Vääna mõisas olen küll mõned aastad tagasi käinud. Seal oli laat ja koolimajas lahtiste uste päev. Tean, et on suurejooneline Peetri merekindlus. Suurupi ilusat väikest valget tuletorni nägin hiljuti viimases "Tuulepealse maa" osas ETV-s.

Siis veel "Kuldse päikese" kõrtsi varemed natuke peale Pühat ja enne Vääna teeristi Keila maantee ääres. Need varemed on küll üsna vähetuntud. Mina tean neid sellepärast, et vanasti sõideti seda teed mööda Keila-Joale ja tavaliselt peatuti seal kõrtsis.

SILJA KONSA
Tabasalu elanik

Viimase poole aasta jooksul olen külastanud pea kõiki Harku valla ehitismälestisi. Hea meel on Vääna mõisakompleksi väärtustatud arengu üle ning Keila 18. sajandist pärineva pastoraadi põnevatest uuringutest. Samuti Suurupi tuletornikompleksi hästi hooldatud ja korrastatavatest hoonetest, eeskujulikult hooldatud Rannamõisa kalmistust ja Kumna mõisa iga aastaga paranevast ilmest.

Muret teevad müügis oleva Harku mõisa halvenev tehniline seisukord ja avariiline Muraste mõisa peahoone, mille konserveerimistööde tähtaeg on 2013. aasta. Silma on jäänud paljud infotahvliga tähistatud kultusekivid ja kivikalmed. Meie valla kultuuripärand on tähelepanuväärselt mitmekesine ja üks huvitavamaid Eestis. Tähistamise ja viitamisega peab tegelema veelgi rohkem.

ARGO ARUVALD
Türisalu elanik

Olen käinud aeg-ajalt vaatamas oma kodukandi vaatamisväärsuseid ja kauneid kohti. Need on Tõlinõmme järv koos ümbritseva raba, matkaraja ja linnuvaatlustorniga. Samuti Keila juga ning Türisalu pankrannik. Korrektsed sildid ja viidad on ligi meelitanud ka Tallinna inimesi. Oma hobi tõttu olen viimastel aegadel kokku puutunud sadamate ja erinevate tuletornidega. Viimase aja huvitavamaid avastusi on Peeter Suure kaitserajatised.