Kuidas hakkasite seostama tervisehädasid lehmapiima tarbimisega?
Ma
ei väida ega pole kunagi väitnud, et kõikidele inimestele on
piimatooted vastunäidustatud. Ma väidan, et on teatud rühm inimesi, kes
peaks ettevaatlikult kasutama piimatooteid oma toidulaual.
Rohkem
kui kümme aastat tagasi sattus pihku üks raamat. Selle kirjutas üks
teadusega tegelev daam, kes oli raske liigesepõletiku pärast sunnitud
olema voodihaige. Tal soovitati mitmeks kuuks menüüst välja lülitada
piim ja piimatooted. Tulemus oli vapustav: haigus hakkas taanduma, naine
naasis tööle ning kirjutas oma kogemustest raamatu.
Tol ajal laiutasin käsi ja ei osanud seda fakti kuidagi seletada.
Kas usute tõesti, et piimatooted võivad põhjustada kroonilisi haigusi? Milliseid?
Nüüd
ma usun küll, sest tegelesin palju aastaid individuaalse toitumise
programmide koostamisega. Paljud liigeseprobleemidega inimesed said abi,
kui nad ei kasutanud oma menüüs lehmapiimasaadusi. Samas talusid nad
hästi kitsepiima.
Põhimõtteliselt on kitsepiima ja lehmapiima
koostis enam-vähem ühesugune. Näib aga, et nende kvaliteet ja toime meie
seedetrakti ferment- ja immuunsüsteemidele on erinev.
Milliseid probleeme võib lehmapiim kaasa tuua?
Meil on
seni rohkem räägitud laktoositalumatusest ja esitletud seda kui kõige
tähtsamat probleemi. Tõsi, see hõlmab mõnedes kultuurides kuni 30%
rahvastikust, kuid inimesed harjuvad sellega.
Rohkem hädasid võib
aga tekitada piimavalgutalumatus. Meie fermentsüsteemid muudavad
seedetraktis lahustuva kaseinogeeni mittelahustuvaks kaseiiniks, mis
omakorda ladestub veresoontes ja liigestes, kutsudes esile südame- ja
vereringehäireid, allergilisi haigusi, artriite ja teisi haigusi.
Eriti raskeks teeme seedetrakti töö, kui joome piima toidu kõrvale.
Probleemidega,
mis puudutavad piimavalgutalumatust ja lehmapiimas sisalduvate
hormoonide toimet inimese tervisele, alles hakatakse tegelema.