Kui täpne olla siis tegelik palgatõus Are valla õpetajatel ei olnud 11 %. Tõus küll oli, kuid kogu hariduse rahastuse kasv küündis vaevalt 5 protsendini. Seejuures palagafondi suurenemine, mis oli koolide lõikes erinev, küündis pea 7 protsendini ning selle saavutamiseks vähendati haridusasutuste investeeringute ja õpetajate koolitusraha pea poole võrra. Kooli majandamist otseselt puudutab investeeringute raha, mida oli eelmisel aastal valla eelarves kahe kooli peale kokku ligi 3,5 tuhat eurot, mis aga järgmisel kahel aastal väheneb nullini. Ehk läks nii nagu oli arvata, et tõus küündis lubatud suuruseni ainult mammutkoolides, kus igas klassis õpib vähemalt 21 last, ning osa palgatõusust tuli omavalitsuste arvelt. Are Põhikool, kus hetkel õpib 83 last, on aga rahastusmudeli jaoks liiga väike ning sealne kasv jäi seetõttu tagasihoidlikumaks. Loomulikult on mudelis veel mitmeid teisi muutujaid mis võisid mõjutada, kuid põhiprobleemiks nüüd ja tulevikus saab valla koolidel olema liialt väike õpilaste arv, mis omakorda paneb riigi rahastuse meie kahjuks tööle ning kvaliteetse hariduse tagamiseks tuleb leida valla rahakotist lisa.

Haridus ei koosne aga ainult koolis antavast haridusest. Paljud lapsed käivad lisaks ka erinevates huvikoolides, mis on lapse arengule igati kasuks. Huvihariduse tähtsuse kasvu näitab ka Are valla eelarvest makstavate huvikoolide õpilaskoha tasu kasv, mis on viimastel aastatel mitmekordistunud. Kasvav huvi aga paneb mõtlema, et kas tulevikus suudame kõikide soovijate huvihariduse tagada. Kõige mugavam ning ka odavam oleks anda vajalikku haridust kohapeal. Loomulikult ei suudaks me pakkuda konkurentsi kõikidele huvikoolidele, kuid lihtsamad treeningud ja ringid oleksid jõukohased. See kõik ajendaski Pärivere Klubis, uue nimega Are Huvikeskuses, läbi tegema teatavad muudatused.

Are Huvikeskus sai moodustatud eesmärgiga viia kogu kultuuri-, spordi- ja huvitegevus ühtse juhtimise alla. Selleks sai muudetud valdkonna personali struktuuri ning vastutust ning uue asutuse eesmärkidest lähtuvalt kuulutati välja ka huvikeskuse juhi konkurss. Konkursile laekus 13 avaldust, mis läbisid tiheda sõela ning teise vooru said edasi kolm kandidaati. Pärast teist vooru võttis Ly Jõgila oma kandidatuuri tagasi ja uue allasutuse juhiks sai Vilja Alamaa.

Viljal läheb nüüd esimene poolaasta sisseelamiseks ja edaspidi peab Huvikeskusest tekkima tugev partner koolidele laste huvitegevuse korraldamisel. See peaks osalt aitama lahendada õpilaste huvihariduse vajadust ja tõstma hariduse kvaliteeti üldiselt. Lisaks tegeleb kultuurijuht täiskasvanute huvitegevusega ning suuremate avalike ürituste korraldamisega.

Alates 1991. aastast Pärivere Klubi juhatanud Sirje Pilter otsustas aktiivsest tööst kõrvale jääda ning olla edapidi osaline ainult laulu- ja tantsuringides. Ühiselt sai kaalutud ka töötamise jätkamist majaperenaise rollis, kuid Sirje otsustas siiski oma perekonna ja lastelaste kasuks. Vallavalitsus ning volikogu tänavad Sirjet väga pikaaegse ja hea teenistuse eest ning soovivad talle edu ja jõudu uutes tegemistes.

Jõudu ja edu Viljale ning head mao aasta algust kõigile!