Mis on arvude taga? Inimesed. Need on erinevad isiksused, natuurid, harjumused, hoiakud, tõlgendused, nägemused, soovid, emotsioonid ... Hea, et meil on selline tore ja suur maja, kuhu kõik see ära mahub. Tõsi, vahel ei mahu ka ja siis need erinevad inimeseks olemise tahud ka kohati põrkuvad. Aga nii see elu käibki, kui tegu on inimsooga. Kui jagub mõistmist ja heasoovlikkust, siis pole miski pahasti, sest kasvame ja areneme ju vaid tänu õppimisele ja kogemisele.

Lõppenud aasta oli kultuurihallile pisut erilisem kui mõni eelnev.

Täis sai 25 tegutsemisaastat praeguses majas. On imetlusväärne, et siin toimetavad jätkuvalt paljud inimesed hoone avamisest saadik. See on väärtus ja rahasse ümberhindamatu tulu, et lisaks tööealistele tegutsevad siin ka 70-80-aastased, kes suudavad ja tahavad laulda, tantsida, võimelda ning aktiivselt suhelda. See on ilus vanadus.

Iga ajahetk meie elus on muutumises, nii ka kultuurielus. Ikka miski kaob ja miski tekib. On asju, mis on oma aja ära elanud, ja on uusi algatusi, ideid ning ettevõtmisi.

Meie maja uusasukateks on täiskasvanute näitering, laste teatriring ja teine naisrahvatantsurühm. Usun, et nende ringide lisandumine juba olemasolevatele annab toredaid võimalusi alanud kultuuripärandi aasta tähistamiseks.

Lisandunud on ka huviring zumbahuvilistele. Jätkuvalt on maja töö põhimõtteks, et rahvakultuuriringid töötavad tasuta ja huviringid tasu eest. Sest rahvakultuur on ja jääb riikliku ja rahvusliku identiteedi kandjaks ning seda hoida on meie kohustus ja au.

Lõppenud aastal oli meil ka mitmeid erilisi sündmusi: showtantsugrupi Vürtsitüdrukud 30. tegevusaasta tähistamine, vabaõhunäidendi „Meil Jerwencatos" II osa esietendus, peeti 27. Rapla maakonna memme-taadi suvepidu „Suvistepühane" ja Kesk - Eesti harrastusteatrite 3-päevane suvekool. Seoses suvepeoga ehib nüüd kultuurihalli välilava esivanemate väemärkidega kaunistus, mille loomise eest veel kord suur tänu kavandi autorile Maret Ungale ja kõigile talgulistele. Need olid suured õnnestumised lisaks tavapärasele kultuuriaastale meie majas. Usun, et seegi aasta tuleb põnev ja sündmusterohke. 

Ansambel Karavan aastalõpuballil. Foto: Kadi-Liis Kalamees

Eriti südamlikud ja imeliselt korda läinud olid meie maja juubelisarja ettevõtmised, mis sellistena said toimuda vaid tänu vahvate inimeste ja vastutulelike firmade abile ja toetusele.

Sõnadega on raske kirjeldada tulemust, mis sai teoks 16. detsembril advendikontserdi ,,Kohtumine kultuurikodus" näol. Laval olid vähem ja kauem elanud, erineva tausta, kogemuse, staatusega inimesed. Ei olnud omasid ega võõraid, kõik olid sellel kontserdil kui terviku harmoonilised koostisosad. Nii sünnivadki õiged ja suured asjad, kui kõik tahavad ja teevad koos midagi, mida nad ei saa tegemata jätta. Keegi, kellega ideed teostama hakates ühendust võtsin, ei öelnud ära ja nad olid ka kohal! See oli ilus ja südantliigutav jõulukink meile kõigile. Aitäh!

Ilusa, glamuurse ja rõõmsa punkti aastale pani Järvakandis aastalõpuball. Tänan veel kord kõiki eratoetajaid lisaks Eesti Kultuurkapitalile, kes juubelisündmusi rahastada aitas.

Mida öelda lõpetuseks? Ikka vaid seda, et on suur õnn, kui saab millegi eest tänulik olla. Ja Järvakandi Kultuurihall on tänulik selle eest, et ta aknad on õhtuti valged ja maja elab ning hingab. Usun, et sellega on kõik öeldud. Aitäh! Ma usun kõigesse, kuni pole tõestatud vastupidist.

Seega usun ma haldjaid, müüte, draakoneid ... Nad kõik on elusad, isegi kui nad on vaid sinu kujutluses. Kes ütleb, et unenäod ja kujutlused pole sama tõelised kui on tõeline „siin ja praegu". (John Lennon)

Soovin kõigi inimeste ellu seda, mille eest universumile tänulik olla.