Ettevaatust sidruni söömisel, selle koor peidab endas mürke
Kuigi paljudes sidrunit sisaldavates retseptides soovitatakse kasutada ka sidrunikoort ja ka talviste viirushaiguste puhul on esmaseks koduseks ravivahendiks sidrun, tasuks sellega ettevaatlik olla, kuna tsitrusviljade koores võib peituda kuni 29 mürgijääki.
Maaülikooli professor Anne Luik on varem Maalehele rääkinud, et taimekaitsemürkide jääke leidub nii mullas, vees kui toidus ning 53 protsenti importaedviljadest on pestitsiidijääkidega.
Apelsinides ja sidrunites näiteks on avastatud juba 29 mürgijääki.
“Maksimaalne pestitsiidijääkide arv ühes proovis on Euroopas aasta-aastalt kasvanud. Kui 1997. aastal oli see arv 8, siis 2006. aastal juba 29. Kusjuures pestitsiidijääkide koostoimet ei ole uuritud – me kõik oleme tegelikult katsejänesed, kui pestitsiidijääkidega toitu sööme,” selgitas professor Anne Luik.
Eestis võetud köögivilja proovidest on leitud pestitsiidijääke umbes 20 protsendil porganditel ja kartulitel.
Mullaseire näitab koguni 89 protsendis mullaproovides pestitsiidide jääke. Sellised ohtlikud jääkained võivad soodustada kasvajate teket.