Kevad jahe, suvi põuane

Maoaasta võib meile saabuda koos külma kagutuule ja väheste sademetega. Üldiselt tuleb veebruar külm, sagedaste idatuulte ning napi sajukogusega. Tihti esineb pinnatuisku. Kui detsember ja jaanuar olid keskmisest külmemad, siis veebruari alguse pehmem ilm lõpeb maoaasta saabumisega. Pakanegi ei jää tulemata.

Külm on ka märts kuni kevadise pööripäevani välja.

Selline talv ei kahjusta otseselt taliviljaoraseid, kuid võib põhjustada külmakahjustusi viljapuudele.

Kevad ning ka suvi ja sügis tulevad viljakasvatajatele omajagu keerukad. Vintsutused algavad juba aprillis, mil sooja on vähevõitu. See võib põhjustada taliviljade aeglast võrsumist. Teisalt jällegi soodustavad jahedad ilmad aprillis külvatud suviviljadel juurestiku suurenemist − see on neile vajalik eelolevaks suveks, mis tõotab tulla põuane. Kuigi põllule pääseb aprillis normaalsel ajal, siis arvestades eesseisvat põuda, ei tohiks tänavu külviga venitada.

Paraku ei jää seekordki maikuus öökülmad tulemata. Ühelt poolt ohustab see viljapuude ja metsamarjade õisi. Teisalt aga tõkestavad öökülmad putukate ning taimekahjurite paljunemist.

Mais veel põuda pole. Lehekuu vihmad panevad heinagi hästi kasvama. Aga suvine viljade kasvuaeg tuleb sademetevaene kuni augusti alguseni välja. Seepärast kasvabki parem saak neil viljapõldudel, mis kevadel varakult külvatud. Sagedasemad vihmahood algavad augusti keskpaigast.

Kuigi ilmastik paneb põllumehe jälle proovile, pole hoolsamatel taas väga põhjust ilmade üle nuriseda. Üldiselt ei jää viljade kasv ega hiljem ka saagikus kiduraks. Taliviljad annavad vähemalt keskmise saagi. Põuane suvi võimaldab kvaliteetsete viljaterade moodustumist. Enne augusti keskpaika koristatud teraviljadel on ka kuivatuskulud väiksed. Kartul kasvab tänavu keskpärane, aga üles tuleb ta võtta septembri esimesel poolel.

Küsimärk on õuntega – nende rikkalikku saaki kipuvad ohustama külmakahjustused märtsis ja öökülmad mais. Kohati võib seetõttu hea õuna-aasta tulla, teisal mitte.

Hästi kasvavad tänavu porgand, sibul, kurk, kapsas. Enamik köögivilju. Samuti on maasikaid oodata palju.

Kuna suvi tõotab tulla põuane, on see ka soe ja erinevalt eelmise aasta suvest peaksid puhkajad sellega igati rahule jääma.

Idamaine loomasümbolitega kalender annab teada sedagi, kuidas looduslikud mõjurid meie käitumist ja olemist suunavad. Nii peaks võrreldes lõppeva draakoniaastaga suurenema maoaastal meie emotsionaalsus, püsivus, ilumeel, seltsivus, diplomaatilisus. Paraku aga ka agressiivsus.

Agressiivsuse ja emotsionaal-suse kasv koos võivad tähendada võimuvõitluse aastat, mis võib tõsta pingeid ja emotsioone. Ka põllumeestel. Soovitada saab üht: püüda võimalikult rahulikuks jääda asjade puhul, mis emotsioone tõstavad, mõelda arukalt.

Eri mõjud

Esimene pingelisem loodusmõjuritest tingitud aeg jääb veebruari- ja märtsikuusse, teine aga septembri teise poolde ning oktoobrisse.

Samaks võivad meil maoaas-tal jääda vitaalsus ehk elujõud ja konservatiivusus. Vähenevad ratsionaalsus, tööjõudlus, seksuaalsus ja perekondlikkus.

Idamaiste sümbolite järgi on algaval maoaastal kõige paremas olukorras Maod, Kuked, Pühvlid ja Draakonid. Suuremat mõju ei avalda aasta Hobusele, Kitsele, Koerale ja Rotile. Keerukamad ja mõningaid probleeme põhjustavad aga eelseisvad tosin kuud Ahvile ja Seale.