszcz esindaja Siim Rõõmussaar plaane.

Samas ei jäeta tähelepanuta ka surfientusiaste, kes hindavad Vääna-Jõesuud kõrgelt ning leiavad tee randa ümbruskonnast ja kaugemaltki. Rõõmussaare sõnul oleks ekstreemspordi harrastajatel saunakompleksi, toitlustuse, pesuruumide ja varustuse hoiuruumide vastu suur huvi.

2014 suveks valmis

Seda, et talvel keskus tühjaks jääb, ei kardeta. Talviseks perioodiks on seatud põhitähelepanu loodusmatkadele ja -koolitustele. Need tegevused viidaks läbi koos spetsialistidega. "Leiame, et Vääna- Jõesuu rannikuala pakub palju nii loodus- kui ajaloohuvilisele.

Olgu tegu niisama vabas õhus liikumise või ka foto- või kunstihuvilistega, kes maalilistest loodusvaadetest ja rannamändide alusest inspiratsiooni otsivad. Ruumid sobivad hästi õdusaks kokkutulemise kohaks, kuhu kavandatav infokeskus ning kohvik oleks kahtlemata heaks põhjuseks keskust külastada," räägib Rõõmussaar.

Ettevõtlik mees loodab, et leping vallaga õnnestub sõlmida juba 2013. aasta jaanuaris. "Optimistliku arvestuse kohaselt avame uksed 2014, realistlikult 2015 ning pessimistlikult 2016. aasta suveks," ütleb Rõõmussaar. Palju oleneb sellest, kas ja kui palju vastuseisu detailplaneering leiab.

Detailplaneeringu koostamisega alustatakse kohe pärast vallaga lepingu sõlmimist. Praegune vetelpäästejaama kinnistu jääb sotsiaalmaale, planeeringuga tuleb see muuta aga vähemalt osaliselt ärimaaks.

Vallale sobiv

Arvestuste järgi kulub keskuse ülesehitamisele umbes 300 000 eurot. Rõõmussaare sõnul kasutatakse investeeringuteks peamiselt omavahendeid, võimalusel ka liisingut sisustuse ostmisel ning olemasolu korral ka sobivaid toetusmeetmeid.

Harku valla arendusosakonna juhataja Nele Nõu rääkis, et hoonestusõiguse andmisel rääkis OÜ Bydgoszcz kasuks lisaks huvitavale ja põhjalikule lahendusele see, et valla rahakotile ei jätaks keskuse rajamine olulist jälge.

"Kuivõrd vallale on investeeringute osas lähemate aastate jooksul prioriteediks haridusasutused, siis vaatame väga positiivselt sellele, et pakkuja on valmis kogu arenduse ja ehituse omavahenditest katma," lisab Nõu.

Hoonestusõigus antakse ettevõttele 40 aastaks. Nele Nõu sõnul kirjutatakse lepingusse sisse ka punkt, mille kohaselt on vallal õigus leping lõpetada, kui ettevõte ei ole mingil põhjusel võimeline keskust välja arendama. "Seega ei tasu kellelgi karta, et äkki laguneb vetelpäästekeskus nüüd rannas veel mitukümmend aastat edasi," kinnitab Nõu.

Hiie Grauberg Vääna-Jõesuu külaseltsist on seisukohal, et kohalikule rahvale on väga oluline, et sealne rand areneks avalikuks rannaks. Seni on tema sõnul olnud puudu kõigest, mis peaks ühe avaliku ranna juurde käima. "Mis kellelgi saaks selle vastu olla, kui rannas on toitlustuskoht ja pesemisvõimalused - kogu maailmas on see täiesti tavaline.

Kui sööti jäänud vetelpäästekeskusest tuleb atraktiivne vaba-aja keskus, siis peaksid kõik rahul olema," kinnitab ta. 

OÜ Bydgoszcz ideekavandi esialgne eskiis Vääna-Jõesuu vetelpäästejaama kinnistule ehitatavast vabaajakeskusest. Allikas: OÜ Bydgoszcz

____________________________________________

Pärast rekonstrueerimist on vabaajakeskuses:

• avalik ruum lastemänguväljaku ja välilavaga (kogukonna väliürituste korraldamiseks);

• väliterrassiga kohvik, mis spetsialiseerub kalatoidule;

• polüfunktsionaalne saal koosviibimiste, kinoõhtute ja väiksemate kontsertide korraldamiseks;

• aktiivse puhkuse keskus, kus korraldatakse loodusmatku (jalgsi, jalgratastel kajakkidel) ja koolitusi;

• saunakompleks loodusmatkajatele ja surfaritele (aga ka teistele soovijatele); • surfi tugikompleks, kus on riietusruumid, duširuumid, saun, kompressorid surfilohede pumpamiseks, varustuse hoidmis- ning kuivatusala, pakkimisvaibad ning töölaud varustuse seadistuste muutmiseks, tuuleinfo ning reaalajas lainekaamera;

• ööbimisvõimalus inimestele, kes soovivad jääda mitmeks päevaks;

• veelaua harjutuskeskus wakepark 2.0 süsteemil;

• jõepaadi ja jalgratta laenutus.