Läinud neljapäeval olidki Kaitseliidu Rapla maleva mehed kohalikule elanikkonnale teavet jagamas. Kohal oli ka vallavalitsuse ja maavalitsuse esindus.

Rapla Maleva pealik Meelis Pernits, kinnisvara osakonna ülem Toomas Kuningas ning kaitseliitlane Eduard Meresmäe andsid põhjaliku ülevaate rajatavast objektist. Planeeritavaks ehitusajaks on 2018. aasta. Tänase päeva seisuga läheks see maksma 750 000 eurot.

Planeeritav lasketiir jääb riigimaadele. „Lasketiiru suund on läände ja sihtmärkide taha on planeeritud 8meetrine tagavall, mis püüab kinni lasketiirust lastud kuulid. Ja kui juhuslikult peaks mõni kaitseliitlane laskma vallist üle, on ohuala määratud sellise arvestusega, et kuul ei lähe kaugemale lubatud piirist," selgitas Meelis Pernits.

Küsiti, kas laskmiste korral on kogu ala suletud. Pernits selgitas, et ohuala on märgistatud piiripostide, piirimärkide, tõkkepuude, signaalmastidega ning väljas on ka infotahvlid. Kindlasti teavitatakse laskmistest vähemalt nädal aega ette omavalitsust ning kuulutatakse kohalikus ajalehes. Muul ajal on tõkkepuud avatud.

Riigimetsa majandamise Keskuse nõue on, et aastas on tiiru kasutamiskoormuseks kõige rohkem 100 päeva aastas. Välitiiru võivad kasutada ka jahimehed ning politsei. Laskeharjutused planeeritakse kevadesse ja sügisesse, mitte suvekuudele, kui inimesed armastavad käia marjul ja seenel.

Rohelise tee kaasaegse, 24 laskekohaga tiiru avamiseks on andnud ka Märjamaa vald. Kaitseministeerium pöördus esmalt vallavalitsuse poole, teema sai lahti räägitud ka valla volikogus. Kõige enam puudutab antud tiiru asukoht ja tegevus Põlli, Vaimõisa, Purga ja Lümandu küla elanikke," rääkis vallavanem.

Planeerimisprotsess käivitub kuu aja jooksul. Rapla maavanem Tiit Leier ütles, et kui planeeringuga seoses tekib vastuolusid ja vaidlusi, võib kodanik julgelt pöörduda tema poole. Koos vaadatakse üle, kas kaebusel on alust.